In urma cu cateva zile, prin semnatura copresedintilor Victor Ponta si Crin Antonescu, USL a transmis unor organizatii neguvernamentale un proiect de pact de colaborare cu societatea civila, care cuprindea, printre altele, asigurari de finantare din bani publici, relateaza Romania libera, care prezinta acest document propus ONG-urilor de catre opozitie. Potrivit unor surse, liderii USL ar fi fost incurajati de faptul ca aceste organizatii au sustinut protestele impotriva puterii. Unii dintre reprezentantii acestor ONG-uri s-au simtit ofensati de tentativa de cumparare a bunavointei initiata de USL, altii insa o considera "binevenita".

Aceste ONG-uri sunt coagulate intr-o coalitie care sustine protestele din Piata Universitatii. Din aceasta coalitie fac parte circa 30 de organizatii, printre care Societatea Academica Romana, reprezentata de Alina Mungiu-Pippidi, ProDemocratia (Cristian Pirvulescu), Centrul pentru Jurnalism Independent (Ioana Avadani), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (Ionut Sibian), Salvati Dunarea si Delta (Liviu Mihaiu), Agentia de Monitorizare a Presei Active Watch (Mircea Toma).

Ce a oferit USL. Pactul propus de USL societatii civile contine 16 articole, dintre care multe se refera la finantarea ONG-urilor:

- "crearea unui fond special pentru sectorul nonprofit care sa fie gestionat independent";

- "asigurarea conditiilor functionarii unei democratii participative reale prin adoptarea unei legislatii coerente privind asigurarea finantarii publice a sectorului asociativ";

- "asigurarea unui grad ridicat de independenta sectorului asociativ prin finantarea sa publica, prin crearea unor mecanisme solide si transparente care sa permita alocarea fondurilor de la bugetul de stat sau de la bugetele locale in baza unor criterii de performanta asumate de autoritatea publica";

- "acces la alocarea cu prioritate a fondurilor publice, dupa consultari in cadrul dialogului social si civic (...)";

- "definirea clara a activitatilor pentru a putea obtine statutul de utilitate publica".

In oferta nu apare nimic despre continuarea luptei anticoruptie sau despre intentia de sprijinire a unor institutii precum ANI sau DNA.

Ce vor ONG-urile. In paralel cu oferta USL, organizatiile neguvernamentale si-au schitat propriul proiect-program pe care au de gand sa-l supuna dezbaterii intregului spectru politic, nu numai USL. Proiectul, structurat pe sase capitole mari, sustine, printre altele, continuarea luptei anticoruptie, asigurarea protectiei magistratilor care au arestat si condamnat politicieni, mentinerea institutiilor anticoruptie precum ANI si DNA, eliminarea traseismului politic, depolitizarea aparatului administrativ si transparentizarea recrutarii functionarilor publici pe criterii de competenta, instituirea, in cooperare cu societatea civila si asociatiile de afaceri, a unei monitorizari permanente a alocarii banului public catre sectorul privat etc.

Citeste in Romania libera cum vad organizatiile oferta USL:

  • Ionut Sibian, presedinte Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile: "USL nu a inteles nimic din mesajul nostru"
  • Cristina Guseth, presedinte Freedom House: "USL a facut o oferta de fidelizare"
  • Mircea Toma, presedintele  Agentiei de Monitorizare a presei active Watch: "USL a facut o oferta vulgara"
  • Cristian Parvulescu, presedintele 'ProDemocratia': "Oferta de finanatare a USL este binevenita"