USL a strigat "Jos Guvernul!" si a picat doar Baconschi. Sedinta extraordinara a Parlamentului n-a avut nicio consecinta politica. Pentru a forta caderea guvernului, Ponta si liberalii se chinuie sa-i convinga pe PSD-isti sa-si dea demisia din Parlament. Senatorii si deputatii au fost chemati ieri din vacanta pentru o sedinta extraordinara, in care sa analizeze situatia politica actuala. La finalul celor trei ore, timp in care reprezentantii puterii si cei ai opozitiei s-au batut in discursuri ca la o motiune, nu s-a luat nicio decizie. USL a cerut anticipate si demisia guvernului. Degeaba. Premierul i-a auzit, dar nu i-a ascultat. A picat doar ministrul de Externe, Teodor Baconschi, revocat de premierul Emil Boc chiar in sedinta de plen. Baconschi a fost informat la telefon de decizia premierului, iar pedelistii au aflat si ei odata cu telespectatorii. Pentru ca PSD-istii se opun, Victor Ponta a anuntat ca parlamentarii care nu-si vor da demisiile nu vor mai prinde un mandat. Presiuni vin din PNL. Aseara, mai multi liberali, printre care si Ludovic Orban, si-au scris demisiile in alb, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Telenovela continua. Baconschi: Am vorbit azi cu Traian Basescu, nu era la curent cu faptul ca hartia plecase pe traseu. Demis prin telefon de Emil Boc, Teodor Baconschi sustine ca nu cunoaste culisele deciziei premierului si, mai mult, a avut o discutie cu presedintele Traian Basescu, dar acesta "nu era la curent cu faptul ca hartia plecase pe traseu". "Nu cunosc culisele acestei decizii. Sunt prea obscure. Voi avea o discutie si cu domnul presedinte maine. Am vorbit azi cu Traian Basescu, nu era la curent cu faptul ca hartia plecase pe traseu", a declarat Baconschi. Premierul Emil Boc a anuntat remanierea ministrului de externe Teodor Baconschi in timpul sedintei de astazi a parlamentului, dupa ce in timpul diminetii in cadrul Biroului Permanent National al PDL secretarul general al partidului, Ioan Oltean, l-a criticat pe Baconschi care, referindu-se la oamenii care au iesit in strada, a scris pe blog ca acestia ar fi "mahalaua inepta si incolonata", anunta Gandul.

PDL, troc murdar cu profitorii Revolutiei. Puterea vrea sa cumpere tacerea revolutionarilor din 1989 cu bani de la buget. In schimb, revolutionarii renunta la manifestatii. Democrat-liberalii au promis ca vor gasi solutii financiare pentru a plati in continuare indemnizatiile revolutionarilor. In schimb, revolutionarii se angajeaza sa intrerupa manifestatiile de strada. Prevederile apar intr-un protocol semnat recent de reprezentanti ai PDL si ai revolutionarilor. Potrivit documentului, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si secretarul de stat George Costin vor identifica de indata solutia financiara pentru plata indemnizatiilor reparatorii, fara a fi afectat bugetul alocat pe anul 2012. In noiembrie 2011 le fusesera retrase indemnizatiile, tot la initiativa PDL, prevedere care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012, informeaza Adevarul.

Cabinetul Boc, dispus doar la mici concesii: guvernul nu demisioneaza. Nici o schimbare majora nu s-a produs in urma dezbaterii extraordinare, din Parlament, pe tema situatiei politice actuale: Guvernul Boc nu-si prezinta demisia, senatorii si deputatii opozitiei nu-si depun mandatele, iar alegerile anticipate nu pot fi organizate. Fiecare tabara a ales, practic, tehnica pasilor marunti, sperand sa-si conserve pozitia. Profitand de disensiunile din sanul USL, evidente in declaratiile si discursurile dinaintea si din timpul dezbaterii parlamentare, puterea a decis sa faca doar mici concesii: a fost demis, prin sms, ministrul Teodor Baconschi si s-a discutat in coalitie despre amanarea, cu un an, a taxei auto la prima vanzare si despre amnistierea fiscala a circa 300.000 de functionari din administratia publica locala (acestia sa nu fie obligati sa restituie sporurile incasate in 2009-2010). In mod evident, toate cele trei masuri sunt de natura sa calmeze un pic spiritele romanilor care protesteaza in strada, scrie Romania Libera.

Ioan Oltean: Cei care se afla in strada merita toata aprecierea noastra. Secretarul General al PDL, Ioan Oltean a catalogat drept inadmisibile "expresiile nefericite" ale unor colegi de partid la adresa manifestantilor din strada. "Personal regret ca parte din colegii mei au avut scaparea asta, sau exprimarea nefericita, pentru ca este inadmisibil si imposibil sa te adresezi unor oameni care se adreseaza actualei puteri in mod pasnic intr-un mod sau altul. Sunt cetateni ai nostri si trebuie sa se bucure de tot respectul. Si eu personal ma simt jenat ca am avut colegi care au putut sa faca asemenea afirmatii.(...) Cei ce se afla in strada merita toata aprecierea noastra si toata responsabilitatea in a identifica problemele care i-au scos in strada", a spus Ioan Oltean. Secretarul General al PDL a mai sustinut ca PDL nu a avut o reactie "prompta si stricta" la proteste pentru ca a dorit sa vada "care va fi mersul lor pentru ca reactia sa fie una adecvata momentului", anunta EVZ.

PDL il vrea la Externe pe Cristian Diaconescu. Liderii PDL, reuniti in aceasta seara in sedinta, au fost de acord ca senatorul UNPR Cristian Diaconescu sa fie inlocuitorul lui Teodor Baconschi la Externe, au declarat, pentru gandul, surse democrat-liberale. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat ca reprezentantii PDL au discutat despre situatia de la Ministerul de Externe si ca urmeaza ca partidul sa se consulte cu partenerii din coalitie pe acest subiect. Potrivit lui Voinescu, au fost avansate unele propuneri pentru conducerea Ministerului de Externe. Voinescu nu a dat nume, dar a precizat ca premierul va discuta cu liderii coalitiei pe acest subiect, iar un anunt va fi facut cat de curand, cel mai probabil marti. Purtatorul de cuvant al PDL a tinut sa sublinieze ca la aceasta intrunire nu s-a discutat despre demisia lui Emil Boc, informeaza Gandul.