Mihai Razvan Ungureanu: "Crin Antonescu n-ar rezista intr-o competitie electorala cu mine". Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a explicat in emisiunii "Ultimul cuvant" de pe B1 TV principiile care stau la baza Aliantei de Centru-Dreapta, al carui manifest a fost semnat in aceasta seara. Ungureanu a precizat ca, indiverent de deosebirile doctrinare a celor patru formatiuni implicate in acest proiect, exista un scop comun. "Acest contract obliga. Eu as spune, cu prudenta, ca aceasta alianta se poate lansa la sfarsitul lui septembrie (...) Lectura acestui text (n.r. a manifestului) este dovada ca suntem uniti pentru o victorie in toamna." "Aceasta coalitie de patru termeni nu este o replica la USL(...) Daca nu s-ar fi intamplat ceea ce am vazut cu totii in ultimele doua luni acest tip de cooperare politica tot s-ar fi produs", scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Scriitorul Varujan Vosganian, faultat de propriul guvern. Din cauza reducerii bugetului ICR, liberalul se afla printre autorii ale caror carti risca sa nu mai fie publicate pentru Salonul de Carte de la Paris de anul viitor, la care Romania este invitata de onoare. Volume de Nicolae Manolescu, Dinu Pillat, Alex. Leo Serban, Varujan Vosganian, Radu Aldulescu sau Razvan Radulescu nu mai pot fi traduse sau publicate pentru Salonul de Carte de la Paris, care se va desfasura anul viitor intre 22 si 25 martie. Anuntul ca Romania va fi tara invitata de onoare a fost facut inca din 2009. Contactat de "Adevarul", Varujan Vosganian a spus ca nu stie nimic despre faptul ca publicarea romanului sau, "Cartea soaptelor", este afectata de reducerea bugetului ICR. Desi este un statut ravnit de multe tari, Romania nu va putea exploata situatia intrucat prezenta sa ar trebui sustinuta financiar in proportie de 70% de Institutul Cultural Roman (ICR), institutie ale carei fonduri au fost reduse cu 30% la 23 august, odata cu rectificarea bugetara. In acest moment, bugetul ICR are un deficit de 5 milioane de lei, iar institutia nu mai poate continua niciunul dintre proiectele aflate in desfasurare, anunta Adevarul.

Ioan Rus: Crin Antonescu a reprezentat o deziluzie pentru mine. Fostul ministru al Administratiei si Internelor, Ioan Rus, a marturisit ca este dezamagit de comportamentul lui Crin Antonescu pe perioada cat a asigurat interimatul la Palatul Cotroceni. "In loc sa-mi dea un telefon sa ma intrebe, pe telefonul ala, cu care e legat de ministrul de Interne, sa ma intrebe cum e cu astea. In loc sa ma intrebe, a ales sa mearga la TV si sa se certe cu mine prin televiziuni, ca am ceva de ascuns, ca mint, ca ascund cifre. Asta pentru mine a reprezentat o bila neagra. Nu-l sterg de pe lista, dar o perioada nici nu l-as mai numara, pentru mine a fost o deziluzie", a declarat Ioan Rus in cadrul unui interviu acordat televiziunii Transilvania Live. Totodata, Rus l-a atacat si pe actualul ministru delegat pentru Administratiei, Radu Stroe, despre care a spus ca este un "smecheras de mana a doua". "De Victor Paul Dobre imi pare rau pentru ca este un exceptional specialist in Administratie, pe Stroe acesta nu il cunosc, decat asa cat l-am vazut si mi s-a parut un smecheras de mana a doua", a adaugat fostul ministru Ioan Rus, informeaza Romania Libera.

Andrei Plesu: "Puiu Hasotti e de o ireversibila proasta crestere". Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, eseistul critica aspru actuala guvernare si explica motivele inscaunarii lui Cladiu Saftoiu la TVR prin atitudinea anti-Basescu a acestuia Cum comentati declaratia lui Puiu Hasotti despre voievozii din familia Basarabilor ("Din punctul meu de vedere, important este ce au realizat acesti domnitori pentru Romania. Important este ca s-au simtit romani")? Pentru mine, Puiu Hasotti inca nu s-a inventat. Nu stiu cine este baiatul asta. Am auzit ca este ministrul Culturii... Pe baza caror ispravi a ajuns el in pozitia asta, nu stiu. Am avut o multime de ministri ai Culturii, dar toti cei pe care i-am avut, chiar si cei mai slabi, aveau un minim ambalaj cultural. Despre domnul Hasotti nu stiu nimic. Nu stiu cine e. Daca e sa ma iau dupa ce-a spus despre Neagu Djuvara ("Sa-ti fie rusine Neagu Djuvara!") trebuie sa presupun ca sufera de un tembelism intelectual acut. Si, mai ales, ca e de o ireversibila proasta crestere. Integral in EVZ.

Dreapta se incheaga pentru lupta cu USL. Alianta formata in jurul PDL va avea succes doar daca va respecta principiile de integritate propuse de societatea civila, afirma analistii. Vasile Blaga (PDL), Mihai Razvan Ungureanu (ICCD), Aurelian Pavelescu (PNTCD), Mihail Neamtu (PNR) si Adrian Papahagi (FCD) au semnat, ieri, manifestul politic al platformei de dreapta. Acest pas va fi urmat, in luna septembrie, de semnarea unui protocol pentru constituirea unei aliante electorale. Alianta va avea, cel mai probabil, ca simbol, inima si va avea o conducere colegiala, in care vor fi reprezentati liderii fiecareia dintre formatiunile componente. Ce sanse electorale are noua platforma, gandita ca o alternativa la USL? Potrivit unui sondaj recent realizat de CSOP, PDL ar fi votat de 20% din romani, ICCD de 3%, iar PNR de 2%. Nu intotdeauna, insa, scorul unei aliante este suma procentelor fiecarui partid. Analistul politic Cristian Ghinea crede ca succesul noii aliante este posibil daca vor fi respectate anumite conditii, anunta Adevarul.