Politic Show: Primele decizii ale lui Predoiu: Sefa de cabinet a lui Boc, secretar general adjunct al Guvernului; Reactia USL: Opozitia va vota impotriva Guvernului Ungureanu, nu accepta decat alegeri anticipate; Boc spune ca si-a propus sa ridice PDL de la 17-18% la 30%
Boc spune ca si-a propus sa ridice PDL de la 17-18% la 30% din preferintele electoratului. Liderul PDL, fostul premier Emil Boc a declarat, luni seara, ca si-a propus ca PDL sa recupereze din voturile pierdute in fata electoratului din cauza masurilor guvernamentale dipuse in perioada crizei economice, astfel incat sa creasca de la 17-18% in prezent la circa 30% din preferintele votantilor. "Sunt convins ca vom recupera din voturi si vom ajunge la procentul din 2008", a spus Boc, la postul public de televiziune. El a aratat ca alegerile locale vor fi organizate la 3 sau 10 iunie, interval in care PDL va fi reformat de la nivel central la cel local, prin instalarea oamenilor potriviti la locul potrivit, anunta Gandul.
Reactia USL: Opozitia va vota impotriva Guvernului Ungureanu, nu accepta decat alegeri anticipate. Liderii USL au sustinut o declaratie de presa, imediat dupa ce presedintele Traian Basescu l-a desemnat pe Mihai Razvan Ungureanu pentru formarea unui nou Guvern. Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, luni seara, prim-ministru pe Mihai Razvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informatii Externe. Anuntul sefului de stat confirma informatiile transmise de "Adevarul" inca de duminica seara, potrivt carora Ungureanu e favorit la functia de premier al Romaniei. De la sediul USL, Crin Antonescu si Victor Ponta, plus Daniel Constantin (presedinte PC), sustin niste declaratii referitoare la consultari si desemnarea lui Ungureanu. Antonescu: "Despre desemnarea pe care a facut-o, noi vom vota asa cum am anuntat", a declarat liderul PNL. Adica, vor respinge noul Guvern, deoarece solutia unica, in viziunea USL, este organizarea alegerilor anticipate. Antonescu a tinut sa precizeze ca Ungureanu nu mai are de ani buni nicio legatura cu PNL, facand o trimitere la un fragment din discursul sefului SIE. Ungureanu a spus insa ca are o optiune ideologica liberala, informeaza Adevarul.
Boc: Votul prin corespondenta va fi negociat in continuare cu UDMR, dar nu cu ruperea coalitiei. Proiectul legii privind votul prin corespondenta va fi negociat in continuare cu UDMR, dar nu va reprezenta o solicitare pe care se va insista in asa fel incat sa se ajunga la ruperea coalitiei, a declarat, luni seara, liderul PDL, fostul premier Emil Boc, potrivit Mediafax. Intrebat la postul public de televiziune daca va mai sustine acest proiect, Boc a afirmat ca stie ca UDMR este impotriva legii. "Vom vedea ce va fi, daca vom avea sustinere in coalitie. Vom discuta, cate legi nu am negociat in coalitie pana acum ? Nu este un element in raport cu care sa cada coalitia daca nu se adopta", a spus Boc. El a apreciat insa ca fiecare cetatean ar trebui sa aiba dreptul sa isi poata exercita votul indiferent unde se afla, dar ca nu se doreste ca prin acest proiect sa fie pusa in pericol functionarea coalitiei, scrie Romania Libera.
Ministrii lui Boc, admisi in Guvernul Ungureanu. Multi dintre ministrii actuali s-ar putea regasi in noul Executiv. Ion Ariton, Gheorghe Ialomitianu, Traian Igas, Valerian Vreme si Valeriu Tabara nu sunt printre cei ramasi. O parte dintre actualii ministri vor fi si in viitorul Guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, care a fost nominalizat aseara de presedintele Traian Basescu. Astfel, ieri noaptea, Coalitia a discutat impartirea portofoliilor. In timp ce UDMR ar urma sa primeasca ministerele Culturii, Mediului si Sanatatii, PDL va pastra celelalte ministere. Surse democrat-liberale au declarat, pentru EVZ, ca Anca Boagiu, Elena Udrea, Laszlo Borbely, Daniel Funeriu, Sulfina Barbu si Catalin Predoiu sunt cei care ar putea face parte din noul Guvern.
Primele decizii ale lui Predoiu: Sefa de cabinet a lui Boc, secretar general adjunct al Guvernului. Premierul interimar Catalin Predoiu a numit-o pe sefa de cabinet a lui Emil Boc, Stefania Gabriella Ferencz, in postul de secretar general adjunct al Guvernului, dupa ce l-a eliberat din functie pe Stefan Gati, aceste decizii fiind primele semnate de Predoiu in calitatea de prim-ministru interimar. Printr-un set de decizii semnate luni, premierul interimar a dispus eliberarea, "la cerere", a lui Stefan Gati din functia de secretar general adjunct al Guvernului si instalarea pe acest post a Stefaniei Gabriella Ferencz, cu rang de secretar de stat. Pana in prezent, Ferencz a detinut titulatura de secretar de stat in aparatul propriu de lucru al primului-ministru si a lucrat ca sefa de cabinet a fostului premier Emil Boc. Stefan Gati a fost nominalizat de UDMR pentru functia de secretar general adjunct la Secretariatul General al Guvernului, dupa ce Uniunea a obtinut acest post in urma negocierilor purtate cu PDL la nivel central, anunta Gandul.

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon