Vocea Romaniei la Bruxelles: Basescu sau Ponta? Participarea Romaniei la Consiliul European din mai este primul test la care va fi supusa "relatia institutionala" dintre presedinte si noul premier. Multa vreme adversari politici, Traian Basescu si Victor Ponta au declarat, dupa momentul desemnarii celui din urma ca premier, ca vor avea o relatie institutionala si ca vor coopera pe probleme de interes national. Primul test al functionarii acestei relatii va veni in curand: pe 23 mai, Romania trebuie sa participe la Consiliul European si se pune intrebarea cine va reprezenta statul roman si, mai ales, cine va vota: presedintele sau premierul? La preluarea mandatului de prim-ministru, Ponta a declarat ca politica externa ramane prerogativa sefului statului. Acum, insa, premierul spune ca Guvernul are propriile sale atributii in domeniu si isi propune sa aiba saptamana viitoare o discutie in acest sens cu seful statului. Dincolo de participarea la CE, miza pare a fi mai ampla, si anume cine va reprezenta Romania in raport cu UE, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Turcan: Cresterea salariilor in doua transe cu cate 8%, o decizie perversa de amagire a populatiei. Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Bistrita, ca, in opinia sa, cresterea salariilor in doua transe cu cate 8 la suta este o "decizie perversa" de "amagire a populatiei", din partea Guvernului Ponta, scrie Mediafax. Turcan a declarat ca Guvernul Ponta ar putea mari salariile cu 16 la suta, dar a preferat reintregirea acestora in doua transe, cu cate 8 la suta, ca sa amageasca populatia. "In campania de promisiuni fara numar si in baza careia Guvernul Ponta a ajuns la guvernare erau incluse si promisiunile de dublare a salariilor, a pensiilor, a reducerii CAS. Ce am primit acum ca au ajuns la guvernare? Nici macar acea crestere de 16 la suta pe care guvernarea Ungureanu o pregatise (in baza Guvernului Boc) de revenire la salariile de dinaintea masurilor de austeritate nu o mai face guvernarea Ponta. Acum promite un procent de opt, au calculat ei, dar credeti ca fac aceasta crestere de 8 la suta doar pentru ca finantele tarii nu ar putea suporta revenirea la nivelul initial al salariilor? Nu, ci pentru ca este o decizie perversa de amagire a populatiei. Cred acum cu 8 la suta si cu restul de 8 la suta inaintea celorlaltor alegeri", a declarat Turcan, anunta Romania Libera.

Premierul Ponta, cu ajutoare vechi si noi. Premierul Victor Ponta a facut schimbari majore in aparatul de lucru al premierului. L-a demis pe Niculescu, secretar de stat al MAE si l-a inlocuit cu Dan Petre, fostul consilier al lui Emil Constantinescu, l-a ridicat pe economistul Daniel Daianu la rang de secretar de stat si a numit un nou sef al Corpului de Control al premierului. Dan Petre, fost consilier prezidential al lui Emil Constantinescu si fiul lui Zoe Petre, a fost numit de premierul Victor Ponta drept secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Decizia a fost semnata vineri de seful Guvernului. Premierul a mai dispus ca Anton Niculescu sa fie eliberat din postul de secretar de stat la MAE. Dan Petre va fi secretar de stat pentru relatii interinstitutionale, post pe care l-a ocupat anterior fostul secretar de stat Anton Niculescu, au declarat surse politice, informeaza Adevarul.

Ce spune profesorul Crin Antonescu despre plagiatul ministrului Educatiei Ioan Mang. Copresedintele USL, Crin Antonescu, a afirmat ca nu se pronunta in cazul Ioan Mang, deoarece este o "chestiune" care tine de Guvern si este "treaba premierului". Liderul PNL, Crin Antonescu, si senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu participa azi la lansarea candidaturii liberalului Rares Manescu la functia de primar al sectorului 6. La randul sau, vicepresedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat azi ca ministrul Educatiei, Ioan Mang, trebuie sa explice acuzatiile de plagiat care i-au fost aduse, precizand ca "toata lumea asteapta acest lucru". "Cred ca domnul Mang trebuie sa explice. In primul rand in fata opiniei publice, pentru ca toata lumea asteapta acest lucru", a spus fostul ministru al Educatiei, scrie EVZ.

Cristian Preda: Daca Ponta accepta sa fie insotitorul lui Basescu, coabitarea poate arata decent la UE. Fostul consilier prezidential Cristian Preda apreciaza, intr-un comentariu postat pe blogul sau, ca, daca premierul Victor Ponta "accepta sa asume rolul insotitorului" presedintelui Traian Basescu la Consiliul European, atunci "coabitarea poate arata decent la nivel european". "Inteleg dintr-o relatare de presa ca V.Ponta e dornic sa participe la Consiliul European din 23 mai. Tratatul Uniunii Europene mentioneaza ca in Consiliul cu pricina participa sefii de stat sau de guvern. Textul nu spune "si", ci "sau". E avuta in vedere, de buna seama, acoperirea distinctiei dintre regimurile parlamentare (care trimit in Consiliu seful guvernului) si cele semi-prezidentiale (inspirate de modelul francez) sau prezidentiale (ar trebui folosit singularul, fiindca in UE exista un singur regim prezidential, si anume cel cipriot)", scrie Preda pe blogul sau. Europarlamentarul PDL mentioneaza ca Regulamentul de procedura al Consiliului indica, de asemenea, faptul ca reprezentantul unei tari "poate fi insotit de un ministru, asa cum seful Comisiei Europene poate fi acompaniat de un comisar". "Usa salii nu se inchide, deci, in nasul unui eventual al doilea roman care ar vrea sa intre in Consiliu", adauga Preda, anunta Romania Libera.