Document: Parlamentul European pregateste scoaterea condamnatilor pentru coruptie de pe listele electorale. Persoanele condamnate pentru infractiuni grave sau coruptie la licitatiile pentru contractele de achizitii publice nu vor putea candida pentru o functie la nivel european pentru o perioada de cel putin cinci ani, arata un raport aprobat marti de Comisia privind Crima Organizata, Coruptie si Spalare de Bani a Parlamentului European. Raportul europarlamentarului italian Salvatore Icolino mentioneaza ca persoanele care au fost condamnate definitiv pentru participarea la crima organizata, spalare de bani, coruptie nu pot deveni membri ai Parlamentului European. Documentul solicita, de asemenea, ca acelasi principiu sa fie prevazut pentru parlamentele nationale si alte functii elective, scrie cursdeguvernare.ro.

Viata politicaFoto: Colaj foto

Un an cu Ponta: lupta cu Basescu si meciurile in USL. Guvernul Victor Ponta a preluat puterea pe 7 mai 2012, dupa ce USL a reusit sa isi formeze o majoritate in dauna PDL. Acum, premierul are un pact de coabitare cu presedintele. Dupa caderea Guvernului Ungureanu, pe 27 aprilie 2012, in urma unei motiuni de cenzura, presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a desemnat pe Victor Ponta sa formeze noul guvern, care a fost votat de Parlament pe 7 mai 2012. In noul Guvern au intrat PSD, PNL si PC, iar UNPR a sprijinit Executivul in Parlament, fara a face parte din Cabinet. Cativa dintre ministrii noului Guvern au provocat controverse, scrie Adevarul. Un an cu Ponta. Distanta de la vorbe la fapte. In ultimul an nu se poate spune ca au survenit modificari in legislatia mediului de afaceri care sa-i amelioreze viata, ba dimpotriva. La inceputul acestui an, Guvernul a modificat Codul Fiscal, ocazie cu care a largit baza de impozitare, in special in domeniul agricol, scrie si Romania libera. Minciunile din bilantul USL. Cum se lauda Uniunea dupa primul an de guvernare. USL si-a facut propriul bilant dupa primul an de guvernare. USL se lauda, printre altele, cu o noua viziune de guvernare, diferita de cea a PDL, iesirea din izolarea internationala si cresterea economica de 0,2%. Argumentele folosite de USL pentru propriul bilant sunt insa contrazise de realitate, scrie EVZ.

DW: Democratia parlamentara e ceva dificil. Primul ministru a promis sa introduca in Constitutie un termen pentru adoptarea sau respingerea ordonantelor de urgenta. Unul din mecanismele nevazute prin care Guvernul isi extinde puterea nemasurat de mult este tratamentul primit de ordonantele de urgenta. Pe de o parte Constitutia insasi ofera Guvernului posibilitatea de a emite ordonante inclusiv in cazul acelor legi numite organice si care pretind o majoritate mai mare de voturi. Dar pe de alta parte ceea ce permite abuzul este faptul ca nu exista un termen pana la care Parlamentul sa fie obligat sa adopte sau sa respinga o ordonanta, scrie Deutsche Welle.

Traian Ungureanu catre Cristian Preda: Daca nu te mai simti reprezentat de partid, atunci trebuie sa pleci. Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu a declarat, marti, pentru Mediafax, ca are un mesaj pentru Cristian Preda, care a creat "o imagine nemeritata" a partidului: "Daca nu te mai simti reprezentat de un partid, atunci trebuie pur si simplu sa pleci!". "Cristi Preda vorbeste despre autosuspendare. Mi se pare o pozitie ambigua si lipsita de curaj. Pentru mine, in politica este simplu cand este vorba de optiuni curajoase: daca nu te mai simti reprezentat de un partid, atunci trebuie pur si simplu sa pleci. Acesta este mesajul meu pentru Cristi Preda", a spus Traian Ungureanu, scrie Gandul.

Adevarul despre Romania: electoratul nu se-nghesuie sa modifice Constitutia. Legea fundamentala, o necunoscuta. SONDAJ: Daca duminica viitoare ar avea loc un referendum pentru modificarea Constitutiei, scrutinul n-ar fi validat, intrucat nu s-ar atinge pragul de prezenta de 50%. Majoritatea romanilor, adica 63,8% din totalul populatiei, au auzit despre intentia autoritatilor de modificare a Constitutiei. 30% din acestia nu sunt insa la curent cu dezbaterile privitoare la modificarea legii fundamentale a tarii, o posibila cauza fiind atentia scazuta acordata de mass-media subiectului, se arata in sondajul"Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania", realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Adevarul.

Primarii de comune vor masini si bani de protocol. Primarii de comune i-au trimis ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, mai multe amendamente la legea in baza careia se va face regionalizarea. Ei vor sa fie platiti in functie de numarul de locuitori. Specialistii spun ca acest criteriu de salarizare ar putea destabiliza populatia unor localitati, deoarece edilii ar fi tentati sa elibereze "cat mai multe buletine", pentru a avea un venit cat mai mare. Primarii au mai solicitat programe informatice performante, bani de protocol si masini de serviciu. Alesii mai vor ca banii incasati din amenzile aplicate persoanelor fizice sa ajunga in visteria primariei pe care o conduc si sa fie folositi la investitii, scrie EVZ.

Ponta: Cu cine pot vorbi de la PDL, cu Blaga, cu Udrea? Antonescu: Cu Blaga, dar dumneavoastra. Premierul Victor Ponta si presedintele PNL, Crin Antonescu, au avut, marti, un schimb de replici ironice despre reprezentantul PDL cu care se poate purta o discutie pe regionalizare, cei doi invitandu-se reciproc sa comunice cu Vasile Blaga. Ponta a fost intrebat daca se mai ia in calcul angajarea raspunderii asupra proiectului de lege privind regionalizarea. "Daca exista la un moment dat un acord, nu doar al USL, ci al fortelor politice, poate fi avuta in vedere aceasta procedura rapida. daca nu exista un acord politic al fortelor politice - aici nu vorbesc de PDL, ca ei nu sunt de acord cu nimic, ei nu sunt de acord nici intre ei. Nici nu stiu cu cine sa vorbesc, cu domnul Blaga, cu doamna Udrea, cu cine sa vorbesc?", a intrebat, retoric, premierul, scrie Gandul.