Ce s-a ales de taranisti? Pana sa ajunga sa participe in alegeri, dreapta crestin-democrata din Romania trebui sa castige batalia cu ea insasi: batalia in jurul mostenirii PNTCD. Trei grupuri politice isi disputa acum sefia PNTCD, partid ajuns la doar 1% in alegeri: aripa lui Aurelian Pavelescu - Petre Milut, aripa lui Victor Ciorbea - Gheorghe Ciuhandu - Ion Diaconescu si gruparea lui Eugen Moiescu. Partidul are, astfel, trei presedinti, fiecare ales intr-un congres diferit si fiecare dintre ei sustine ca el este de fapt liderul legitim. Culmea, toate cele trei grupari declara ca tinta lor este reconcilierea si unificarea PNTCD. Integral in Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Certuri in USL pe sefia CJ Iasi. PSD catre Fenechiu: Ori candidezi, ori postul ne revine noua! Samanta de scandal rodeste din nou la nivelul USL Iasi. Pesedistilor le-a ajuns la urechi ca liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu nu se doreste candidat pentru acest post. La fel si Cristian Adomnitei, un alt liberal care ar sta bine in cartile sondajelor locale. Potrivit unor surse liberale, Fenechiu ar fi luat in calcul sa apeleze la una din cele doua solutii de rezerva: fie vicepresedintele CJ, Victor Chirila, fie consilierul judetean, Mugur Cozmanciuc, cunoscuti ca oamenii sai de incredere. Imediat, social-democratii au sarit in sus, reclamand incalcarea intelegerii si pretinzand aceasta onoare pentru propriul reprezentant, scrie EVZ.

Nastase: Lazaroiu, respins de linia dura a PDL; partidul se dovedeste incapabil de schimbare. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a afirmat ca "linia dura, conservatoare din PDL a strans randurile" si l-a respins pe Sebastian Lazaroiu pentru ca acesta a spus niste lucruri "extrem de deranjante", apreciind ca prin acest gest "PDL se dovedeste incapabil de schimbare". Prezent, duminica, in localitatea prahoveana Ceptura, unde a participat la lansarea candidatului USL pentru functia de primar al acestei comune, Adrian Nastase a declarat ca "linia dura" din PDL l-a respins pe Sebastian Lazaroiu fiindca acesta a spus "niste lucruri care sunt de bun simt, pana la urma", dar care sunt "extrem de deranjante", informeaza Gandul.

"Cianura" care panicheaza UDMR. Voturile maghiarilor ardeleni vor fi impartite intre trei partide unguresti, dar in ring intra si o formatiune regionalista, creata de un roman. Intre timp, lideri politici din UDMR au reactionat dur la adresa formatiunii girate de vicepresedintele Parlamentului European. Infiintarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) agita apele in comunitatea maghiara, unde pentru prima oara in ultimele decenii voturile se vor imparti la trei. Daca pana acum Partidul Civic Maghiar (PCM) a concurat cu UDMR doar la alegerile locale, mai ales in zonele in care maghiarii se afla in majoritate, de aceasta data PPMT reprezinta un concurent care va participa inclusiv la alegerile generale. Iar aceasta competitie va determina si PCM sa intre in competitia parlamentara, pe care a evitat-o in anul 2008, relateaza Romania Libera.

Primar in vacanta, cu masina de la Situatii de Urgenta. Claudiu Liliac, edilul din Bod, a confiscat Dacia donata de Serviciul Voluntari pentru Situatii de Urgenta. Primarul este la a doua abatere grava in ultimul timp, dupa ce luna trecuta si-a ridicat subalternii in cap pentru ca a refuzat sa le dea salariile aproape un an. La intrarea sa in concediu, la 1 septembrie, primarul independent Claudiu Liliac a plecat de la Primarie cu autoturismul Dacia Logan, care este folosit de catre pompierii voluntari din comuna. Viceprimarul Ovidiu Barsan, care a preluat atributiile primarului pe timpul cat acesta se afla in concediu, spune ca le-a cerut politistilor comunitari sa-l depisteze pe Liliac in trafic si sa ii ceara sa predea cheile, anunta Adevarul.

Fals in actele Parlamentului. Unora dintre consilierii Curtii de Conturi li se termina luna viitoare mandatul. Este vorba de cei alesi in 2008, pe o perioada de trei ani. Prezentam mai jos cazul Marioarei Sabina Funar, care s-a trezit ca mandatul ei de sase ani s-a transformat intr-unul de trei si ca trebuie sa plece acasa, din cauza unei rectificari ilegale din Parlamentul Romaniei. Daca sesizarea facuta de Funar va fi solutionata in favoarea ei, atunci asistam la un precedent de o gravitate deosebita comisa in Legislativul tarii. In sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului din 14 octombrie 2008 s-a votat componenta Curtii de Conturi. Astfel, prin Hotararea numarul 25 din acea data, Marioara Sabina Funar, sustinuta de Grupul parlamentar al PRM, a fost numita, in plenul Parlamentului Romaniei, consilier de conturi pentru un mandat de sase ani. Stenograma acelei sedinte consemneaza acest fapt si poate fi vazuta pe site-ul Camerei. Integral in Puterea.

Flutur: "Ponta a devenit un tanar satanist!" Prim-vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a declarat, sambata, ca dintr-un tanar stalinist de Bucuresti, Victor Ponta a devenit satanist pentru ca injura in biserica. Flutur a zis ca programul de guvernare al PSD este reprezentat doar de "injuraturi" si a facut referire la criticile pe care i le-ar fi adus presedintele PSD, Victor Ponta, cand a venit la hramul manastirii Putna, scrie Adevarul.