Nastase: O alternativa de dreapta nu poate fi constituita decat intr-o relatie cu PNL. Fostul premier Adrian Nastase sustine, marti, ca o alternativa de dreapta este greu de construit, afirmand ca aceasta va putea fi constituita, in viitor, doar intr-o relatie cu PNL, potrivit Realitatea.net. "O alternativa de dreapta este greu de construit. Traian Basescu, Elena Udrea sau MRU sunt actori politici cu deficit la capitolul imagine si credibilitate. In acelasi timp, Macovei sau Preda nu au anvergura politica. Relatia cu PPDD e confuza si va ramane la fel. Prin urmare, Opozitia va insemna tot PDL, dar un PDL care trebuie sa evite destructurarea", scrie acesta. De asemenea, Nastase mentioneaza ca proiectul Alianta D.A. "sezonul 2" s-a nascut mort, scrieRomania Libera.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Tabara Basescu isi intareste controlul la Curtea Constitutionala. Din iunie, Curtea Constitutionala va avea cinci judecatori nominalizati de Basescu sau PDL, trei numiti de USL si unul de UDMR. Inlocuirea unor judecatori de la Curtea Constitutionala, ale caror mandate expira in iunie 2013, va avea ca efect cresterea numarului de magistrati numiti de Traian Basescu si de PDL, in dauna celor proveniti din USL. La ora actuala, patru dintre judecatorii Curtii Constitutionale provind din tabara Basescu, patru din tabara USL iar unul reprezinta UDMR. O situatie de paritate pe hartie care a fost, in permanenta, influentata de atitudinea a doi judecatori. Este vorba de Zoltan Puskas, numit de UDMR, care a inclinat de multe or, balanta intre cele doua tabere. De asemenea, Aspazia Cojocaru, propusa de PSD, a votat, in ultimul an de zile, alaturi de PDL, anuntaAdevarul.

Alegerile din PDL, subiect de bancuri in plenul Camerei Deputatilor. Alegerile din PDL au fost subiect de gluma in plenul Camerei Deputatilor, unde proaspatul lider de grup al PDL, Mircea Toader, a fost luat peste picior de Viorel Hrebenciuc. Hrebenciuc, care conducea lucrarile Camerei, in lipsa presedintelui Valeriu Zgonea, i-a dat cuvantul lui Toader anuntand: "Din partea PDL-Blaga ia cuvantul domnul Mircea Toader". Cum Toader a fost presedintele comisiei de numarare a voturilor la controversata conventie a PDL de sambata trecuta, pesedistul a strecurat si o aluzie la faptul ca acesta se pricepe bine sa numere. Democrat-liberalul s-a oferit, de indata, sa numele si voturile pentru Valer Dorneanu, care trebuia sa fie validat ca judecator la CCR. "Nu e nevoie", a respins Hrebenciuc oferta. Social-democratul si-a continuat amuzamentul pe seama PDL prezentandu-l pe deputatul Gheorghe Tinel drept reprezentantul PDL-Udrea, informeazaEVZ.

PPMT propune intoarcerea la fostele principate romanesti: Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa la Miercurea Ciuc, ca grupul de lucru al partidului, coordonat de Szilagyi Ferenc, lector la Universitatea Partium din Oradea, a elaborat o conceptie care se bazeaza in primul rand pe marile regiuni istorice, fostele principate Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, in cadrul acestora urmand sa se infiinteze regiuni mai mici, eficiente si fezabile, care pot fi si regiuni de dezvoltare si regiuni administrativ-teritoriale, centrate pe marile aglomerari urbane. "In Transilvania, de exemplu, ne-am gandit la sase regiuni, incepand cu Banatul, cu centrul regional la Timisoara, Partium, centrat pe Oradea, Transilvania de Nord cu centrul pe capitala Transilvaniei, la Cluj, Transilvania de Sud cu centrul regional la Sibiu si ramane Tinutul Secuiesc centrat pe Targu Mures, centrul traditional al sau. Mai ramane o mare aglomeratie urbana, in jurul municipiului Brasov, care are toate conditiile sa primeasca un statut special in aceasta constructie", a explicat Toro T. Tibor, scrieMediafax.

UDMR, formatiunea cu cei mai multi bani alocati de Guvern pentru minoritati. UDMR primeste un sprijin financiar mai mare de la Guvern, din fondurile alocate pentru minoritati, comparativ cu alte comunitati etnice, in acord cu prevederile incluse in Legea privind finantarea formatiunilor politice. Bugetul alocat Departamentului de Relatii Interetnice, pentru 2013 este mai mare fata de anul trecut. Sprijinul financiar se aloca in baza Legii privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Subventia de la bugetul de stat destinata partidelor este acordata in functie de numarul de voturi primite la alegerile parlamentare si la alegerile locale, anuntaAdevarul.

Fraude la referendum intr-un sat din Constanta: 402 voturi fraudate din totalul de 2842 de alegatori. Inca un dosar cu fraude la referendum din localitatea Lumina, judetul Constanta, a fost trimis in judecata cu 11 inculpati, intre care trei presedinti de sectii de votare si opt membri ai sectiilor de votare. La un numar total de 2842 de alegatori inscrisi pe listele electorale au fost fraudate 402 voturi, ceea ce reprezinta fraude de peste 14% din totalul de alegatori. Daca am raporta acest procent la totalul de circa 18,2 milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale la nivelul intregii tari, ar rezulta o fraudare totala a circa 2,5 milioane de voturi, informeazaRomania Libera.