Puterea da cu pumnul in masa: Justitia sunt eu! Primul-ministru si ministrul Justitiei vor de mai multi ani sa scape de Morar, Kovesi si altii ca ei. Guvernul Ponta vrea sa intervina in activitatea institutiilor pe care inca nu le controleaza: DNA, ANI, Parchetul General si Curtea Constitutionala. Mandatul sefului DNA, Daniel Morar, expira la sfarsitul lui august, iar cel al procurorului general, Codruta Kovesi, in septembrie. Ministrul Justitiei, Titus Corlatean, a anuntat ca ar putea face propuneri de schimbare a celor doi inainte de publicarea urmatorului raport al Comisiei Europene pe justitie. "Voi reflecta (...) daca voi face aceste propuneri inainte de raportul de tara sau dupa", a spus Corlatean. Raportul va fi publicat in iulie, iar daca, asa cum s-a intamplat pana acum va aprecia activitatea DNA si a Parchetului General, lui Corlatean ii va fi greu sa explice de ce a decapitat aceste structuri. Concomitent, USL a inceput un atac mediatic asupra ANI si a Curtii Constitutionale, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Reglari de conturi in PSD, PDL Si UNPR. Dupa alegerile locale, structurile politice sufera unele modificari cauzate fie de excluderile din partide a celor care nu s-au supus ordinelor venite "de la centru", fie de demiterile liderilor care au obtinut rezultate foarte slabe la recentele alegeri. Cele mai ample reglari de conturi s-au produs in una din organizatiile invingatoare, la PSD Galati. Organizatia al carui lider este ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, vicepresedinte al PSD la nivel national, s-a intrunit intr-o sedinta extraordinara organizata in mare taina la Sala Multimedia de la Gradina Botanica si departe de ochii presei au fost operate mai multe debarcari din functii si excluderi din partid. Prima victima a pesedistilor a fost cel care timp de 12 ani le-a asigurat castigarea alegerilor in municipiul Galati, fostul primar Dumitru Nicolae. Din 2004, Nicolae era presedintele Organizatiei Municipale PSD Galati. Din 2008, Nicolae a cedat o mare parte din atributiunile sale viceprimarului Nicusor Ciumacenco, facilitandu-i acestuia formarea ca principal candidat la mandatul de primar al Galatiului din partea PSD. In vara trecuta,, Ciumacenco era prezentat si de Victor Ponta ca fiind "viitorul primar al Galatiului". La negocierile din cadrul USL, PSD a cedat PNL-ului candidatura USL la Primaria Galati, anunta Romania Libera.

Dezvaluire incendiara la "Nasul". Un coleg de catedra o acuza pe Ecaterina Andronescu de plagiat. Nicolae Toma, coleg cu Ecaterina Andronescu la Facultatea de Chimie Aplicata din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti, a dezvaluit, luni seara, in emisiunea "Nasul" ca in lucrarea de doctorat a acesteia se regasesc retete de "superfinisare", obtinute de sotia profesorului din spionaj industrial in anul 1978 de la o fabrica din Syracuse, Statele Unite. Profesorul sustine ca sotia sa a obtinut in vizita din Statele Unite peste 80 Kg de documentatie, iar cea referitoare la "superfinisare" a fost trimisa Catedrei de Chimie din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, unde lucra Ecaterina Andronescu. Profesorul spune ca pentru a putea fi folosite acele "retete" in productia interna s-a incheiat un contract de cercetare, in care era parte si actualul Ministru al Educatiei. Nicolae Toma este profesor universitar, doctor inginer la Facultatea de Chimie Aplicata din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. Ecaterina Andronescu a depus, luni, la Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu, juramantul de investitura in functia de ministru al Educatiei, informeaza Adevarul.

Basescu ii retrimite pe Ponta si Antonescu la popor. Seful statului, dispus sa demisioneze daca USL va accepta modifi carea Constitutiei in conformitate cu referendumul din 2009. Traian Basescu si-a reiterat intentia de a demisiona din functie, cu conditia modificarii Constitutiei si a scurtarii mandatului prezidential la patru ani. Presedintele s-a folosit de ceremonia de investitura a noului Ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru a da raspuns la propunerea premierului Victor Ponta ca ambii sa demisioneze pentru a pune capat crizei politice. Drept raspuns, seful statului i-a inmanat lui Victor Ponta un dosar cu coperti rosii, care continea scrisoarea pe care Basescu a trimis-o PSD, PNL si PC in luna aprilie. Prin aceasta, Basescu se arata dispus sa renunte la cei doi ani de mandat, in schimbul respectarii rezultatelor referendumului din 2009. "In cazul in care veti accepta revizuirea Constitutiei asa cum ea a fost ceruta prin referendumul din noiembrie 2009 (Parlament unicameral, cu numai 300 de parlamentari -n.r.), dar si propunerea mea de reducere a mandatului presedintelui la 4 ani, va garantez ca in timp util voi demisiona din functia de presedinte al Romaniei, astfel incat alegerile legislative din noiembrie 2012 sa se desfasoare simultan cu alegerile prezidentiale", le-a scris seful statului liderilor USL, scrie EVZ.

Ponta anunta ministrii ca sedintele de guvern ar putea fi organizate de doua ori pe saptamana. Premierul Victor Ponta le-a transmis, luni seara, ministrilor ca sedintele de guvern ar putea fi organizate de doua ori pe saptamana, astfel incat sa fie discutate cat mai multe probleme. "S-ar putea ca, de acum incolo, sa ne intalnim de doua ori pe saptamana in formula sedintei de guvern, pentru a discuta cat mai mult dintre probleme", a spus Ponta ministrilor. Luni seara, Guvernul s-a reunit in sedinta in principal pentru a analiza concluziile reuniunii Consiliului European, urmand ca miercuri sa fie organizata sedinta obisnuita de guvern, anunta Romania Libera.