Presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, a transmis, de la Oradea, un mesaj presedintelui Comisiei Europene, Jose Barroso, si partenerilor europeni ca dupa plecarea lui Traian Basescu justitia va face spectaculoase progrese in combaterea coruptiei si condamnarea coruptilor, informeaza Agerpres.

'Va asigur d-le Barroso, va asigur parteneri europeni ca dupa plecarea dupa Traian Basescu justitia va face spectaculoase progrese in combaterea coruptiei si condamnarea coruptilor! Va asigur ca, daca puteti avea indoieli, e treaba dvs, dar nu puteti avea indoieli in legatura cu atasamentul a milioane de romani fata de valorile democratice, ale statului de drept, ale justitiei,' a spus presedintele interimar al Romaniei la mitingul anti Basescu.

Crin Antonescu i-a indemnat din tot sufletul pe cetatenii Romaniei sa mearga duminica la vot pentru ca astfel apara de fapt valorile democratiei si ale statului de drept si a precizat ca 'lovitura de stat' pe care o incrimineaza Traian Basescu nu se da cu Parlamentul, cu hotarari ale Curtii Constitutionale, ci cu tancurile, cu armata, cu incalcarea voturilor oamenilor.

Peste 10.000 de oameni din judetele din nord-vestul Romaniei au participat marti seara la mitingul organizat de USL la Oradea in Piata Independentei, delegatii sosite din Salaj, Cluj, Satu Mare, Arad si Maramures, lideri de organizatii PSD, PNL si PC, simpatizanti, presedinti de Consilii Judetene, reprezentanti ai autoritatilor locale.

Crin Antonescu si-a motivat prezenta in mijlocul oamenilor de pe scena mitingului organizat de USL la Oradea afirmand ca impreuna cu ei a construit 'ceva foarte important si trainic' pentru Romania, o opozitie puternica ce a rezistat cand era mai greu, cand criza ii cuprinsese pe oameni, cand toate parghiile puterii erau in mainile 'sectei fanatice' conduse de Traian Basescu, numite PDL.

'Am fost impreuna cand era mai greu, impreuna am strans sperantele, suferintele milioanelor de compatrioti si impreuna am construit o alternativa democratica la acea putere, care se numeste Uniunea Social Liberala!' a spus Antonescu.

Presedintele interimar a spus ca asistam la caderea ultimelor masti ale lui presedintelui suspendat Traian Basescu: 'Dupa ce cu 48 de ore in urma, mintea ca toti cetatenii trebuie sa vina la vot, azi i-a cazut ultima masca a acestuia, indemnand populatia la boicotul referendumului, ceea ce inseamna ca nu mai are curajul de a se confrunta cu votul cetatenilor'.

'Traian Basescu isi arunca azi masca si nu mai are curaj spunand: stati acasa, mi-e frica de votul vostru! Eu va spun: veniti, indiferent ce ati vota ' - a declarat Crin Antonescu.

Presedintele interimar a precizat ca Traian Basescu face un mare rau Romaniei, 'cu o iresponsabilitate de care nu l-au crezut in stare nici adversarii', 'tipand' ca va fi frauda si ca asistam la o lovitura de stat.

'Nu, dragii mei, toata lumea in Romania, ca il mai vrea sau nu pe Basescu, stie ca o lovitura de stat nu se da cu Parlamentul, cu hotararile Curtii Constitutionale, ci cu tancurile, cu armata, ci se da incalcand votul oamenilor. Iar el vine sa spuna ca daca veniti la vot validati o lovitura de stat. Nu exista sfarsit mai jalnic pentru un om politic democrat. Imi pare rau pentru Traian Basescu,' a spus Crin Antonescu.

O alta idee abordata de Crin Antonescu s-a referit la justitia din Romania, manipulata in opt de ani de zile de Traian Basescu, care 'are justitia pe care a vrut-o', timp in care, potrivit lui Antonescu, 'Basescu face dosare, vorbeste despre dosare, ameninta cu dosare.'

'Niciunul dintre noi nu s-a ferit din calea justitiei. Si azi vedem clar cine vrea sa nu veniti la vot pentru a scapa de mana grea si dreapta a justitiei. Presedintele suspendat nu mai este insotit nici de Elena Udrea, nici de Boc sau de Adriean Videanu. (...) Eu nu doresc si nu inteleg prosperitatea si democratia unei tari prin numarul de catuse. Dar spun limpede ca cine si-a batut joc de tara asta, furand banii de la gura copiilor nostri trebuie sa plateasca,' a spus Antonescu.

Intregul discurs al presedintelui interimar a fost intrerupt de huiduieli la adresa lui Traian Basescu si scandarea lozincilor: 'Jos, Basescu!', 'Jos, Hotii!', 'Nu va fie frica! Ca Basescu pica!'

In cele din urma, Crin Antonescu a indemnat populatia sa se prezinte la vot in asa fel incat 'toata lumea sa taca in fata vointei poporului roman, toata lumea sa respecte decizia cetatenilor Romaniei de a incepe o viata noua fara si dupa Traian Basescu'.

'Aceasta tara a dat de atatea ori, ultima oara in 1989, jertfa pentru libertatea ei, sange. Sa pretuim si sa respectam acest sange dat pentru libertate, intelegand ca azi nu mai trebuie decat sa ne dam votul. O natiune demna care isi hotaraste soarta prin prezenta, nu prin absenta. In mana, vointa, onoarea noastra sta prezentul si viitorul acestei tari,' a conchis Antonescu.

Presedintele interimar Crin Antonescu, premierul Victor Ponta, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, alaturi de care s-au aflat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si deputatul PNL Relu Fenechiu, au participat marti seara la Oradea la mitingul organizat de USL pentru demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu.