Razboiul continua: USL va trece Romania prin foc si sabie. Analistii cred ca este imposibil ca lupta politica sa se incheie aici. Ne asteapta patru luni de scandaluri, mai ales ca nu politicienii platesc nota de plata. Al doilea referendum de suspendare a presedintelui din ultimii cinci ani a dus viata politica din Romania la temperatura de fierbere. Este acest dat in clocot fatal pentru economie si viata sociala? Premierul Victor Ponta a recunoscut saptamana trecuta: "Doua luni nu ne-am ocupat de agenda guvernamentala, n-am facut nimic din ce ne propusesem sa pregatim in liniste". Altfel spus, Romania n-a fost guvernata. "Coabitarea n-o vad posibila. Va fi scandal in continuare. Dar noi suntem colonie, nu tara, iar stabilitatea nu ne ajuta prea mult", este crezul fatalist al analistului economic Ilie Serbanescu. La nivel macro, consecintele instabilitatii ating doua domenii: investitiile straine si costul imprumuturilor externe, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Iliescu: Singura concluzie onorabila pentru Basescu ar fi sa plece, sa-si dea singur demisia. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, apreciaza ca "singura concluzie onorabila" pentru Traian Basescu ar fi "sa-si dea singur demisia", el sustinand ca presedintele suspendat "a fost votat in 2009 cu 5 milioane de voturi", iar "acum 8 milioane de romani ii spun ca trebuie sa plece". Intr-o postare pe blogul personal, Iliescu noteaza ca "in democratie conteaza legea majoritatii - a celor responsabili care isi asigura riscul si raspunderea votului; Nu absenteistii - neinteresati de soarta cetatii; Nu lasii care nu-si asuma votul si respectiv exprimarea opiniei". "Decizia boicotului, luata de domnul Traian Basescu si adeptii sai este decizia unor lasi care s-au temut de opinia cetatenilor", sustine Iliescu, anunta Romania Libera.

PSD si PNL vor sa elimine cvorumul de la referendum. USL va cere Curtii Constitutionale sa valideze referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, invocand faptul ca introducerea cvorumului a avut loc dupa declansarea campaniei pentru plebiscit. Dupa aflarea rezultatelor referendumului, liderii USL au continuat ofensiva impotriva lui Traian Basescu. PSD si PNL actioneaza pe doua paliere: juridic si politic. In timp ce juristii USL cauta de a cere Curtii Constitutionale validarea referendumului, in plan politic USL contesta legitimitatea lui Traian Basescu, invocand faptul ca 7.400.000 dintre romani au votat pentru demiterea presedintelui. Deputatul PNL Tudor Chiuariu a declarat ca USL se va adresa Curtii Constitutionale pentru a aplica legea in vigoare la momentul declansarii referendumului, informeaza Adevarul.

Crin Antonescu nu da semne ca s-ar retrage din politica. Seful liberalilor a promis acest lucru in caz de esec la referendum. Pozitia sa in partid s-a subrezit. Traian Basescu e pe punctul de a se reintoarce la Cotroceni, iar Crin Antonescu nu pare dispus sa-si respecte cuvantul de a se retrage din politica. Mai mult, Ponta i-a luat apararea: "Cum, cand am castigat cu 85% la 15%, ce faci? In ce tara traim? Cine pierde se duce la Cotroceni, cine castiga pleaca? Nici vorba de asa ceva. Nu stiu daca se valideaza sau nu, dar cand castigi cu 85 la 15, loser-ul se duce la Cotroceni si castigatorul ce sa faca, sa plece acasa?" Pe 6 iulie, in plenul Parlamentului, Crin Antonescu a promis: "Veti fi sau nu suspendat azi, veti fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despartim. Daca nu veti fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica", scrie EVZ.

Alegerile parlamentare, nou obiectiv pentru USL Timis. Chiar daca, imediat dupa inchiderea urnelor, optimismul USL din toata tara era la cote maxime, odata cu trecerea orelor si anuntarea datelor oficiale de catre Biroul Electoral Central, pesimismul a luat locul bucuriei. La fel s-a intamplat si la Timisoara, un oras care tocmai a imbracat haina USL dupa alegerile locale de luna trecuta. Infrangerea de duminica i-a calmat pe liderii PNL, PSD si PC Timis, iar noul obiectiv al acestora il reprezinta alegerile parlamentare, ce vor avea loc la finalul lunii noiembrie, anunta Romania Libera.