Noua harta pe care PDL ar vrea s-o ofere UDMR. Cum vor pedelistii sa traseze regiunile de la zero. PDL pregateste ultima oferta de compromis pentru UDMR in privinta reorganizarii administrative a tarii. Daca pana acum in Coalitie se vorbea despre comasarea judetelor, ultimele discutii vizeaza stergerea cu totul a actualelor delimitari administrative si trasarea noilor regiuni de la zero. Modelul de la care pleaca planul democrat-liberalilor este cel aplicat in Romania in perioada 1960-1968. Conform surselor din conducerea partidului, pedelistii vor incerca sa impuna o varianta de 12-14 regiuni, pe care doresc sa le contureze plecand de la cele saisprezece regiuni care alcatuiau harta tarii in anii '60. In cazul in care ar fi pus in practica, planul PDL va duce la inghitirea mai multor judete actuale in noile structuri. Spre exemplu, judetul Alba ar fi impartit intre Cluj si Hunedoara, partea de est a Salajului ar trece in componenta Crisanei, iar cea vestica in granitele Clujului. Integral in Gandul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce afaceri fac consilierii judeteni. Agentia Nationala de Integritate a identificat 747 de consilieri judeteni care sunt titulari in 1.200 de firme, iar 10% dintre aceste societati deruleaza contracte pe bani publici. In multe cazuri, licitatiile castigate de firme au fost organizate tocmai de consiliul judetean pe care asociatul sau actionarul il conduce sau din care face parte, ori de primariile din judet conduse de "apropiati". A nu se intelege ca apartenenta politica ar fi neaparat un criteriu de castigare sau, dimpotriva, de pierdere a licitatiilor, pentru ca sunt multe cazuri in care consilieri judeteni ai PDL fac afaceri cu autoritati locale conduse de PSD si PNL. Si invers. De pilda, in judetul Alba, unde Consiliul Judetean este condus de democrat-liberalul Ion Dumitrel, licitatia pentru Programul "cornul si laptele" 2011-2012 a fost castigata de SC Albalact SA, al carei consiliu de administratie il are pe post de vicepresedinte tocmai pe consilierul judetean Ioan Darzu (PSD). Valoarea contractului? 3,9 milioane lei fara TVA, scrie Romania Libera.

Consultanta PDL pentru Elena Basescu: 45.200 de lei. Doi consilieri judeteni din Timis, membri PDL, i-au acordat consultanta europarlamentarului Elena Basescu. Consilierul judetean Nicolae Florin Bitea (PDL) a incasat, in timpul mandatului de consilier judetean, suma de 28.300 de lei de la Parlamentul European. Bitea a spus ca banii i-a incasat pentru servicii de consultanta acordate europarlamentarului Elena Basescu. "Am incasat acei bani pentru consultanta la cabinetul europarlamentar al Elenei Basescu. Contractul a fost incheiat pe persoana fizica, nu pe firma", a spus Bitea, contactat de Mediafax. El e si si secretar executiv al Organizatiei de Tineret a PDL Timis, informeaza Adevarul.

De ce plange Iliescu la moartea lui Diaconescu. Cel care a girat desantul mineresc la PNTCD in urma cu 21 de ani se declara acum stupefiat si intristat de moartea lui Ion Diaconescu, dar compatimirea fostului nomenklaturist suna ciudat. Ion Iliescu este probabil sincer cand isi exprima compasiunea fata de liderul taranist, fiindca moartea acestuia ii aduce aminte fostului presedinte ca nimeni nu e nemuritor. Iliescu a vorbit despre "amintirile pozitive" care-l leaga de Diaconescu, in vreme ce la ultima audiere in dosarul Mineriadei din 1990 liderul taranist inca mai spera ca Ion Iliescu sa plateasca pentru ce s-a intamplat in 13-15 iunie acum 21 de ani. Nu mult dupa aceea, Ion Iliescu a fost achitat definitiv in cele doua dosare privind faptele intamplate in perioada Mineriadei din 1990, care a scos pentru ani buni Romania de pe harta statelor cu aspiratii democratice. Integral in Romania Libera.

Branza denunta "realizarile" fostei guvernari. Presedintele PDL Dispora, William Branza, i-a spus deputatului Mark Pritchard, reprezentantul Armatei Regale Navale a Marii Britanii, cu care s-a intalnit astazi, ca, in 2008, Romania nu era pregatita pentru criza economica, pentru ca "fosta guvernare a lasat un stat nereformat, dezechilibre bugetare adanci si un sistem de absorbtie a fondurilor comunitare cvasi inexistent". Cei doi deputati au discutat si despre "coruptia si lipsa transparentei, in special din domeniul energiei", dupa cum se arata intr-un comunicat, William Brinza asigurandu-l pe Mark Pritchard ca "principiile pe care Guvernul Romaniei le-a promovat constant si care, prin reglementarile UE privind piata energiei, vor deveni obligatorii si pentru colosii energiei de la noi sunt: transparenta si corectitudine", relateaza Adevarul.

Romania care cerseste. Romania care voteaza. Traian Basescu nu pare ca are dreptate atunci cand spune ca criza economica va distruge statul social. Dimpotriva, un studiu Eurostat arata ca, in primul an al crizei, in 2009, fiecare al saptelea leu produs de economia Romaniei a fost cheltuit pentru protectie sociala. In 2008, 11,8% din PIB era redistribuit de autoritatile romane catre cei care, teoretic, aveau nevoie de sprijinul statului, iar 3,8% din PIB era alocat sanatatii. In 2009, 14,2% din PIB era redistribuit catre protectia sociala, iar 4,4% spre sanatate. Stiu, guvernul Boc a platit astfel mita electorala acordata de PNL si PSD in 2008. In plus, privind catre cheltuielile altor state europene, observam ca, aparent, guvernul roman este printre cele mai prudente, scrie EVZ.