Surpriza in duelul electoral Ponta-Diaconescu. Primele sondaje arata ca unul dintre cei doi candidati castiga detasat la Gorj. Potrivit unor sondaje realizate de IRES si altul de CSCI, unul dintre cei candidati ar castiga detasat. Astfel, Victor Ponta ar castiga la scor mare alegerile parlamentare de la inceputul lunii decembrie impotriva contracandidatului Dan Diaconescu. Actualul premier ar urma sa fie preferat de aproximativ trei sferturi dintre alegatorii colegiului Targu Jiu. Cele doua sondaje releva faptul ca Ponta ar obtine 74 - 76% din voturi, in timp ce Dan Diaconescu ar avea doar 12 - 14% dintre preferintele electoratului din Gorj, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Campanie fara locomotive electorale: Oferta partidelor nu va mai fi personalizata. Partidele politice intra, de vineri, in campanie electorala iar competitia de anul acesta este marcata de o premiera. Nu vor exista confruntari directe intre lideri politici care sa joace rol de locomotiva. Pana anul acesta, oferta fiecarui partid era personalizata. Intre 1990 si 2004, alegerile parlamentare se suprapuneau cu cele prezidentiale. Confruntarile televizate ale candidatilor pentru postul de presedinte deveneau principalele evenimente din campanie. 2008 a fost primul an in care scrutinul legislativ nu s-a suprapus cu cel prezidential. Partidele au defilat, in campanie, cu candidatii la postul de premier. Theodor Stolojan (PDL), Mircea Geoana (PSD) si Calin Popescu Tariceanu (PNL) s-au duelat la televizor, prezentand publicului oferta partidelor la nivel national. De ce nu se prefigureaza o astfel de confruntare anul acesta? USL a anuntat ca il sprijina pe Victor Ponta pentru un nou mandat de premier, dar ARD nu si-a desemnat un pretendent pentru acest post, anunta Adevarul.

Chitoiu: Romania are nevoie de alta reforma decat cea de forma din discursurile PDL. Vicepresedintele PNL Daniel Chitoiu a declarat, joi, la lansarea programului USL, ca Romania are nevoie de o altfel de reforma decat cea "de forma din discursurile pedelistilor, sublima pentru cativa aplaudaci ai PDL, dar care a lipsit cu desavarsire in substanta", potrivit Mediafax. "Avem nevoie de o altfel de reforma decat reforma de forma din discursurile pedelistilor sublima pentru cativa aplaudaci ai PDL, dar care a lipsit cu desavarire in substanta sau s-a redus la cateva amputari bugetare. Prin regandirea rolului statului, prin reducerea impozitarii, consolidarea pietelor vom pune Romania pe traiectoria unei cresteri economice sanataoase", a spus Chitoiu. El a aratat ca pe termen scurt si mediu sunt cateva masuri imperative si anume administrarea eficienta a sistemului de venituri bugetare, alocarea rationala si transparenta a cheltuielilor, schimbarea comportamentului administratiilor publice, informeaza Romania Libera.

USL l-a scos din nou pe "Traian" din imn. Ponta: "O intamplare". Inaintea evenimentului de lansare a programului de guvernare USL, care a avut loc aseara la Palatul Parlamentului, s-a intonat imnul national. Insa fara ultimele doua versuri din strofa a doua, care includ si "un nume de Traian". Dupa versurile "Acum ori niciodata sa dam dovezi la lume/ Ca-n aste mani mai curge un sange de roman", imnul s-a intrerupt. Astfel, au lipsit ultimele doua versuri: "Si ca-n a noastre piepturi pastram cu fala-un nume/ Triumfator in lupte, un nume de Traian!". Victor Ponta a spus despre acest lucru ca nu a fost fost nimic premedidat: "A fost o intamplare", scrie EVZ.

Graham Watson, presedintele liberalilor europeni, pentru "Adevarul": "Am fost surprins de spusele domnului Crin Antonescu". Aflat la Dublin, pentru Congresul Partidului Liberal-Democrat European (8-10 noiembrie), englezul Graham Watson a acordat un interviu pentru Adevarul. El a comentat afirmatiile liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit carora liberalii se uita cu interes la PPE. - Cum comentati interesul manifestat de domnul Crin Antonescu pentru o parte a doctrinei politice a popularilor europeni? - Vreau sa va spun ca am fost extrem de surprins de cele spuse de domnul Antonescu, deoarece in Statutul PNL exista prevederea clara ca acest partid face parte din familia liberalilor europeni. Dar, cand a spus aceste lucruri, domnia-sa se afla in Spania, vorbea cu reprezentantii Guvernului, care sunt membri ai Partidului Popular, acesta facand parte din Partidul Popular European (PPE), si se prea poate sa fi dorit sa dezvolte relatii bune cu partidul de guvernamant din Spania. Integral in Adevarul.