Mihai Razvan Ungureanu: Ponta nu va mai fi premier dupa alegeri. Si stie asta. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu crede ca Victor Ponta nu va mai fi premier dupa alegerile din 9 decembrie, lucru de care este constient si el. "Nu participa la anumite zile de nastere. Impresia pe care o am este ca actualul premier stie ca nu va mai fi premier dupa 9 decembrie. Loviturile vin de unde nu te astepti. Exista conditii mai mult sau mai putin vizibile pentru a obtine statutul de candidat. Domnia sa sigur stie. (...) Luati-o ca o anecdota. Ce se intampla in cadrul USL pune semne de intrebare despre cum va reusi sa reziste USL dupa 9 decembrie", a declarat Mihai Razvan Ungureanu la Gandul Live, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Drumul infundat al candidatilor independenti catre Parlament. Doar 13 independenti, fata de 2.456 aflati pe listele unor partide politice, vor candida in alegerile parlamentare din acest an. Unul dintre motivele pentru care avem atat de putini candidati fara culoare politica este si faptul ca legislatia este foarte restrictiva cu acestia. Independentii trebuie sa stranga mii de semnaturi pentru a se inscrie in cursa electorala, nu au dreptul la sigla, iar in campanie au voie la televizor, legal, doar 30 de secunde zilnic. "Romania libera" publica astazi povestea unui militar de cariera cu o imagine foarte buna in localitatea sa natala, care a vrut sa candideze la Camera Deputatilor, dar a fost invins de un sistem facut in asa fel incat sa favorizeze partidele politice, anunta Romania Libera.

Ce prim-ministru alege presedintele-jucator? Victor Ponta, Mircea Geoana, Ioan Rus, George Maior si Calin Popescu Tariceanu sunt numele vehiculate pentru preluarea Guvernului dupa alegerile din 9 decembrie. Desemnarea viitorului premier este, poate, ultima mare carte politica pe care o poate juca Traian Basescu, al carui mandat de presedinte expira in 2014. USL are peste 50% in sondaje, ceea ce ingusteaza marja de manevra a presedintelui, obligandu-l, teoretic, sa nominalizeze un candidat la postul de premier din randul acestei aliante. Daca un partid obtine peste 50% din mandatele parlamentare, presedintele se consulta doar cu aceasta formatiune, potrivit Constitutiei. In plus, candidatul desemnat de presedinte trebuie sa obtina votul Parlamentului, iar pentru un politician din afara USL ar fi complicat sa stranga o majoritate, informeaza Adevarul.

Alegeri Parlamentare 2012. Profil: Regele traseistilor, garantat de Crin Antonescu. Opt transferuri politice de succes, sapte partide schimbate in 22 de ani si trei mandate de parlamentar, fiecare cu un partid diferit. Acest record ii apartine lui Octavian Bot, oferta PNL pentru Colegiul 8 Deputati Bucuresti. Cariera politica a lui Bot a inceput in PAC, in 1990. Dupa care s-a apucat sa incerce partidele liberale cu randul, intai PL-'93, apoi PNL, dupa care PNL-CD. Nesimtindu-se bine cu liberalismul, in 1998 a trecut in UFD-ul condus de Varujan Vosganian. Cu PAC, a fost primarul Oradei, intre 1990 si 1992. Tot cu PAC a intrat, in 1992, pentru prima oara, in Parlament, pentru a parasi partidul dupa un an. A doua oara, a intrat in Parlament in 1996, cu PNL, dar nu a ramas in partid pana la finalul mandatului, optand pentru UFD, scrie EVZ.

Blaga: ARD are o lista cu cinci nume pentru postul de prim-ministru dupa parlamentare. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti seara, ca ARD are o lista cu cinci nume potrivite pentru a ocupa postul de premier dupa alegerile parlamentare, sustinand astfel ca fiecare dintre acestia este ,,mult mai bun" decat Victor Ponta deoarece ,,nu mint" si au capacitati administrative, potrivit Realitatea.net. ,,Evident ca avem o lista cu oameni care ar putea prelua o astfel de responsabilitate. Avem in acest moment, ne-am gandit in alianta la cinci nume care ar putea sa ocupe o astfel de responsabilitate, si oricum toti ar fi mult mai buni decat domnul Ponta si prin faptul ca nu ar minti in halul asta si oricum ar avea experiente administrative mult mai mari ca domnul Ponta fiecare dintre ei", a spus el, fiind prezent intr-o emisiune TV, anunta Romania Libera.