Sindrofie electorala de 240.000 de euro, marca Oprisan. Marian Oprisan nu-si dezminte renumele de baron al judetului Vrancea. Cu atat mai mult cu cat presa locala il gratuleaza, in ultima vreme, cu titulatura de Mare Voievod al Tarii Vrancei. Ca sa ramana pe placul "supusilor", Oprisan a scos din bugetul local aproximativ un sfert de milion de euro pentru a organiza, in intervalul 18-21 octombrie, editia de anul acesta al Festivalului "Bachus", dedicat producatorilor de vin din judet. Pentru aceasta mareata sindrofie, cu un evident substrat electoral, suma alocata este de 1,1 milioane de lei (peste 240.000 de euro). 800.000 de lei le va da Consiliul Judetean, condus de Marian Oprisan, iar Primaria Focsaniului, restul de 300.000 de lei. Reprezentantii administratiei spun ca s-au alocat mai multi bani fata de anii precedenti si a fost prelungita durata festivalului cu o zi, pentru ca este vorba de o editie aniversara: 20 de ani de Festivalul International al Viei si Vinului, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Parlamentul patatilor. Partidele nu renunta la candidatii care au avut probleme cu justitia. Cele mai importante partide din Romania au inceput sa-si anunte candidatii pentru alegerile parlamentare ce vor avea loc in decembrie. Desi toate partile se lauda mereu ca sustin doar persoanele carora nu li se poate reprosa nimic, la fiecare scrutin apar pe listele forma-tiunilor politice aceleasi nume ale unor personaje care fie s-au imbogatit din afaceri cu statul, fie sunt judecate pentru trafic de influenta ori abuz in serviciu, fie au fost gasite in conflict de interese. Va prezentam in continuare cine sunt si anul acesta cei care, desi au un dosar patat, spera sa prinda un nou mandat in Parlament. Criteriile pe care le-am folosit sunt aceleasi pe care mai multe organizatii ale societatii civile le-au impus pentru alegerile din 2004 si 2008: trimiterea in judecata sau condamnarea politicienilor in cauze penale, traseismul politic, conflictul de interese si afacerile pe care le au cu statul din pozitii de autoritate, averea nejustificata, anunta Romania Libera.

UDMR si partidul maghiarilor din Slovacia vor sa afle de ce sunt tot mai putini maghiari. UDMR si Partidul Comunitatii Maghiare din Slovacia vor sa afle de ce a scazut atat in Romania, cat si in Slovacia, numarul maghiarilor, astfel ca au decis sa organizeze o conferinta la care sa se caute cauzele acestui fenomen, transmite Mediafax. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a intalnit, miercuri, cu liderul Partidul Comunitatii Maghiare din Slovacia, Berenyi Jozsef, cei doi sefi de partid spunand ca atat numarul maghiarilor din Romania, cat si cel al maghiarilor din Slovacia a scazut fata de cifrele recensamintelor de acum zece ani, se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de Presa al UDMR. Astfel, cei doi lideri au stabilit sa organizeze impreuna, in Ardeal si in sudul Slovaciei, o conferinta la care sa fie cautate cauzelor care au dus la scaderea demografica si la gasirea unor posibile solutii. Pentru realizarea acestor conferinte, Kelemen si Berenyi au convenit sa atraga si organizatiile civice maghiare din cele doua tari, informeaza Adevarul.

Ion Cristoiu: Lansarea USL de pe Arena Nationala, o manifestare tipic FSN-ista. Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat, in cadrul emisiunii "Ultimul Cuvant" de pe B1 TV, lansarea candidatilor USL pe Arena Nationala. "Am vazut liderii USL care au zis ca las ca facem noi o manifestare a poporului - cu "P" - roman - cu mai multi "r" - ca sa aratam noi Occidentului ce popor mandru si in acelasi timp careia-i chioraie matele de foame avem noi", spus jurnalistul. In opinia sa, cea mai buna industrie din Romania este industria politica. "Partidele au bani. Ca sa poti sa mobilizezi atata lume inseamna ca exista bani", a spus Cristoiu. In opinia sa, in Romania nu exista presa deoarece "normal era ca USL-ul sa fie tocat cu intrebari de unde are bani, iar partidele politice care organizeaza o asemenea manifestare cheltuitoare nu sunt intrebate cat au obtinut si cum", scrie EVZ.

Antonescu, abordat la mitingul USL: Vreti sa fiti presedinte? Nu mai lipsiti de la Parlament. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a fost intrebat, miercuri, la intrarea pe Arena Nationala, de catre unul dintre participantii la lansarea candidatilor USL la parlamentare, daca mai lipseste de la sedintele Parlamentului, fiind sfatuit sa nu mai faca acest lucru daca vrea sa fie presedinte, potrivit Mediafax. Cand Antonescu a sosit la stadion, respectivul participant, care statea pe plafonul intrarii din zona VIP, i-a spus liderului liberal: "Domnul Antonescu, mai lipsiti de la sedinte parlamentare? Vreti sa fiti presedinte? Nu mai lipsiti de la sedinte". Presedintele PNL nu a avut niciun comentariu legat de incident. Antonescu a sustinut apoi o scurta declaratie pentru jurnalistii prezenti, in timpul careia participantul nu i s-a mai adresat, anunta Romania Libera.