Ponta castiga cu "ajutor" liberal contra lui Antonescu. Batalia pentru nominalizarea candidatului la primaria sectorului 6 este pe cale de a fi castigata de Gabriel Mutu (PSD) sustinut, in dauna liberalului Rares Manescu, si de PNL Bucuresti. Dupa luni intregi de negocieri intense si dispute subterane, omul lui Victor Ponta- Gabriel Mutu - are prima sansa sa fie desemnat candidat USL la primaria sectorului 6 in competitia cu favoritul lui Crin Antonescu- Rares Manescu. "Domnul Rares Manescu a mai crescut si el in sondaje, dar nu este clar daca indeajuns pentru a ne convinge ca va reusi sa castige acest sector. Nu am convenit insa nimic definitiv", a declarat Ecaterina Andronescu, liderul interimar al filialei PSD Bucuresti, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Pentru cine vrea sa-si faca partid MRU. Mihai Razvan Ungureanu (MRU) a intrat in campanie electorala la mai putin de doua luni de la instalarea in fotoliul de premier, iar principala tinta aleasa in exercitiile de poligon pe care le face este liderul PSD, Victor Ponta, singurul din Opozitie care i-a urat bun venit la votul de investire. Sub pretextul apararii, noul premier a vorbit despre seful socialistilor de parca ar fi fost un student lenes si greu de cap, pe care ar vrea sa-l treaca, dar nu poate. "Inapoi la scoala" este o replica pe care MRU vrea sa i-o lipeasca lui Victor Ponta pe spatele sacoului, asa cum a facut Ion Iliescu, in 2005, cu Mircea Geoana, cand l-a facut "prostanac". Continurea in Romania Libera.

Ce-i mai lipseste lui MRU sa aiba succes in politica. "Proiectele mele se construiesc in timp, pe seama catorva premise. Cea dintai este faptul ca devin constient de asteptarea, care exista intr-o masa foarte mare de electorat matur, cu meserii liberale, patura educata urbana. Aceasta asteptare vine spre mine pe diferite canale. Ea se va structura intr-un fel, dar mai are nevoie de un ingredient: recunoasterea succesului in materie de administrare. Aceasta recunoastere nu se instaleaza in doua luni, mai are nevoie de cel putin o luna. Atunci probabil apare turnesolul acestei actiuni." Premierul Mihai Razvan Ungureanu are dreptate. Asteptarea despre care vorbeste este o realitate evidenta. Integral in EVZ.

Iliescu: Un element nou in aceste alegeri este ca pentru prima oara mergem intr-o alianta politica. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, la Pitesti, ca "un element nou" al alegerilor din 2012 este ca, pentru prima data, social-democratii participa intr-o alianta politica, formatiunea aflandu-se "intr-un moment deosebit, cand climatul din tara este altul". "Un element nou in aceste alegeri este ca pentru prima oara mergem intr-o alianta politica. In toate confruntarile electorale anterioare partidul nostru a mers de unul singur. Ne aflam intr-un moment deosebit, cand si climatul din tara este altul (...) Sunt doua consecinte grave ale acestei guvernari. In plan politic s-a deteriorat climatul pe care l-am construit cu eforturi, pentru o democratie activa, pentru mentinerea unui dialog politic, de confruntare deschisa, dar prin dialog in acelasi timp", a declarat Ion Iliescu, la Conferinta Extraordinara Judeteana a PSD Arges, dupa cum informeaza Gandul.

Cazul Borbely testeaza coalitia PDL-UDMR. Procurorii DNA vor sa-l cerceteze penal pe ministrul Laszlo Borbely pentru trafic de influenta si fals in declaratii. Un vot in Camera Deputatilor va pune insa la grea incercare coalitia. La inchiderea editiei, Borbely era asteptat la Guvern, la convocarea premierului Ungureanu. La scurt timp dupa ce procurorul general al Romaniei i-a solicitat ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa declanseze procedura prin care liderul UDMR sa poata fi urmarit penal, dinspre Uniune au inceput sa curga declaratii de sustinere pentru ministrul Mediului, relateaza Romania Libera.

Razboi politic pe cartela de vot a lui Victor Ponta. Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis sa propuna Biroului Permanent sanctionarea deputatului PSD Victor Ponta cu interzicerea participarii la lucrarile Camerei pe o perioada de maximum 15 zile, pe motiv ca un alt deputat a votat cu cartela sa la sedinta din 21 iunie 2011. Decizia a fost luata in prezenta a doar trei deputati din cei 23 din comisia juridica: Daniel Buda (PDL), Gabriel Andronache (PDL) si Gheorghe Gabor (PNL). Institutul de Politici Publice (IPP) a sesizat anul trecut faptul ca un deputat a votat cu cartela electronica a lui Victor Ponta in timp ce acesta se afla la Cotroceni. IPP a solicitat Camerei Deputatilor numele deputatului care a utilizat ilegal cartela lui Victor Ponta, anunta Adevarul.

Partidele dezbat legea electorala in soapta. Nimeni nu vorbeste despre legea electorala. Marti s-a intrunit pentru prima data comisia special instituita la Camera Deputatilor, dar niciunul dintre cei implicati nu a comentat punctele de vedere care vor fi discutate. Un zvon firav a venit doar din partea presedintelui PSD Victor Ponta care a amintit in treacat ca USL a inaintat de mai multa vreme un proiect de lege electorala "potrivit caruia alegerile trebuie sa se desfasoare intr-un singur tur", dar este inca destul de vag si lasa multe posibilitati deschise, scrie Deutsche Welle.