Erorile strategice care l-ar putea lasa pe Victor Ponta fara sefia PSD. Un raport efectuat de o institutie "de casa" a PSD - Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai - atrage atentia ca USL risca sa nu obtina o majoritate de peste 50% in alegerile de anul viitor. Documentul, intitulat "Perspective ale anului politic 2012", sustine ca "PDL nu poate castiga alegerile, dar USL le poate pierde, pe baza propriilor erori". Desi materialul este cel mai probabil parte a unui razboi intern din PSD - Institutul Sincai il are ca presedinte al Colegiului Director pe Adrian Nastase si ca vicepresedinte pe Adrian Severin - el nu face decat sa confirme trendul descrescator inregistrat de Uniune in ultima perioada. Sociologul Alin Teodorescu declara saptamana trecuta, citand un sondaj IMAS ce urmeaza sa fie dat publicitatii, ca Uniunea are 42% din totalul optiunilor celor care declara ca vor merge efectiv la vot. Surse de pe piata sondajelor de opinie publica situeaza USL la 45%, plus-minus obisnuita marja de eroare, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

"Clanul Butoane" din Parlament a ajuns la mana Robertei Anastase. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor va decide ce sanctiune vor primi parlamentarii surprinsi votand cu mai multe cartele, a decis Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. "Gandul" v-a prezentat in exclusivitate cazurile a cinci deputati, doi de la PDL si trei de la PSD, care au fost filmati in timp ce votau cu mai multe cartele. Este vorba de Valentin Rusu, Danut Liga, Ana Gheorghe, Ioan Stan si Ion Dumitru. Democrat-liberalul Valentin Rusu a inregistrat un record, reusind sa voteze de nu mai putin de 26 de ori la doua maini, in timp ce presedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera, pesedistul Ioan Stan, a fost surprins de gandul votand cu trei cartele. Pe lista deputatilor care au votat la doua maini se mai afla Ciprian Luca (PSD), Vasile Berci (PNL) si Marius Dugulescu (PDL), anunta Gandul.

Agitatie in PSD dupa pierderea sefiei Senatului. Mitrea este nemultumit ca nu a fost rasplatit in timp ce Vanghelie s-a impacat cu Ponta. Liderii PSD se feresc sa comenteze, oficial, subiectul pierderii sefiei Senatului dupa ce conducerea partidului a decis ca Victor Ponta va fi singurul care va face declaratii pe aceasta tema. Ponta a insistat pe teza potrivit careia PSD oricum nu detinea functia respectiva pentru ca Mircea Geoana avea agenda personala. Paradoxal, insa, Ponta a recunoscut ca scandalul declansat in PSD a avantajat Puterea la capitolul imagine. "Nu cred ca e nicio pierdere, niciun castig, cred ca pentru presa e un mare castig, ca am avut un subiect cu care sa acoperim bugetul de stat si decizia Curtii Constitutionale", a afirmat, ieri, Ponta. "Da, de acum si numai de acum, lumea nu va mai putea spune ca noi, USL, ne aflam si in opozitie si la putere pentru ca aveam conducerea Senatului. Iata ca, de azi, ei au tot", a concluzionat Ponta, informeaza Adevarul.

De ce este importanta sefia Senatului. Dupa esecul din Senat, USL incearca sa minimizeze importanta functiei pe care a pierdut-o. Totusi, PDL a considerat functia suficient de importanta pentru a ceda UDMR, ca sa o obtina, un post guvernamental greu. Care este, atunci, adevarata miza? Agitatia starnita in jurul functiei de presedinte al Senatului a fost alimentata, pe parcursul ultimelor trei saptamani, de orgoliile celor implicati, dar a avut mereu si un substrat. Unul clar, derivat din atributiile legale. In primul rand, este vorba de cea de-a doua functie in stat dupa cea de presedinte al Romaniei, iar ocupantul ei devine interimar in cazul in care opozitia reuseste in demersul de suspendare a lui Traian Basescu. Ce se intampla, acum, dupa infrangerea suferita luni de USL? Chiar daca opozitia ar reusi o noua suspendare, interimatul ar fi asigurat de un democrat-liberal, Vasile Blaga, fapt care macar simbolic si tot ar umbri victoria USL. Apoi, deloc de neglijat, presedintele Senatului, la fel ca omologul sau de la Camera Deputatilor, are parghiile necesare pentru a influenta decisiv traseul legislativ si soarta unui proiect de lege, scrie Romania Libera.

Antonescu: "Matur, imatur, Ponta nu-i circar; lenes, harnic, eu nu sunt hot". Liderul PNL, Crin Antonescu, e de parere ca actuala putere este "scoasa din minti" de faptul ca el si presedintele PSD, Victor Ponta au o relatie buna, asta explicand etichetele de tipul "imatur" pentru Ponta si "lenes" pentru sine. "Vreau sa le multumesc si lui Victor Ponta, si lui Daniel Constantin pentru maturitatea de care dau dovada, pentru camaraderia, pentru colegialitatea si pentru respectul lor. Traian Basescu si clica lui de gornisti, care au primit ordin pe unitate sa-l faca de dimineata pana seara pe Victor Ponta imatur numai pentru ca e tanar, trebuie sa stie si sa invete ceva: nu stiu cat de maturi suntem - eu cred ca sunt, in orice caz; Victor Ponta este un om tanar, dar niciodata eu cu Victor Ponta n-am sa ma dau in stamba si am sa fac circul pe care el (Traian Basescu - n.r.) si cu Stolojan, de mana, plangand, l-au facut in fata a milioane de oameni. Daca Ponta este insuficient de matur, are timp sa creasca", a spus liderul PNL, anunta EVZ.

Miza SGG. Pe ce a pus mana UDMR: pusculita de 250 de milioane de euro a RA-APPS si cheia sedintelor de Guvern. "Unii vin la RA-APPS sa imparta spatii". Dupa negocierile din Coalitie, UDMR s-a ales cu functia de sef al Secretariatului General al Guvernului (SGG), in schimbul sustinerii lui Vasile Blaga la sefia Senatului. Numele vehiculate pentru aceasta functie sunt actualul secretar general adjunct al Guvernului, Stefan Gati, si cel al lui Deszi Attila, prefect de Hunedoara. Ce a castigat de fapt Uniunea lui Kelemen Hunor de la PDL-ul lui Emil Boc? Fostii sefi ai SGG au explicat, pentru gandul, ca detinerea acestei functii implica o pozitie de influenta asupra deciziilor care se iau in sedintele de Guvern, controlul asupra agentiilor guvernamentale, dar mai ales tinerea sub cheie a imobilelor din patrimoniul de stat. Acestea valoreaza aproximativ 250 de milioane de euro si pot fi acordate in chirie sau folosinta gratuita dupa bunul plac al Regiei Autonome - Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), informeaza Gandul.