USL vrea o opozitie cat mai faramitata. Pragul electoral de 5% pentru alegerile parlamentare ar putea fi desfiintat din noiembrie. Presedintele PSD, Victor Ponta, a anuntat ieri ca USL va elimina, din proiectul privind legea alegerilor parlamentare, aflat la Camera Deputatilor, obligativitatea ca un partid sa obtina, la nivel national, minim 5% din voturi pentru a accede in Parlament. Eliminarea pragului electoral ar fi cea de-a doua modificare majora pe care proiectul USL o va aduce, dupa ce, de Senat, actul normativ a trecut cuprinzand prevederea conform careia castigator este candidatul care obtine cele mai multe voturi in colegiul sau, chiar daca nu intruneste peste 50% din optiuni, informeaza EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Dincolo de aparente. Raportul lui Macovei si conflictele din turbinca lui Ivan. Aproband la votul de joi amanarea descarcarii de gestiune pentru agentiile europene pentru Mediu, Medicamente si Siguranta alimentara, Parlamentul European a dat practic un semnal consistent ca, pe de o parte, unele institutii ale UE sunt la ora actuala vulnerabile in fata celor doua fenomene fara frontiere - conflictul de interese si cheltuielile nejustificate din bani publici -, iar pe de alta parte ca este imperativ ca interesele cetatenilor din acest spatiu sa fie protejate suplimentar, prin intarirea reglementarilor existente, relateaza Romania Libera.

Baronii PNL si-au impus oamenii in guvernul Ponta. Conducerea PNL a validat ieri, in unanimitate, 13 persoane care urmeaza sa ocupe functii de secretari de stat in Guvernul Ponta. "Sase-sapte din ei sunt apolitici, nu sunt membri", a declarat seful de campanie al PNL, Dan Motreanu. In fapt, numai 3-4 de pe lista au calitatea de tehnocrati, cazul lui Sergiu Nistor, propus la Cultura, al lui Ovidiu Artopolescu nominalizat la Comunicatii, CEO al Microsoft Romania, al judecatorului Ovidiu Putura, la Justitie, si al doctorului in istorie, clujeanul Sebastian Huluban, la Aparare. Restul au fost sustinuti de filialele puternice din partid, relateaza EVZ.

Cata incredere au bucurestenii in Ponta, Antonescu si MRU. Venirea la putere pare sa le fi suflat vant in panze liderilor USL. Ponta si Antonescu sunt primii in topul increderii locuitorilor Capitalei, arata datele unui sondaj CURS realizat la comanda GeoPol pentru Realitatea.net. Premierul Victor Ponta se bucura de increderea a 55% dintre locuitorii Capitalei, arata datele sondajului CURS realizat in perioada 1-8 mai. Pe locul doi se afla presedintele PNL, Crin Antonescu, cotat cu 48%, urmat de presedintele interimar al PSD Bucuresti, Ecaterina Andronescu. Integral in Romania Libera.

Parlamentarii si-au luat vacanta pentru alegeri. Declansarea campaniei pentru alegerile locale a stopat, practic, activitatea parlamentara. Unii dintre senatori si deputati candideaza la ei in judet, iar ceilalti sunt solicitati de filialele locale sa puna umarul la campania electorala. Astfel, Camera Deputatilor are, toata saptamana, in program "activitate in teritoriu". In acest fel, deputatii nu vor mai trece deloc pe la Camera din 10 mai (cand a fost ultima zi de lucru la Bucuresti-n.r.) si pana pe 21 mai, anunta Adevarul.

Sfidarea legilor: Curtea de Apel Targu Mures a dat liber la semnarea contractelor unde alesii sau demnitarii sunt actionari. Primul beneficiar: Constantin Nicolescu, PSD, presedintele CJ Arges. Agentia Nationala de Integritate a facut plangere la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva judecatoarei Corina Ioana Muresan de la Curtea de Apel Targu Mures, reclamand faptul ca, prin modul in care magistratul a desfiintat raportul ANI de conflict de interese in care se afla presedintele PSD al Consililui Judetean Arges Constantin Nicolescu, practic a desfiintat acest text de lege anticoruptie, depasindu-si astfel competentele. Continuarea in Romania Libera.