Balbaieli in USL cu sondajele pe Bucuresti: faza pe sectoare. Testarea candidatilor pentru primariile de sector este amanata de disputele dintre PSD si PNL, fiecare partid incercand sa isi impuna propria varianta. Blocaj in USL la nivelul Capitalei. Sondajele care trebuiau demarate inca din luna septembrie pentru testarea celor mai buni candidati la primariile de sector nu au fost initiate nici pana in prezent. PSD si PNL isi disputa inca sectoarele 3 si 6, considerate a fi mai usor de smuls democrat-liberalilor. In plus, PSD are propriile surse de tensiune: unul din candidatii pe care Victor Ponta cauta sa-i impuna pentru cele doua sectoare, Robert Negoita, este aprig contestat de filialele PSD, inca credincioase intereselor lui Marian Vanghelie. Conform unor surse din ca drul USL, social-democratii ar dori sa aiba candidati sustinuti de alianta in sectoarele 3, 5 si 6, lasand, "in bunavointa lor", ca liberalii sa se chinuie cu Ontanu la sectorul 2 si sa-si faca griji cu privire la intentiile lui Cristian Popescu Piedone la sectorul 4. Liberalii nu se pot impaca cu firimiturile pe care Victor Ponta este dispus sa le acorde, deoarece la viitoarele alegeri risca sa ramana tot cu un singur reprezentant, Andrei Chiliman, edilul sectorului 1, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Monica Macovei, despre Strategia Anticoruptie: PDL nu a urmat agenda reformatoare a lui Basescu. Vicepresedintele PDL Monica Macovei a acordat cursdeguvernare.ro un interviu in care a vorbit despre neajunsurile noii Strategii Anticoruptie 2011-2014, precum si despre asteptatele masuri de integritate pe care europarlamentarul le discuta si cu premierul Emil Boc in interiorul partidului. Care sunt atuurile actualei Strategii Anticoruptie, ce aduce nou fata de strategiile anticoruptie precedente? Monica Macovei: Nu aduce nimic nou. Trebuie o strategie care sa acopere perioada urmatoare. A fost una 2005-2007, apoi a fost alta pe urmatorii cativa ani si, acum, autoritatile romanesti au obligatia sa adopte o noua strategie pe urmatorii trei ani. Strategie si plan de actiune. In mod firesc, trebuie sa mearga pe masurile din planul de actiune din prima strategie si, in functie de implementare - de pilda ce nu s-a implementat sa se puna in continuare masura respectiva si sa se urmareasca implementarea, sau, din contra, daca ceva nu a mers bine, sa corectezi, pe preventie. De exemplu, sunt probleme cu controlul institutiilor, corpurile de control ale ministrilor, s-au redus posturile si ele trebuie sa intre in aceasta strategie. Controalele in sine ale ministrilor si ale Corpului de control al prim-ministrului si ele trebuie sa fie introduse in aceasta strategie si sa le fie urmarite rezultatele, cate persoane au fost sanctionate, ce efecte s-au produs. Integral pe cursdeguvernare.ro.

Paleologu, asaltat de femeile din PDL. Unele i-au cerut numarul de telefon. Vicepresedintele PDL Theodor Paleologu a fost asaltat, sambata, de femeile democrat-liberale, care l-au imbratisat si s-au fotografiat cu el, unele dintre ele notandu-si chiar pe mana numarul lui de telefon. "Domnule Paleologu, n-ati fost asa pupat de femei de cand sunteti! Atatea femei n-ati avut niciodata!", i-a spus o democrat-liberala lui Paleologu, in timp ce acesta zambea si se fotografia si se imbratisa cu participantele la Conventia Nationala a Organizatiei de femei a PDL. In celalalt capat al holului din Palatul Parlamentului unde se tine reuniunea femeilor PDL, Elena Udrea era si ea asaltata de colegele sale de partid, venite din toata tara, care au imbratisat-o si au facut fofografii cu aceasta. Theodor Paleologu a precizat ca nu a concurat cu Elena Udrea la imbratisari cu femeile din PDL. "Cum pot sa concurez eu cu ea?", a spus Paleologu, dupa ce le-a dat si numarul de telefon unora dintre reprezentantele PDL, informeaza Romania Libera.

UDMR a pus gand rau unei treimi din senatori. PDL si UDMR ar urma sa discute azi propunerea avansata de reprezentantii Uniunii potrivit careia fiecare judet sa fie reprezentat de cate doi senatori, iar fiecare sector al Capitalei de cate unul. "Am avut deja o prima discutie cu partenerii de la PDL. Azi la sedinta asteptam sa vedem care este punctul lor de vedere. Noi am avansat o varianta de lucru, o alternativa pe baza careia sa continuam discutiile", a declarat pentru "Puterea" liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabo. Daca propunerea va ajunge sa se concretizeze, atunci Senatul va numara 88 de membri, cu 49 mai putini decat in prezent. "Pentru Senat putem accepta alegeri uninominale in colegii, fara lista nationala", a precizat liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar la Camera Deputatilor Uniunea vrea pastrarea numarului de parlamentari si desfasurarea alegerilor dupa sistemul mixt. Varianta cu 88 de senatori a fost avansata in contextul in care PDL si UDMR negociaza dur modificarile la legile electorale, dorite de democrat-liberali. Pana acum, reprezentantii Uniunii au incurcat serios planurile PDL, spunand "Nu" pe linie: si proiectului votului prin corespondenta si reducerii numarului de parlamentari si introducerii votului uninominal pur. Pentru a multumi UDMR, democrat-liberalii au facut un pas inapoi avansand o solutie de compromis: vot uninominal cu un sistem de compensare pe baza numarului de voturi obtinute de candidati, insa Uniunea a respins ideea, scrie Puterea.

Miron Cozma vrea sa-si incerce fortele in campaniile electorale de anul viitor. Fostul Luceafar al Huilei sustine ca va lansa in curand propria sa formatiune politica, Partidul Social Democrat al Muncitorilor si ca in 2014 nu este exclusa o candidatura de-a sa la Cotroceni. "Eu am partid e infiintat legal, constituit conform legii 14 la Tribunalul Bucuresti. Pe 21 octombrie ora 12 o sa lansez oficial acest partid, care exista si cu care intram in campanie. Se numeste Partidul Social Democrat al Muncitorilor si intra in campania din 2012 si 2014. Ortacii vor fi cu mine. Eu mi-am dat 11 ani de libertate pentru muncitori, nu pentru coruptii din sistemele politice. Am avut mare satisfactie sa se scandeze Cosma presedinte de Boboteaza, am avut surpriza la Alba sa se scandeze Cosma presedinte. Nu eu imi doresc, sunt romani care doresc o schimbare reala pentru ca nu sunt mincinos, nu le promit 20.000 de euro ca Diaconescu sau sa traiti bine ca Basescu, le promit romanilor ca vor munci pentru ca e dezechilibru", a spus Miron Cozma la Realitatea TV, anunta EVZ.