De ce ne-a mai numarat Guvernul Ponta? Intr-o ultima incercare de a deturna atentia publica si pe cea a judecatorilor Curtii Constitutionale, premierul Ponta a anuntat rezultatul ultimelor saptamani de minirecenzare a romanilor. Cifrele, confuze pe alocuri, nu raspund insa cerintelor Curtii si nici nu justifica optimismul liberalilor, care spuneau ca datele vor rasturna situatia. Presiunea asupra CCR continua insa si in strada, multumita rezervistilor. Integral in Romania Libera.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Cristoiu: Pentru Occident, Victor Ponta s-a scos. Analistul Ion Cristoiu a afirmat, pentru EVZ, ca prin datele trimise CCR, cvorumul nu s-a realizat. EVZ: Cum comentati actiunile USL din ultima vreme, de eliminare de pe liste a unor categorii de persoane? Ion Cristoiu: Daca ne raportam la adresa trimisa ieri CCR, a fost vorba de un foc de artificii, deoarece, potrivit adresei, actualizarea listelor electorale permanente a dus la reducerea numarului de cetateni cu drept de vot cu 34.654 de persoane.(...) Integral in EVZ.

Guvernul ameteste CCR cu cifre vagi. Datele minirecensamantul organizat de USL in teritoriu, cu scopul de a scurta cvorumul de validare a referendumului, au fost centralizate si trimise ieri Curtii Constitutionale. Astazi, judecatorii constitutionalisti se intalnesc pentru a transa soarta referendumului, iar in decizia lor pot cantari si cifrele trimise de Guvern. Inainte a de aface public numarul romanilor care ar trebui radiati din listele electorale si, totodata, care n-ar mai trebui sa faca parte din cvorum, premierul Victor Ponta s-a intalnit, la Palatul Victoria, cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si cu ministrii Mircea Dusa si Radu Stroe, care s-au ocupat de strangerea datelor din teritoriu, scrie Adevarul.

A inceput marea musamalizare din Justitie. Premierul Victor Ponta a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa se intruneasca de urgenta pentru a lua act de demisia acesteia. Recentele descinderi ale procurorilor in cazul referendumului privind fraudarea nu pica bine USL. Odata ajuns ministru cu puteri depline, nimic nu o va impiedica pe Pivniceru sa propuna nume noi pentru sefia Parchetului General si a DNA, in locul Laurei Kovesi si a procurorului Daniel Morar, relateaza EVZ.

Romania se poate schimba, doar ca detaliile conteaza. La un moment dat, parea ca Romania va lua definitiv apa dupa numai doua decenii si un pic de navigare prin marile tulburi ale tranzitiei de la totalitarism la democratie. Totusi, inca nu a facut-o si, cu toate ca valurile izbesc puternic carena societatii in care traim, raman suficiente sanse sa nu picam testul suprem. Totul atarna de indeplinirea a doua conditii generale, intrucat numai o asezare corecta a matricei va putea influenta pozitiv si decisiv modul in care se vor randui lucrurile de aici inainte. Intai, e clar ca urgenta si apelul la reinnoirea clasei politice sunt mai actuale si vitale ca oricand, dar este esential ca presiunea publica in acest sens sa se faca simtita tot mai mult. Continuarea in Romania Libera.

Dobritoiu si fiul, prietenii certati cu legea ai lui Crin Antonescu. "Il cunosc foarte bine, pentru ca eu cu generalul Corneliu Dobritoiu ma cunosc de ani buni, avem, as putea spune, o relatie si de familie, si e evident ca il cunosc pe fiul domniei sale". Este declaratia, de vineri, a presedintelui interimar Crin Antonescu, la doua zile dupa ce atacase procurorii implicati in ancheta impotriva unei posibile fraude la referendum. Ca o coincidenta, fiul prietenului sau de familie, Dumitru Samson, este anchetat de aceiasi procurori, informeaza Adevarul.