Democrat-liberalii asteapta sa treaca furtuna. Desi sunt ingrijorati ca pierd procente pe fondul miscarilor de strada din Romania, liderii PDL inclina sa amane deciziile pentru momentul in care protestele vor scadea in intensitate. "Sa asteptam si sa vedem". Acesta este cuvantul de ordine in PDL in acest moment. Desi liderii democrat-liberali sunt constienti ca pierd procente in contextul actualelor miscari de protest din Romania, deocamdata, conducerea partidului inclina sa astepte ca acestea sa se potoleasca de la sine si abia apoi sa ia eventuale masuri pentru a stopa derapajul. Dupa o saptamana in care comunicarea partidului a fost fie inexistenta - majoritatea liderilor importanti lipsind din spatiul mediatic in plina criza - fie neinspirata, ca in cazul derapajelor mediatice de tip "mahalaua inepta" ale ministrului Teodor Baconschi, PDL a decis sa adopte o strategie de comunicare. O serie de lideri PDL, printre care Emil Boc, Vasile Blaga si Elena Udrea, s-au intalnit, ieri dimineata, la sediul partidului. Potrivit unor surse democrat-liberale, principalul subiect de discutie a fost stabilirea persoanelor din conducerea PDL care vor iesi zilele acestea la televiziune, precum si tipul de mesaje transmise, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Un senator UNPR cere remanierea guvernului. Vicepresedintele UNPR Sorin Chivu pledeaza pentru o remaniere guvernamentala si opineaza ca premierul Emil Boc ar fi trebuit sa iasa public si sa adreseze un mesaj romanilor inca din prima zi a protestelor. Senatorul prahovean Sorin Chivu, unul dintre vicepresedintii UNPR, sustine ideea remanierii Guvernului. "Eu sunt pentru remaniere guvernamentala. Cred ca este necesara si oportuna. De ce? Intucat acest Guvern a demonstrat ca nu toate masurile au fost bune, in sensul ca managementul este sanctionat printr-o astfel de atitudine (proteste - n.r.)" a spus senatorul UNPR, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti. Sorin Chivu a precizat ca sustine "manifestarile, ca forma de exprimare", insa "numai cu respectarea legii" si ca este de acord cu sanctionarea grupurilor de demonstranti care nu au inteles sa protesteze pasnic. Intrebat care ar fi trebuit sa fie, in opinia sa, reactia premierului in momentul in care au inceput miscarile de strada in Bucuresti si in alte orase ale tarii, senatorul UNPR a sustinut ca Emil Boc ar fi trebuit sa se adreseze romanilor, anunta Gandul.

Baronii PSD au lipsit de la Bucuresti. Nicio organizatie PSD, cu exceptia celor din Bucuresti si Constanta, nu a participat la mitingul de ieri de la Arcul de Triumf. Absenta social-democratilor a venit dupa ce mitingul a fost anuntat de presedintele PNL, Crin Antonescu, in timp ce liderul PSD, Victor Ponta se afla la Strasbourg. De altfel, la intoarcerea in tara, Ponta a anuntat ca PSD va participa la miting, dar a adaugat ca are "retineri" fata de actiunea initiata de liberali. Oficial, absenta social-democratilor a fost motivata de faptul ca fiecare organizatie a partidului va avea propria manifestare in teritoriu. "Nu stiu ce fac colegii de la PNL, la noi este foarte clar, astazi vor iesi in Bucuresti doar cei din organizatia PSD Bucuresti, urmand ca in celelalte orase sa iasa si colegii nostri din judetele respective", a explicat, ieri, senatorul PSD Olguta Vasilescu, informeaza Adevarul.

Prioritatile Romaniei in 2012. Vezi ce nu se potriveste cu agenda partidelor. La intalnirea anuala cu ambasadorii, presedintele Traian Basescu nu a spus nimic despre proteste, dar a vorbit despre prioritatile de reforma pentru 2012, inclusiv despre o noua lege a sanatatii si controversata reorganizare administrativ-teritoriala a tarii. Ce sanse de realizare mai au insa acestea? "Va fi definitivata noua lege a sanatatii, va fi continuata reforma companiilor de stat si vor fi adoptate noi masuri pentru stimularea mediului de afaceri si cresterea absorbtiei fondurilor europene. De asemenea, avem in vedere o eventuala reorganizare administrativa a tarii, daca vor permite conditiile politice", le-a spus presedintele sefilor misiunilor diplomatice acreditati in Romania. Sa luam pe rand prioritatile enuntate de seful statului, incepand cu realizarea unei noi legi a sanatatii. Tocmai de la proiectul legii sanatatii lansat in dezbatere publica a izbucnit scandalul Raed Arafat si s-a pornit valul de proteste, scrie Romania Libera.

Constitutia Ungariei. Cetatenii europeni se mobilizeaza pentru "restaurarea spiritului democratic". Peste 1.000 de cetateni europeni au semnat o petitie critica la adresa noii constitutii a Ungariei, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2012. Petitia a fost redactata in mai multe limbi europene, inclusiv in romana, si va fi transmisa reprezentantilor celor mai importante institutii ale Uniunii Europene: Parlamentul, Comisia si Consiliul. Documentul critica si extremismul de dreapta, teama de "celalalt" si "egoismele nationale". Toti europenii, inclusiv cetatenii maghiari, sunt chemati sa iasa din "logica fricii si a izolarii", se arata in petitia-manifest: "Atat maghiarii cat si ceilalti cetateni europeni trebuie sa stie ca Europa nu este o masina de eradicat minoritatile, de spart solidaritatile si de distrugere a limbilor si culturilor "mici". Prin aceasta petitie dorim sa mobilizam pe toti cei care vor sa arate guvernantilor europeni si unguri ca dorinta de trai impreuna in mod armonios este in continuare foarte puternica", scrie Great News.

USL a transformat in carnaval nemultumirile populare. Beretele rosii. Primarul Constantei s-a imbracat militar si a venit la manifestatie cu o duzina de blonde cu basti rosii. Victor Ponta si Crin Antonescu i-au taiat microfonul. Mitingul organizat, ieri dupa-amiaza, in Capitala, de PNL a semanat mai degraba cu un protest sindical pigmentat de aparitia lui Radu Mazare, cu bereta rosie si tinuta militara, insotit de o duzina de "amazoane" - cum chiar el le-a denumit - de asemenea cu basti rosii pe cap. Prezenta primarului din Constanta nu le-a picat bine lui Ponta si Antonescu, care nu l-au lasat sa ia cuvantul, invitandu-l pe scena abia dupa o jumatate de ora. Se temeau, probabil, ca priza la public a lui Mazare le va stirbi din morga de salvatori ai natiunii cu care s-au afisat, anunta EVZ.

Ponta&Antonescu au incercat sa forteze sanctionarea Romaniei. Intr-o tentativa fara precedent de delegitimare a actualei puteri, Victor Ponta si Crin Antonescu au incercat sa determine Parlamentul European sa adopte o rezolutie care sa condamne "regimul" de la Bucuresti si care sa duca in cele din urma la adoptarea de sanctiuni impotriva Romaniei. In acest scop, Ponta a prezentat informatii false socialistilor si liberalilor europeni care ar demonstra ca Romania aluneca spre dictatura la fel ca Ungaria lui Viktor Orban. Victor Ponta este protagonistul unui demers de politica externa fara precedent prin gravitate, care se invecineaza cu tradarea intereselor nationale. Ponta a incercat luni la Strasbourg sa ii convinga pe liderii socialistilor si liberalilor europeni sa asocieze Romania Ungariei si sa determine adoptarea unei rezolutii care sa condamne guvernul de la Bucuresti ca masura prealabila adoptarii unor sanctiuni impotriva Romaniei, anunta Romania Libera.