USL il vrea pe Basescu spectator. In timp ce Victor Ponta se pregateste sa se instaleze la Palatul Victoria, voci din PNL reiau tema suspendarii sefului statului. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni seara ca USL nu va admite interventii ale presedintelui Traian Basescu in activitatea Guvernului condus de Victor Ponta. In caz contrar, acesta risca sa se confrunte din nou cu prespectiva suspendarii din functie. Din comentariile facute de Antonescu rezulta ca lista de lucruri pe care Traian Basescu le poate face fara sa riste suspendarea este destul de restransa. Liderul liberal a spus ca USL "nu va permite niciun fel de sugestie, de insistenta sau de conditionare a presedintelui legata de componenta guvernului, de titularul unui minister sau altul, de structura guvernului, de o decizie sau alta a guvernului", scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Chinurile facerii noului guvern. Dupa euforia initiala de dupa daramarea Guvernului Ungureanu si nominalizarea lui Victor Ponta drept premier, liderii USL s-au vazut confruntati cu primele probleme. Si nu este vorba doar de formarea unui cabinet si de asigurarea majoritatii in Parlament, ci si de riscurile la care se expune USL pana la alegerile parlamentare. In afara principiului paritatii si a atribuirii unui post de ministru lui Daniel Constantin (presedintele PC), liderii USL nu au plecat cu alte certitudini in formarea noului guvern. Iar pe masura ce s-a analizat la rece situatia, veselia s-a cam topit in sanul aliantei la putere. Nu de alta dar politicienii cu experienta si-au dat seama ca misiunea "guvernului de serviciu" condus de Ponta nu este deloc usoara: va fi presat sa-si tina promisiunile deja facute, iar daca, din motive obiective, care tin de acordul cu partenerii europeni, acest lucru nu va fi posibil, nu este exclus un decont la alegerile din toamna. Plus ca adversarii politici ai USL - presedintele Traian Basescu, PDL si orice alt partid care-si doreste sa aiba candidati la alegeri - vor pune tunurile pe USL de acum inainte. Si mai este si ex-premierul Mihai Razvan Ungureanu, anunta Romania Libera.

"Batalie" electorala cu struti si oua, la Bistrita. Cei sase struti din fibra de sticla, pictati in diverse culori si inalti de 1,5 metri, care au fost amplasati, anul trecut, pe strazile Bistritei de catre Primaria condusa de Ovidiu Cretu (PSD) vor fi dusi in depozite daca PDL castiga alegerile locale, a declarat Ioan Oltean. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, marti, la depunerea candidaturilor PDL pentru Primaria si Consiliul Local Bistrita, ca, imediat dupa ce candidatul PDL va castiga alegerile pentru functia de primar, va muta strutii de pe strazile Bistritei in depozite, deoarece nu au nicio legatura cu orasul. "A doua zi dupa ce vom castiga alegerile, si sper ca Doamne-Doamne sa ne ajute, o sa mutam strutii, sa ii ducem intr-un depozit sa nu ii mai lasam prin oras. Ma deranjeaza fiindca nu reprezinta Bistrita. Iertati-ma, ma duc, ii vad si ma intreb ce legatura are strutul cu municipiul Bistrita, cu noi, cetatenii si locuitorii acestui oras, nu vad nicio legatura. Fiti convinsi ca si ouale vor avea aceeasi soarta", a spus Ioan Oltean, informeaza Adevarul.

Maghiarii dezbinati la Targu-Mures. Candidatul Partidului Civic Maghiar (PCM) la Primaria Targu-Mures, Imre Benedek, i-a acuzat marti pe contracandidatii sai, Gyorgy Frunda si Smaranda Enache, de dezbinarea maghiarimii prin refuzul acestora de a colabora pentru ca aceasta comunitate sa aiba un candidat unic, transmite Agerpres. "Sunt foarte trist pentru ca aceasta zi pentru comunitatea maghiara este trista. Asa cum am spus, voi astepta pana in ultima zi ca maghiarii sa aiba un singur candidat", a spus Imre Benedek. Acesta si-a exprimat speranta ca aceia care au dezbinat maghiarimea "doar din orgoliu" se vor retrage peste patru ani, iar cei care doresc ca aceasta comunitate sa fie reprezentata se vor uni. Singurul candidat independent pentru Primaria Targu-Mures, Smaranda Enache, copresedinta a Ligii Pro Europa si fost ambasador al Romaniei in Finlanda, a declarat ieri ca doreste sa ii fie sustinuta neconditionat candidatura, atat de catre organizatiile civice, cat si de catre formatiuni politice, scrie Puterea.

Ce va descoperi auditul guvernului Ungureanu. Bugetul s-a consolidat din punct de vedere financiar, dar este vulnerabil la riscuri de ordin juridic si procedural. Premierul desemnat Victor Ponta a sugerat deja tema "grelei mosteniri", care il va impiedica sa isi indeplineasca toate promisiunile, anuntand un audit al bugetului care sa fie gata in termen de o luna de la preluarea mandatulu. Iata ce ar putea gasi auditul. Trezoreria are disponibilitati de 5 miliarde de euro si 7 miliarde de lei. Acesti bani nu pot fi folositi decat pentru cheltuielile deja bugetate. Ei sunt utili pentru a acoperi varfurile de plati externe si deficitul bugetar fara ca Ministerul Finantelor sa fie presat sa se imprumute la dobanzi dezavantajoase. Deficitul bugetar pe baza caruia a fost construit bugetul este de 1,9%, ceea ce se traduce in 2,4% dupa metodologia europeana. FMI s-a aratat dispus sa accepte ridicarea deficitului pana la pragul- standard de 3%, ceea ce inseamna 800 mil. euro disponibili pentru o eventuala rectificare, anunta EVZ.

Sever Voinescu (PDL): Guvernul Ponta inventeaza ministere halucinante. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat marti ca Guvernul Ponta "sfideaza orice minima rigoare institutionala si politica" deoarece "inventeaza ministere halucinante, cume este cel al transparentei decizionale si mareste numarul de ministere". "Este un guvern care sfideaza orice minima rigoare institutionala si politica, pentru ca inventeaza ministere halucinante cum este cel al transparentei decizionale si mareste numarul de ministere intr-un moment in care birocratia trebuie redusa", a precizat Voinescu. In legatura cu declaratia lui Victor Ponta, potrivit careia noul Guvern va fi condus doar de la Palatul Victoria, Sever Voinescu a spus ca Victor Ponta "se gandeste in continuare obsesiv la raporturile lui cu Basescu". Sever Voinescu crede ca Guvernul Ponta va fi condus "din mai multe locuri". "Ministerul Agriculturii va fi condus de la Grivco, iar alte ministere din alte locuri", a adaugat Voinescu, informeaza Romania Libera.