De ce "Micul Titulescu" are gura mare. Derapajele lingvistice ale liderilor opozitiei - si in special ale lui Victor Ponta, care l-a numit "prost" pe premierul Boc - sunt explicate in mod diferit de analistii politici. In timp ce unii pun aceste reactii pe seama frustrarii opozitiei ca nu reuseste sa se impuna in Parlament, altii spun ca este o strategie de a intra pe sub pielea oamenilor simpli sau plaseaza comportamentul in contextul crizei economice globale. "Probabil cei care folosesc limbajul acesta sunt sinceri, nu mai au inhibitii in a exprima public ce simt", spune politologul Dan Pavel. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Falimentul moral al lui Traian Basescu. Traian Basescu a mintit o tara intreaga trecand, de facto, de partea Antenelor care l-au injurat din 2005 pana astazi. Atacul sau la adresa DNA este nedemn, nedrept si complet nefondat. Este un atac direct la adresa luptei anticoruptie, singurul temei pentru care a fost imbratisat de "opozitia anticomunista" din 2004. Or, nici macar Elena Udrea nu merita o asemenea tradare. Halucinant interviul acordat de presedintele Traian Basescu miercuri seara la TVR! Tot suportul de care s-a bucurat, toate eforturile pe care jurnalisti de calitate impecabila si intelectuali de reputatie la fel de impecabila le-au facut pentru a-i sustine presedintia au fost facute de rusine in momentul in care presedintele a atacat DNA, distorsionand faptele. Lasam deoparte ca, atacand DNA, singura institutie din zona Justitiei pe care Comisia Europeana a apreciat-o vreodata in cei cinci ani de cand intocmeste rapoarte pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, Traian Basescu canta, dintr-o data, pe aceeasi coarda cu Adrian Nastase, Victor Ponta, Crin Antonescu, dar si cu Antenele lui Dan Voiculescu sau Realitatea lui S.O. Vintu. Continuarea in Romania Libera.

Mircea Toader: Nu mai este timp pentru unicameral. Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca o decizie privind modul in care se vor desfasura alegerile parlamentare se va lua in primul trimestru al anului viitor, anunta Agerpres. Toader a explicat ca nu mai este timpul necesar pentru ca Romania sa treaca, incepand de anul viitor, la un Parlament unicameral. "Constitutia nu poate fi modificata chiar daca am vrea acum sa o modificam, ca timp ma refer, e imposibil in cateva luni de zile. Se face o comisie parlamentara, pe care o avem in functie, dar nu a functionat, dupa care trebuie sa treaca, cu doua treimi, legea de modificare in Parlament si e suficient sa fie trei articole pe care nu le accepta ceilalti si nu poate sa treaca cu doua treimi, dupa care urmeaza referendumul. Nu e deloc simplu sa treci o Constitutie printr-un referendum in care populatia si asa este apasata de grijile pe care le are, de factorul politic pe care nu-l vede deloc bine", a afirmat Mircea Toader, dupa cum informeaza EVZ.

Ion Iliescu: Conducerea Parlamentului este vinovata de invitarea lui Teodor Maries. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma ca actuala conducere a Parlamentului se face vinovata de invitarea presedintelui "Asociatiei 21 Decembrie 1989", Teodor Maries, la Adunarea Omagiala consacrata Revolutiei Romane din Decembrie 1989, a apreciat. Fostul sef de stat sustine ca Teodor Maries nu a participat la Revolutia din decembrie 1989. "O veritabila 'blasfemie' a constituit-o subminarea Adunarii omagiale a Parlamentului prin invitarea la luarea de cuvant a lui Teodor Maries - un impostor, care nu se stie prin ce imprejurari a ajuns in functia de presedinte al 'Asociatiei 21 Decembrie'. Asociatia a fost fondata de aceia care s-au aflat in noaptea de 21 decembrie 1989 la Baricada de la Intercontinental. Teodor Maries nu a fost la Baricada, informeaza Adevarul.

Ce capcane ne mai asteapta? Despartirea de parlamentarii nostri, cel putin pentru acest an, mi-a lasat un gust amar. Opozitia a gasit de cuviinta sa depuna o motiune de cenzura. Desi stia inca de la bun inceput ca nu are nicio sansa a facut-o pentru ca asa este jocul democratic. Adevarul este ca ne-am insusit la perfectie parlamentarismul, dar nu si esenta democratiei. Fata de vechile democratii parem inca o copie nereusita. Un experiment pavlovian. Cum apare asumarea raspunderii, pac motiunea de cenzura! Mimetismul asta dus aproape la perfectiune ma enerveaza! Ei bine ce se intampla daca opozitia nu depunea motiune de cenzura! Nimic, absolut nimic! Guvernul lui Emil Boc mai trecuse prin noua asemenea incercari. Dar nu, pentru ca asa este jocul, trebuie sa-l respectam cu sfintenie. Ca pe o reteta tabu, un ritual magic fara de care libertatea ne este in pericol. Integral in EVZ.