Lupta pentru Cotroceni se muta la CCR. Senatul a votat ieri proiectul de modificare a legii referendumului, astfel ca pe viitor seful statului va putea fi dat jos din functie cu majoritatea voturilor celor care s-au prezentat la urne. In forma actuala a legii, referendumul de demitere a presedintelui este valid numai daca se pronunta favorabil peste jumatate din totalul populatiei cu drept de vot din Romania. Din acest moment, meciul se muta in terenul Curtii Constitutionale. Senatorul independent afiliat PDL Iulian Urban a declarat ca "deja s-au strans semnaturile, o sa se mearga la Curtea Constitutionala". Urban a avertizat USL - initiatorul legii - ca "in viata si in politica trebuie sa ai grija groapa cui o sapi, ca este posibil sa cazi tu in ea". "S-ar putea, peste doi-trei ani de zile, sa fie folosita intr-un sens invers, impotriva unui presedinte pe care il va da probabil tarii USL, ramane de vazut", a comentat senatorul, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Turcescu si Lazescu, "colonei PDL" pe lista lui Gadea. Realizatorul Mihai Gadea a prezentat in emisiunea "Sinteza Zilei" de aseara, de la Antena 3 o asa-zisa lista a ofiterilor numiti la "strict secret" de fostul Ministru al Apararii Gabriel Oprea. Turcescu neaga vehement. In cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", difuzata aseara la Antena 3, Mihai Gadea a prezentat o lista care contine nume sonore din viata politica romaneasca, care ar fi fost avansate in diferite grade in Armata, de fostul ministru al Apararii Nationale Gabriel Oprea. Lista contine nume de politicieni, fosti ministri, primari, presedinti, jurnalisti, avand ca apartenenta politica PDL. Pe lista se afla Alexandru Lazescu, fostul presedinte director general al TVR, care ar fi devenit Colonel in 2010 si jurnalistul Robert Turcescu, realizator la B1 TV, care ar fi fost numit Colonel in 2010, anunta Adevarul.

Ce mai inseamna pentru PSD verdictul ICCJ. Pentru PSD si pentru orice alt partid politic din lume, o decizie definitiva de condamnare la inchisoare pentru fapte de coruptie a unuia din lideri (presedintele Consiliului National, in cazul de fata) ar fi trebuit sa insemne un imens prejudiciu de imagine. Mai ales intr-un an electoral si mai ales in conditiile in care partidul respectiv, instalat de putin timp la putere, nu-si poate permite nici o greseala pentru a se mentine in gratiile alegatorilor pana la introducerea votului in urna. Toate aceste lucruri valabile in alte tari europene nu sunt insa valabile si in Romania. Miercuri seara, in loc sa avem reactii de delimitare de ex-premierul gasit vinovat pentru fapte de coruptie, liderii PSD s-au grabit sa puna tunurile pe judecatorii care au indraznit sa-l condamne pe fostul premier la doi ani de inchisoare cu executare. Repet, asta inca dinainte ca Adrian Nastase sa aiba tentativa de sinucidere! Faptul ca, "la pachet", a fost acuzat si presedintele Traian Basescu pare insignifiant in raport cu avalansa de declaratii publice ale liderilor politici care, fara a avea vreo calitate, au conchis ca "dosarul nu continea nici o proba" si ca verdictul a fost unul politic, informeaza Romania Libera.

Vasile Blaga, singurul candidat la sefia PDL. Flutur, posibil secretar general. Vasile Blaga si-a depus motiunea cu care va candida la presedintia PDL. Acesta va fi singurul candidat la functia de lider al PDL, gruparea Preda-Macovei anuntand ca se retrage din competitie cu putin timp inainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor. "PDL trebuie sa iasa mai solidar ca niciodata. Am dovedit ca sunt un om al dialogului, sunt un om al performantei. Toata lumea este binevenita pentru a pune umarul la relansarea partidului nostru. PDL are un singur adversar politic- stanga socialista care poarta numele USL", a declarat Vasile Blaga. Singura motiune pentru sefia PDL este cea depusa de presedintele Senatului, dupa ce gruparea Macovei-Preda a anuntat astazi ca, in numele unitatii partidului, renunta sa mai prezinte un candidat la presedintia partidului. Blaga a admis de altfel ca, in urma discutiilor purtate cu Monica Macovei si Cristian Preda, s-a decis sa se mearga pe un singur proiect de motiune, al sau. Blaga si-a exprimat dorinta ca europarlamentarii Preda si Macovei sa faca parte din viitoarea echipa de conducere a PDL. De asemenea, el a spus ca il vrea ca secretar general al partidului pe Gheorghe Flutur, scrie EVZ.

Politicienii, consternati dupa gestul lui Nastase. Liderii politici au comentat pe tonuri diverse tragedia lui Adrian Nastase. Reprezentantii USL s-au aratat socati de cele intamplate. De cealalta parte a baricadei, Vasile Blaga (PDL) l-a atacat pe Victor Ponta. Fostul presedinte Ion Iliescu a criticat comportamentul autoritatilor in cazul lui Adrian Nastase. El a apreciat ca este vorba despre "o eroare, un comportament inuman", mentionand ca nu era nevoie ca acesta sa fie ridicat chiar miercuri seara. "De ce graba asta sa il ridice miercuri seara?", a comentat Iliescu. Fostul presedinte este convins ca decizia a contribuit la starea care a dus la reactia fostului premier. Iliescu a spus ca Nastase a facut multe pentru tara si este un om cu prestanta intelectuala. Fostul presedinte a adaugat ca in dosarul "Trofeul Calitatii" nu sunt probe care sa justifice sentinta, anunta Adevarul.