Cum a uitat Guvernul Boc de remaniere. Nici premierul Boc, nici presedintele Basescu si nici membrii Executivului nu mai par preocupati in acest moment de o remaniere dupa criteriul absorbtiei fondurilor europene. La inceputul lunii iunie, seful statului tuna ca "ministrii care nu au atras investitii si fonduri europene sa se gandeasca daca mai raman in Guvern!". Au trecut patru luni de atunci, rata de absorbtie a banilor de la UE a ajuns la un ingrijorator 3%, iar cu toate acestea, nici un ministru nu a fost schimbat din acest motiv. Ministrii Cabinetului Boc nu se arata deloc ingrijorati ca gradul mic al absorbtiei fondurilor europene le-ar putea aduce demiterea din Guvern. Ion Ariton, ministrul economiei, pare extrem de relaxat, in ciuda faptului ca, recent, proaspatul numit ministru al fondurilor europene, Leonard Orban, afirma ca cea mai precara situatie privind atragerea banilor comunitari se afla tocmai la nivelul institutiei conduse de Ariton, relateaza Puterea.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ponta il sperie pe Geoana ca-l da afara de la Senat. Un grup de senatori fideli sefului PSD au fost pusi sa agite ideea schimbarii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului pentru a-i strica acestuia vizita in SUA. Motivul? Razbunare. Victor Ponta cauta sa-i plateasca o polita pentru ca saptamana trecuta Geona i-a stricat armonia la Consiliul National al PSD prin declaratiile sale critice. Ponta cauta la randul sau sa-i strice vizita lui Geoana lansand zvonul ca acesta isi va pierde scaunul de la Senat. Astfel, cativa senatori mai putin cunoscuti, dar apropiati de Ponta - Cosmin Nicula, Iulian Badescu, Daniel Savu - au fost pusi sa ridice ieri in sedinta de grup ideea sanctionarii lui Mircea Geoana. Nici mai mult nici mai putin acestia i-au cerut lui Ponta aflat la sedinta senatorilor PSD ca partidul sa-l revoce din functia de presedinte al Senatului. Motivul invocat? Faptul ca Geoana nu i-a anuntat ca pleaca in SUA, scrie EVZ.

Razbunarea Prostanacului. Presedintele Mircea Geoana a plecat ieri intr-o vizita de cinci zile in Statele Unite ale Americii. Stirea, prezentata printr-un comunicat sec de presa transmis de la cabinetul presedintelui Senatului, i-a intors pe dos pe liderii PSD, care au discutat in sedintele de ieri ale conducerii de partid despre o excludere a lui Geoana din partid. Motivul? Din delegatie trebuiau sa faca parte si Victor Ponta, respectiv Crin Antonescu. Cei doi au ramas la Bucuresti. Liderii Opozitiei, Victor Ponta si Crin Antonescu, pregatesc de asta-vara, mai exact din luna august, o vizita politica in SUA. Mircea Geoana, fostul lider al PSD si actualul presedinte al Senatului, le-a luat-o in fata celor doi, el decoland duminica cu destinatia Washintgon. Subiectul a fost abordat ieri atat in sedinta Coalitiei USL, cat si in cea a conducerii PSD, surse din interiorul formatiunii declarand pentru ziarul "Puterea" ca "Mircea Geoana s-a dus fara mandat din partea partidului, ba, mai mult, neinformand PSD despre pregatirea acestei vizite", informeaza Puterea.

Democrat-liberalii, somati sa-si plateasca cotizatiile la partid. Presedintele PDL, Emil Boc, le-a cerut in sedinta de astazi colegilor sai sa-si plateasca datoriile catre partid, premierul avertizandu-i chiar pe membrii BPN sa nu mai vina la sedinta de saptamana viitoare a partidului fara sa-si plateasca contributiile la zi. Mai mult, potrivit unor surse din partid, premierul a cerut conducerii partidului sa-si plateasca datoriile retroactiv, de la 1 ianuarie 2011. Auzind propunerea liderului PDL, europarlamentarul Monica Macovei a spus ca nu i se pare normal, ea nefiind instiintata de acest lucru. Potrivit acelorasi surse, discutiile despre bani au pornit de la faptul ca purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, a cerut sa se faca niste sondaje, moment in care secretarul general al PDL, Ioan Oltean a anuntat ca nu mai sunt bani, ca nu are cu ce sa le comande, anunta EVZ.

Ce ajustari poate suferi bugetul pe 2012. Proiectul de buget trebuie sa se caracterizeze, din punctul de vedere al FMI, prin "prudenta, prudenta si iarasi prudenta". Totusi, opozitia, dar si puterea vad posibile reduceri de taxe, cresteri de salarii si indexari de pensii. Ce va prima in Parlament: interesul electoral sau analiza obiectiva? Pentru a se putea incadra in tintele de deficit negociate, Guvernul Boc spune ca nu ia in considerare pentru 2012 reducerea TVA sau a cotei unice si nici cresterea cheltuielilor prin recuperari de salarii si indexari de pensii. De la aceste premise va fi construit proiectul de buget pe care Guvernul Boc il va depune in Parlament dupa finalizarea discutiilor cu reprezentantii FMI si Comisiei Europene. Ca si in alte cazuri, planurile Guvernului s-ar putea "impotmoli" in Legislativ atat din cauza opozitiei, cat si a propriilor parlamentari, in conditiile in care apropierea alegerilor accentueaza presiunea exercitata din teritoriu spre centru. Integral in Romania Libera.

Referendum pentru infiintarea Tinutului Secuiesc, in Covasna: Consiliul Judetean a stabilit data de 11 martie 2012. Consiliul Judetean Covasna a adoptat, luni, un proiect de hotarare cu privire la organizarea unui referendum local, in 11 martie 2012, privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului si infiintarea unitatii administrativ-teritoriale Tinutul Secuiesc. Initiativa apartine grupului de consilieri judeteni al Partidului Civic Maghiar si a fost sustinut de UDMR. Documentul se numeste "Proiect de hotarare privind organizarea referendumului local in vederea consultarii cetatenilor din judetul Covasna privind modificarea limitelor teritoriale ale judetului Covasna si infiintarea unitatii administrativ-teritoriale cu denumirea Tinutul Secuiesc - Szekelyfold", anunta Adevarul.

Pesedistii cer schimbarea lui Geoana de la sefia Senatului: "In ce calitate s-a declarat peste Ocean liderul Opozitiei?". Geoana: vizita nu este platita din fondurile Senatului. Mai multi senatori social-democrati i-au cerut la sedinta de grup lui Victor Ponta sa-l schimbe pe Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, deoarece aduce prejudicii de imagine partidului. Victor Ponta a venit sa ia pulsul senatorilor PSD la cateva ore dupa ce in Kiseleff s-a decis ca Mircea Geoana sa fie chemat la urmatoarea sedinta a Biroului Permanent National pentru a da explicatii in legatura cu vizita pe care o efectueaza in SUA, dar si pentru declaratiile facute la adresa unor colegi de partid. "I-am cerut lui Victor Ponta schimbarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului", a declarat, pentru gandul, senatorul PSD Cosmin Nicula. Acesta a precizat ca nu a fost informat de Mircea Geoana despre vizita in SUA si ca nu vrea sa raspunda in campania electorala la intrebari legate de tensiunile din USL. Integral in Gandul.