46 de candidati vor castiga duminica alegerile chiar daca primesc numai un vot. 46 de candidati la scaunul de primar concureaza singuri la alegerile de duminica, pentru ca nici un alt competitor nu s-a inscris in cursa electorala. "La al XIV-lea congres, Ceausescu reales!" - era un slogan care spre sfarsitul perioadei comuniste nu le mai spunea nimic romanilor. Alegerea sefului statului era de forma, pentru ca dictatorul era singurul candidat, ce obtinea mereu 99,9 % din voturi. Dupa doua decenii, electoratul din 46 de localitati din tara retraieste acele vremuri deoarece in orasele si comunele acestea candideaza pentru functia de primar doar un singur politician. Continuarea in Romania Libera.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Harta victoriilor pe care mizeaza PDL la locale. Democrat-liberalii mizeaza, in alegerile locale de duminica, pe castigarea a 13 primarii de municipii- resedinta de judet si noua functii de pesedinte de consiliu judetean. La Arad, primarul Gheorghe Falca, aflat la al doilea mandat, se pregateste sa-l castige pe al treilea. El are, in sondaje, opt procente in fata principalului sau contracandidat, Lia Ardelean (USL). La Alba Iulia are sanse mari sa castige din nou primarul Mircea Hava, iar Brasovul va avea acelasi primar, George Scripcaru (PDL), potrivit unui sondaj IRES, realizat la comanda Digi 24. El este cotat cu 52 % din intentiile de vot. Integral in EVZ.

Scandalosul caz al domnului Robert Negoita. Candidatura la primaria Sectorului 3 a lui Robert Negoita, perceputa initial ca o gluma proasta a USL, a devenit o gluma sinistra din momentul in care s-a vazut ca omul are sanse sa castige. Un personaj precum Robert Negoita nici macar nu ar gravita pe orbita politicii intr-o tara civilizata, daramite sa fie considerat favorit pentru o functie publica. Robert Negoita reprezinta,din acest punct de vedere, tot ceea ce este profund gresit cu democratia romaneasca in general si cu alegerile de duminica in particular. Integral in Romania Libera.

Se contureaza victoria lui Boc la Cluj. Sondajele de opinie efectuate pe ultima suta de metri, il dau pe Emil Boc(PDL) drept castigator al functiei de primar al municipiului Cluj Napoca, in fata lui Marius Nicoara (PNL). Desi cei doi candidati nu vor sa dezvaluie cifrele ultimelor sondaje, Victor Ponta recunoaste ca Marius Nicoara este al doilea. Potrivit datelor intrate in posesia EVZ, Boc va aduna 46% din voturi, iar Nicoara, 42%. Surse din PDL spun ca fostul premier nu vrea sa dea publicitatii acest sondaj, pentru a nu-si demobiliza alegatorii, relateaza EVZ.

Marile infruntari ale alegerilor locale de duminica. Va prezentam radiografia competitiilor electorale din cele mai importante judete si orase ale Romaniei. Alegerile intr-un singur tur de scrutin ii avantajeaza pe detinatorii fotoliilor de primari si presedinti ai consiliilor judetene. Alegerile locale din 10 iunie sunt primele in care primarii sunt alesi dintr-un singur tur de scrutin, in timp ce presedintii consiliilor judetene sunt alesi dupa aceasta regula din 2008. Noul sistem ii avantajeaza pe alesii locali care sunt in functie pentru ca se evita polarizarea voturilor, care de obicei se producea in turul doi de scrutin. Continuarea in Adevarul.

Robert Negoita, regele afiselor. In lipsa unor confruntari directe, batalia pentru fotoliul de primar al sectorului 3, din Capitala, se duce, pe ultima suta de metri, mai ales prin panotajul electoral. Principalii adeversari, cu acelasi nume de familie, Negoita, au impanzit marile bulevarde si noduri rutiere cu afise, mesh-uri pe blocurile cu zece etaje, "prisme", "cuburi" si corturi unde se impart pixuri si tricouri cu numele candidatilor favoriti. Cei fara sansa din start, a caror prezenta discreta este mai mult o chestiune de plamares in fata vecinilor, au tiparit doar cate un snop de afise, scrie EVZ.

Dalmatienii care cer inca un mandat. Luare de mita, abuz in serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, fraudarea de fonduri, neplata taxelor catre stat, incompatibilitati si conflicte de interese. Cu astfel de performante se pot ''lauda" multe nume sonore care incearca sa obtina duminica, la alegerile locale, inca un mandat din partea alegatorilor, relateaza Romania Libera.