Pretul unui traseist: sef de filiala si speranta unei functii in administratie. Cel de-al doilea traseist al acestui sezon politic se numeste Mircea Irimie. La fel ca si cel dintai, Ioan Moldovan (fost la PP-DD), si Irimie, fost la PDL, este o achizitie a PC Cluj. Spre deosebire de PNL si PSD, conservatorii incearca sa-si sporeasca astfel efectivele parlamentare In patru ani, a trecut de la PSD la PDL si, ieri, la PC. Mutarea a avut loc, de fiecare data, cand partidul de destinatie era la Putere. Este vorba despre Mircea Irimie, ales deputat PDL de Turda si transformat in conservator. In 2008, cand democratliberalul Tudor Stefanie a fost ales primar al orasului Turda, Irimie era la PSD. "I-am propus sa vina la noi si el a acceptat. Tot atunci l-am pus viceprimar", povesteste Stefanie, care admite ca se simte lasat de caruta. Tot el a garantat pentru Irimie la alegerile generale din decembrie 2012, mergand in fata turdenilor cerandu-le votul. "Numai cu elicopterul nu l-am dus undeva", se plange primarul, scrie EVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Sondaj: Romanii l-ar vota pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale. Potrivit unui sondaj Avangarde realizat la comanda Realitatea TV, cei mai multi dintre cei chestionati l-ar vota pe presedintele PNL Crin Antonescu pentru functia de presedinte al statului. Rezultatele sondajului Avangarde au fost prezentate intr-o emisiune difuzata marti seara de Realitatea TV. Intrebarea: "Pe cine ati vota daca maine ar fi alegerile prezidentiale in Romania?" a fost una inchisa, cu variante de raspuns. Potrivit sondajului realizat intre 17 si 21 ianuarie pe un esantion de 1.000 de persoane, 44% din participantii la sondaj l-ar vota pe liderul PNL Crin Antonescu pentru functia de presedinte al tarii. O treime din cei chestionati (33%) l-ar vota la prezidentiale pe Mugur Isarescu, in timp ce 15% dintre respondenti l-au indicat pe Dan Diaconescu drept castigator al alegerilor. Corneliu Vadim Tudor ar fi votat la prezidentiale de catre 5% din cei chestionati, anunta Adevarul.

Democrat-liberalii incep sa se reorganizeze pentru regionalizare. Trei dintre primariile resedintelor de judet sunt controlate de alesi ai PDL, iar celelalte trei sunt impartite intre UDMR si FDGR. Pentru cele mai multe dintre filialele PDL din Regiunea Centru, socul alegerilor parlamentare din decembrie 2012 a fost resorbit, iar acum liderii lor au inceput sa se pregateasca pentru alegerile din 2014. Ei trebuie sa gaseasca un candidat suficient de puternic incat sa se transforme intr-o locomotiva electorala, pentru ca Regiunea Centru sau Transilvania de Sud este zona in care PDL are sansele cele mai mari sa porneasca relansarea electorala. Si asta pentru ca, din cele sase primarii resedinta de judet, trei sunt controlate de PDL. Este vorba de Alba Iulia, Targu-Mures si Brasov. Alte doua primarii resedinta de judet, respectiv Sfantu "Gheorghe si Miercurea Ciuc, sunt controlate de UDMR, iar Sibiul este condus de un reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din Romania, informeaza Romania Libera.

Parlamentarii si-au luat superimunitate si liber la chiul. Cu graba si in cel mai mare secret, noua majoritate USL a adus modificari scandaloase statutului deputatilor si senatorilor. Legea poate fi insa atacata la Curtea Constitutionala, iar presedintele trebuie sa o promulge. Parlamentarii USL s-au grabit sa-si consolideze imunitatea si sa se asigure ca, pentru conflicte de interese, li se aplica o sanctiune formala. In plus, chiulul devine politica oficiala, sub protectia liderului de grup, a decis, ieri, Parlamentul, chemat in sesiune extraordinara. Opozitia a fost divizata: UDMR a cooperat, PDL Noul statut prevede ca solicitarea procurorului de retinere, arestare sau perchezitie a unui parlamentar trebuie sa contina "indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice care justifica luarea masurii preventive". Parlamentarii PDL au sustinut ca aceasta este o forma de "superimunitate", care transforma Legislativul intr-o instanta de judecata. Pana acum, aceste cereri nu trebuiau sa prezinte "motive concrete si temeinice", scrie EVZ.

Elena Udrea: "Numirea lui Anastasiu ca Avocat al Poporului incalca solicitarea Comisiei Europene". Deputatul PDL Elena Udrea considera ca propunerea USL pentru Avocatul Poporului "nu respecta recomandarea Comisiei Europene" si aminteste ca presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut ca Avocatul Poporului sa fie "agreat de toate partidele". "Propunerea USL pentru Avocatul Poprului nu respecta recomandarea Comisiei Europene. Dupa ce in aceasta vara, printr-o fortare a Constitutiei de catre majoritatea parlamentara USL a fost demis Gheorghe Iancu din aceasta functie, Barroso a cerut printre altele, in celebra lista pe care i-a inmanat-o lui Ponta la Bruxelles, numirea unui Avocat al Poporului agreat de toate partidele politice si nu impunerea unuia apropiat de putere", a scris Elena Udrea, marti, pe pagina sa de Facebook, anunta Adevarul.