Lustratia biologica a luat-o inaintea celei politice. Principalele personaje politice care ar intra sub incidenta legii fie s-au retras din viata politica, fie sunt interesate de functiile alese, pentru care lustratia nu se aplica. Adoptarea Legii lustratiei la 22 de ani de la caderea comunismului are efectul pervers ca aceia care intra sub incidenta ei au fost de mult "lustrati" in mod natural, ca efect al schimbului de generatii in politica. Poate de aceea, reactiile PSD si PNL au variat intre amuzament si indiferenta, iar USL a anuntat ca nu va contesta legea, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

UDMR, UNPR si PSD readuc "pensiile nesimtite". Puterea si opozitia se lupta in Parlament "pe viata si pe moarte", dar nu cand este vorba si de privilegiile alesilor. In deplina armonie, 19 deputati UDMR, un deputat UNPR si un deputat PSD au semnat un proiect de lege prin care parlamentarii sa-si recupereze pensiile speciale, taiate in 2010 de Guvernul Boc. Proiectul stabileste ca deputatii si pensionarii sa primeasca, la indeplinirea varstei de pensionare, cate 4% din indemnizatia de parlamentar pentru fiecare an de mandat efectuat. Adica, daca un ales a beneficiat, sa spunem, de patru mandate, el ar urma sa primeasca 64% din indemnizatie, informeaza Romania Libera.

Pana unde merge Anastase cu sanctiunile pentru grevistii USL. Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa ii sanctioneze pe parlamentarii USL care nu participa la sedintele institutiei. Pe baza legislatiei in vigoare, deputatii PSD si PNL sunt pasibili de doua tipuri de sanctiuni. Daca nu au semnat condica de prezenta, vor pierde din indemnizatia de parlamentar, direct proportional cu numarul de absente. Indemnizatia variaza intre 4200 si 5000 de lei, tinand seama de functia detinuta de fiecare deputat. Deputatii care au semnat condica, dar nu au fost prezenti in sala pierd doar diurna de sedinta de 2% din indemnizatie, valabila pentru parlamentarii din provincie. In jur de 50% din deputatii USL au semnat condica de prezenta de la declansarea grevei parlamentare, relateaza Adevarul.

Guvernul se autoparodiaza. Majoritatea guvernamentala a adoptat marti o lege a lustratiei ridicola, care i-ar ingadui lui Ion Iliescu, bunaoara, sa candideze la Senat, dar care i-ar interzice sa devina membru al Guvernului. Dupa o asemenea lege, o persoana lustrabila si supusa asadar oprobriului ar putea deveni presedintele ales al republicii, dar nu ar putea fi numita sub-prefect al judetului. Legea nu mai restrange in nici un fel dreptul de a fi ales, limitand doar posibilitatea de a fi numit intr-o functie de demnitate publica. Toate functiile elective, cele mai importante intr-o democratie, raman prin urmare neatinse de ultima versiune a legii lustratiei, scrie Deutsche Welle.

Cand Ponta si Antonescu se joaca de-a martie '90 la Tg. Mures. Liderii USL au simtit mirosul sangelui in coalitia majoritara: UDMR ameninta ca iese de la guvernare daca nu se rezolva situatia de la UMF Targu Mures. Aparent firesc, ce poate sa faca opozitia in astfel de momente? Sa bage zazanie in tabara puterii, poate, poate se rupe aceasta frageda alianta. Crin Antonescu a anuntat ca il sprijina pe rectorul roman, aflat in conflict cu UDMR, iar Victor Ponta a trimis guvernului o scrisoare deschisa in care ii cere premierului Ungureanu "sa lase in pace" universitatea. Continuarea in EVZ.