CTP si Iliescu, disputa istorica la catafalcul lui Havel. Fostul presedinte Ion Iliescu si jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-au contrat in direct la Realitatea TV despre fostul presedinte ceh Vaclav Havel, care a incetat din viata duminica, la varsta de 75 de ani. CTP l-a intrebat pe Ion Iliescu: "Regretati ca nu ati avut o atitudine similara cu Havel?". Popescu spune despre Ion Iliescu ca a fost "un disident de cadru organizat", si nu un disident public, precum Havel, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

PSD face publica o lista cu directorii de companii care "cotizeaza" la PDL. Reactia PDL: Pesedistii vad "martieni". Liderul PDL Satu Mare, deputatul Ioan Holdis, a declarat, duminica, referitor la lista prezentata de senatorul PSD Valer Marian cu directori de deconcentrate din Satu Mare care ar fi dat bani filialei PDL pentru a fi numiti in functie ca "o lista poate face oricine, chiar si una cu martieni". "O lista poate face oricine, chiar si una cu martieni. Am impresia ca domnul senator Valer Marian are probleme cu capul. El stie mai bine de ce inventeaza aceste lucruri", a spus Holdis, dupa care s-a intrebat: Daca fac o lista si o trimit o luati de buna?" Holdis a mai spus ca exista documente din care reiese cine a donat bani la PDL, iar acest lucru este legal. "De cand sunt presedinte la PDL o singura persoana s-a ocupat de acest lucru, contabilul si trezorierul partidului. Orice persoana care a vrut sa doneze a venit si a facut-o legal, in campaniile electorale, asa cum am facut si eu. Exista documente din care reiese cine a donat, ceea ce e legal", a afirmat liderul PDL, anunta Gandul.

Cine castiga din comasarea alegerilor. PDL incearca sa-si creasca scorul prin mobilizarea alesilor locali, in timp ce UNPR spera sa intre in Parlament. USL discuta extinderea candidaturilor comune pentru a evita competitia intre PSD si PNL. Comasarea alegerilor, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament, a fost declansata din dorinta de a profita de momentul in care alesii locali ai PDL si UNPR sunt in campanie si lucreaza la capacitate maxima. De cealalta parte a baricadei, USL are mai multi primari, dar, in majoritatea localitatilor din tara, PSD si PNL se afla in duel direct. Ideea cuplarii alegerilor locale si parlamentare a aparut in PDL chiar a doua zi dupa ce partidul a castigat un colegiu de deputat in judetul Neamt. Reteta aplicata de seful PDL Neamt, Gheorghe Stefan, supranumit "Pinalti", a constat, printre altele, in functionarea la capacitate maxima a primarilor democrat-liberali si in utilizarea masiva a "turistilor" electorali, informeaza Adevarul.

Vals in trei pentru voturile maghiarilor. Partidele maghiarilor ardeleni se lupta pentru sufragiile unui electorat imputinat, demobilizat si demoralizat de criza economica. Situatia este complicata si de problemele tot mai mari pe care le intampina la Budapesta FIDESZ si premierul Viktor Oban. Pregatirile pentru alegerile din anul 2012 au intrat in linie dreapta in comunitatea maghiara din Ardeal, unde alegatorii, dar si politicienii, se afla intr-o situatie inedita. Pentru prima data in istorie, ungurii din Transilvania vor avea de ales intre trei partide puternice: Uniunea Democrata a Maghiarilor din Transilvania (UDMR), Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) si Partidul Civic Maghiar (PCM). Concurenta dintre cele trei formatiuni este atat de mare incat politicienii maghiari risca sa ajunga in afara Parlamentului, daca voturile vor fi impartite la trei. Si asta cu atat mai mult cu cat cele trei formatiuni politice concureaza pentru un electorat in continua scadere, realitate pusa din nou in lumina si de rezultatele partiale ale recensamantului din toamna acestui an, scrie Romania Libera.

USL se pregateste sa-si prezinte motiunea de cenzura. Senatorii si deputatii se vor reuni maine in sedinta comuna pentru ca USL sa-si prezinte motiunea de cenzura depusa saptamana trecuta dupa ce Guvernul si-a angajat raspunderea pe legea privind comasarea alegerilor locale cu parlamentare in 2012. Motiunea de cenzura se intituleaza "Dupa 22 de ani, democratia in pericol" si va fi dezbatuta si votata joi 22 decembrie. "Vom avea alesi locali nelegitimi, un parlament nereprezentativ, pe modelul celui din ultimii ani cand ati fortat crearea unui grup parlamentar de transfugi politici, impreuna cu care ati dat nastere unei majoritati toxice nesocotind vointa electoratului", afirma semnatarii motiunii, anunta EVZ.

Theodor Stolojan, despre o eventuala remaniere: E tarziu deja. Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan declara ca nu vede rostul unei eventuale remanieri de aici inainte, decat, cel mult, ca o stratagema de imagine. "Dupa mine, e tarziu deja. Adica, n-ar fi facuta decat in ideea de a mai castiga ceva imagine. E tarziu. Daca intram in 2012, daca pana la urma legea aceasta cu comasarea alegerilor va fi declarata constitutionala - pentru ca am inteles ca a fost atacata la Curtea Constitutionala - inseamna ca vom avea alegeri undeva in noiembrie. Deja, in 2012 toate partidele intra in stare de pre-campanie, campanie", a spus el, la Europa FM. Liderul PDL Elena Udrea a declarat, in 10 decembrie , la Realitatea TV, ca o remaniere guvernamentala trebuie facuta, pentru relansarea increderii populatiei, ea mentionand insa ca decizia referitoare la cine si cand va fi schimbat apartine premierului. Ea a spus, raspunzand unei intrebari, ca remanierea trebuie facuta, pentru ca lumea vrea sa vada figuri noi, informeaza Gandul.