PDL are cod de etica. Ioan Oltean isi ameninta colegii cu tribunalul. Conducerea PDL a adoptat, in unanimitate, codul de etica propus de europarlamentarul Monica Macovei, care va fi pus in practica incepand chiar de astazi. Codul de etica, elaborat de vicepresedintele Monica Macovei si presedintele Comisiei de Integritate, Daniel Buda, va fi documentul in baza caruia partidul ii va putea sanctiona de astazi inainte pe membrii care au fost condamnati penal sau au colaborat cu securitatea dar si pe cei care sunt in conflict de interese sau nu-si depun la timp declaratiile de avere. "Substanta acestui cod este urmatoarea: cand apar probleme de integritate PDL va trebui sa reactioneze rapid prin proceduri stabilite", a declarat Monica Macovei, precizand ca prin adoptarea acestui cod s-a ridicat standardul de integritate in clasa politica romaneasca. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a precizat la randul sau ca pana pe 31 decembrie vor fi gata si criteriile de evolutie in cariera politica pentru membrii Partidului Democrat Liberal, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Gheorghe Falca - Greu de invins. In municipiul Arad, decizia partidelor politice de a-si impune candidatul care sa-l invinga pe actualul primar Gheorghe Falca este destul de grea. Desi Falca este trimis in judecata intr-un dosar de coruptie, aradenii il doresc pentru realizarile din cartiere. Controversatul fin al lui Traian Basescu are sanse la un al treilea mandat la Primaria Aradului. Pana acum el a fost unicul primar din istoria post-decembrista a municipiului care a reusit sa obtina consecutiv doua mandate de primar. Conform sondajelor USL, primarul PDL Gheorghe Falca are peste 60% in intentiile de vot. Insa primarul de doua mandate, Gheorghe Falca, are probleme cu justitia. El este judecat pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. Procesul a fost stramutat de la Arad la Tribunalul Alba, la cererea Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii DNA au dispus in 2007 trimiterea in judecata a primarului municipiului Arad in dosarul "Fabrica de zahar". Conform rechizitoriului, procurorii au stabilit ca Falca ar fi primit de la actionarii SC Elecon SRL o casa de 242 de metri patrati in zona ultracentrala a Aradului. In schimbul casei, el le-a dat un apartament de bloc cu trei camere, proprietate personala, cu o suprafata de 90 de metri patrati. Diferenta valorica dintre cele doua imobile ar fi fost de 111.550 de euro, anunta Romania Libera.

Cum au negociat USL si PDL vizita regelui Mihai in Parlament. De la scandalul balcoanelor la cine ii va inmana cadoul. Reprezentantii puterii si ai opozitiei s-au certat astazi in conducerea Biroului Permanent al Camerei pentru a stabili detaliile vizitei regelui Mihai in Parlament. Reprezentantii USL au cerut ca numarul invitatilor sa fie marit prin deschiderea primului rand din balcoanele Parlamentului. Dupa "incidentul Sobaru", conducerea Camerei Deputatilor a decis ca primul rand de la balcoane sa fie inchis pentru a evita astfel de gesturi din partea invitatilor. Cei din USL au incercat sa-i convinga pe cei de la PDL si UNPR ca nu se va arunca nimeni de la balcon in timpul discursul regelui Mihai si ca nu este normal ca aceste randuri sa fie inchise. Dupa cateva zeci de minute de negociere, cei de la PDL au acceptat sa fie primiti invitati si pe primul rand al balcoanelor Parlamentului. Numarul lor a fost marit astfel cu aproape o suta. In total vor fi prezenti aproximativ 300 de invitati, majoritatea fiind ai Casei Regale, ai PSD si PNL. Singurii de la PDL care au cerut locuri pentru invitati au fost Sever Voinescu si Teodor Paleologu, informeaza Gandul.

USL pune conditii pentru a-si da votul pe bugetul pe 2012. "Deliruri populiste", sustine PDL. USL conditioneaza votul la proiectul de buget pe anul 2012 de adoptarea masurilor cuprinse in proiectul sau economic, respectiv reducerea CAS cu 10% si includerea in bugetul multianual a reducerii TVA pana la 19%. "Intram intr-o zona complet rationala", a replicat purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ca USL nu va vota bugetul de stat pentru 2012 daca amendamentele pe care intentioneaza sa le depuna si care se regasesc in programul sau economic nu vor fi incluse in proiect. Liderul PSD a mai spus ca amendamentele Uniunii fac referire la reducerea contributiilor la asigurari sociale cu trei puncte procentuale, reducerea TVA, "prevazuta clar in bugetul multianual pana la 19%", reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, dar si cofinantarea in totalitate a proiectelor europene, scrie EVZ.

Razboiul UDMR-ANI se muta la Senat. Comisia pentru Drepturile Omului din Senat a chemat reprezentantii Agentiei Nationale de Integritate sa-si prezinte raportul de activitate pe ultimii doi ani. ANI spune insa ca rapoartele de audit se trimit Consiliului National de Integritate, si nu Parlamentului. Comisia condusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda (foto) are astazi pe ordinea de zi dezbaterea raportului de audit extern al managementului ANI pe 2010 si raportul privind progresele inregistrate de Consiliul National de Integritate in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV) impus de Uniunea Europeana in domeniul justitiei. Frunda, un adversar declarat al ANI, a cerut in Biroul Permanent ca senatorii sa dezbata si raportul pe 2009 al activitatii Agentiei. "Pe 2009 sunt, va spun, constatari ale mai multor institutii ale statului care trebuie luate in considerare de catre comisii si dezbatute in plen. Abia, pe urma, putem dezbate si raportul pe 2010", a spus Frunda. Senatorul se referea la un raport al Curtii de Conturi privind activitatea Agentiei, care vorbea de nereguli financiare in cheltuielile ANI in valoare de 500.000 de lei. ANI a contestat acest raport, dar a pierdut la Inalta Curte, anunta Romania Libera.