Marile prabusiri politice din 2011. Intr-o secunda de neatentie poti pierde totul. Functia trece, rusinea (sau, dupa caz, onoarea) ramane. Aceasta este una dintre cele mai importante lectii pe care un politician trebuie sa si le insuseasca: de la marire la decadere nu e decat un singur pas. Mazilirea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului este, de departe, cea mai spectaculoasa cadere politica inregistrata in anul 2011. Este un caz-scoala despre cum sa pierzi, fulgerator, totul, cum poti fi aruncat de colegii de partid peste bord, chiar daca esti al doilea om in stat. La PSD, in privinta lui Geoana, nu a mai functionat nici respectul, nici calculul rational. A contat doar orgoliul lui Victor Ponta si dorinta de a-si dovedi barbatia politica. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce s-a ales de primul Guvern postdecembrist. Petre Roman a condus primul Guvern instalat dupa Revolutie, fiind numit premier, la 26 decembrie 1989, prin decret al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), intr-o perioada in care in Capitala si in tara continuau actiunile teroriste. Din 31 de ministri, 23 ocupasera inainte de 1989 posturi de responsabilitate in structurile de partid sau in statul comunist. Roman este in prezent membru PNL, fiind intr-o vreme chiar consilierul sefului liberalilor, Crin Antonescu. Dupa ce a fost premier, lider al PD, presedintele Senatului, deputat, senator si ministru de Externe in Guvernul Mugur Isarescu, Roman a disparut din prim-planul politic, dupa plecarea sa din Partidul Democrat, scrie Adevarul.

Victor Ponta, perdantul politic al anului 2011. Pentru Victor Ponta, anul 2011 se anunta unul fructuos. A dat "marea lovitura" unind opozitia sub formula USL. In loc sa-i creasca actiunile la bursa electorala, lui Ponta i-au scazut. Dat fiind ca este unul dintre liderii opozitiei si, teoretic, nu ar avea cu ce masuri nepopulare sa supere electoratul, scaderea inregistrata de Ponta in ultimul sondaj il pune in topul celor mai mari perdanti politici ai anului 2011. Cu aspiratii sa conduca Romania din pozitia de premier, liderul PSD Victor Ponta ar trebui sa invete din lectiile oamenilor politici carora le-a sapat groapa. Continuarea in EVZ.

Ce culori politice va avea anul electoral 2012. In perspectiva alegerilor comasate, partidele isi concep strategiile electorale, isi cauta aliati si-si inventeaza tot felul de platforme. Sondajele arata ca in Parlament ar intra cinci partide, dar calculele sunt premature dat fiind ca se preconizeaza aparitia unor noi forte politice si aliante. Potrivit ultimului barometru de opinie realizat de IMAS, la comanda "Adevarul", USL s-ar situa in continuare pe primul loc in preferintele electoratului, dar ar fi scazut sub pragul psihologic de 50%. Mai exact, ar avea 49,2% si s-ar mentine, astfel, pe trendul descendent (pe la inceputul lui 2011, Uniunea era cotata si la peste 60% din voturi). Sondajul IMAS mai aduce o noutate: plaseaza PDL la 21,5% din optiunile alegatorilor, in conditiile in care, prin octombrie, partidul lui Emil Boc se situa in jurul a 17%. Daca ar fi acum alegeri, in Parlament ar mai intra Partidul Poporului - Dan Diaconescu (11,8% din voturi), PRM (6,4%) si UDMR (5,7%), relateaza Romania Libera.

Ce putem sa facem pentru ca monarhia sa nu ramana doar un ideal, ci sa devina realitate. Pentru ca monarhia constitutionala sa nu ramana doar un ideal, ci sa devina o realitate, o practica politica, vor trebui acceptate, aliante de neconceput in trecut, miscari aparent discutabile ale reprezentantilor si chiar ale adeptilor regalitati. Forma de guvernamant se poate modifica doar cu ajutorul elitelor si a majoritatii, indiferent de reconvertirea, calitatea si credinta de moment a acestora. Este una dintre concluziile celei de a doua parti a analizei lui Alexandru Muraru, Incotro au mers voturile monarhistilor in ultimii 20 de ani? Incepand cu 2001, au asistat la un proces de reconciliere, care a adus familia regala cu adevarat in Romania si care a generat un model unic pentru tarile din regiune si din lumea larga, dinastia nedomnitoare beneficiind de o pozitie oficiala la nivelul statului roman, informeaza Adevarul.