Asteptam un raspuns: cine plateste distractia lui Ponta? Ponta se duce la Raliul Monte Carlo ca la Disneyland, neurmarind o performanta sportiva, ci doar ca sa aiba senzatii tari. Escapada costa in jur de 40.000 de euro, cat venitul sau pe un an. Cine ii da banii? Victor Ponta declama de mai bine de-un an decaderea morala a Romaniei, dar exact in mijlocul acestei prabusiri, liderul opozitiei da o fuga la Monte Carlo, ca sa sparga cateva zeci de mii de euro intr-o cursa de raliu. De 48 de ore, Victor Ponta refuza sa faca declaratii pe aceasta tema, ca si cum ar considera subiectul compromitator. Aceasta tacere poate insemna doua lucruri: fie liderul PSD nu stie ce sa raspunda, simtindu-se incoltit, fie ii sfideaza pe romani, considerand ca nu este obligat sa le dea nicio explicatie. Integral in EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Cum lupta PLD impotriva conflictului de interese: promovandu-l. Un grup de senatori PDL, printre care se afla si ministrul de Interne Traian Igas, vor sa modifice legislatia astfel incat functionarii publici sa poata candida la alegerile generale si locale fara sa-si dea demisia din functiile pe care le ocupa. Initiativa ar putea duce exact la ceea ce PDL combate oficial: conflicte de interese si politizarea administratiei publice. Traian Igas si colegii sai de la Senat Ion Ruset, Sorin Fodoreanu, Dorin Paran, Tudor Udristoiu (membri PDL) si independentul Gabriel Berca au depus, inainte de vacanta parlamentara, o initiativa legislativa cu trei articole care vizeaza modificarea a nu mai putin de cinci legi: cea a Statutului functionarilor publici, cea a alegerii parlamentarilor, legea alegerilor locale, legea adminstratiei publice locale si cea a statutului alesilor locali, informeaza Romania Libera.

Doar 13% dintre romani cred ca USL va castiga majoritatea. Doar 13% din repondentii unui sondaj IRES cred ca USL are sansa sa ia peste 50% din voturi la viitoarele alegeri. In plus, sondajul demonstreaza ca romanii au cunostinte surprinzator de sumare cu privire la viata politica si un atasament redus fata de un partid sau altul. Sondajul IRES - institutie condusa de Vasile Dancu - este menit sa cerceteze mai degraba perceptiile populatiei decat optiunile la vot. A fost efectuat pe un esantion de 1375 subiecti, in perioada 7-8 decembrie. Atunci cand sunt intrebati cine cred ca va castiga alegerile din 2012, romanii sunt impartiti in proportii aproape egale: in jur de 40% cred ca va castiga USL si tot atatia cred ca victoria va reveni unei coalitii formate in jurul PDL. Continuarea in EVZ.

PDL da derogare prefectilor si sefilor de deconcentrate sa intre in alegeri. USL: este o lege cu dedicatie pentru clientela de partid. PDL pregateste in Parlament eliminarea piedicilor legale in privinta candidaturilor pe care prefectii, directorii de deconcentrate si sefii din administratiile locale si judetene le au in vedere pentru alegerile viitoare. Cu o saptamana inainte de vacanta parlamentara, sase senatori democrat-liberali, printre care si ministrul de Interne, Traian Igas, au depus la Senat o initiativa conform careia atat functionarii publici, cat si inalt functionarii publici nu vor mai fi obligati sa-si depuna demisia in cazul in care vor intra in cursa electorala pentru posturile de primari, presedinti de consilii judetene, senatori, deputati sau consilieri locali si judeteni, scrie Gandul.

Sarbatorile prelungite ale politicienilor. Vacanta de iarna a politicienilor e cu totul diferita de cea a oamenilor obisnuiti. In primul rand, pentru ca dureaza mult. Parlamentarii, spre exemplu, se intorc la munca abia la 1 februarie. Unde au fost ei de Sarbatorile prelungite, aflati in cele ce urmeaza. Anul acesta, preferintele politicienilor pentru noaptea dintre ani au fost dintre cele mai diverse, optand atat pentru statiuni din tara, cat si pentru locuri de peste hotare. Daca unii dintre ei au preferat sa stea acasa de Revelion cu soacrele, altii au mers in Finlanda sau la exclusivistul Concert de la Viena, scrie Puterea.