Constitutia USL. Documentul negociat de Victor Ponta si Crin Antonescu luni seara. Liderii USL au negociat luni seara, in biroul de la Senat al lui Crin Antonescu, viitorul proiect al Constitutiei, care va fi depus maine in cadrul Forumului Constitutional. Amendamentele propuse de USL stabilesc prerogativele presedintelui, Guvernului si Parlamentului, dar si modul de alegere a conducerii CSM. De asemenea, au fost introduse doua cazuri speciale cand Parlamentul poate fi dizolvat. Crin Antonescu a propus ca data alegerilor sa fie intre 1 aprilie si 1 noiembrie, ceea ce ar devansa cu aproximativ o luna alegerile prezidentiale din 2014. In urma negocierilor, s-a stabilit ca partidul care are cel mai mare numar de mandate face propunerea pentru postul de premier, iar presedintele nu are dreptul sa o refuze, scrie Gandul.

PoliticFoto: Colaj foto

Antonescu si deriva dreptei. Sigur, Crin Antonescu nu e un geniu. Dimpotriva chiar, daca se tine cont de prestatia sa in limbi straine... A caror stapanire e, totusi, obligatorie pentru politicieni cu oarece pretentii in globalizata lume contemporana. Unora, mai putin scoliti, s-ar putea totusi sa le fie simpatic faptul ca Antonescu nu e nici genial, nici mare specialist al limbilor de circulatie, precum engleza. Dar si ei ar putea sa cada pe ganduri date fiind modul brutal si rapiditatea cu care, ca lider al PNL si al Senatului, Antonescu a izbutit sa cada in sondaje si sa-si izoleze partidul in alianta cu PSD. Or, daca prabusirea in haul impopularitatii va continua, dupa ce a debutat in ciuda zdrobitoarei victorii USL si a antipatiei generate de fosta putere si de presedintele Basescu insusi, aceasta vertiginoasa erodare a simpatiei ar putea deveni nu doar ireversibila ci si o performanta unica in analele politologice, scrie Deutsche Welle.

Marko Attila: Monica Macovei e frigida. Are orgasm doar cand vede oameni dupa gratii. Deputatul UDMR Marko Attila este vizibil deranjat de atitudinea si comentariile fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, pe tema condamnarii lui Gigi Becali. "In ultimele zile am auzit-o de cateva ori la televizor pe Monica Macovei, citata si astazi de o televiziune de stiri, care sustine ca partidele de guvernamant pregatesc gratierea lui Becali. Am auzit acelasi lucru si dupa incarcerarea lui Nastase. Toata lumea stie ca Gigi nu va fi gratiat, asa cum nu a fost nici Nastase. Din aceasta atitudine isterica si de fobie am tras o concluzie: doamna Macovei este frigida. Ea are orgasm doar cand vede oameni dupa gratii. Astept expresia fetei sale cand va fi anuntata sentinta definitiva in cazul meu. Sunt convins ca lucreaza cu inversunare ca sa poata exprima acelasi lucru", a scris Marko Attila, pe pagina sa de pe reteaua de socializare Facebook, potrivit Romania libera.

Lider al protestelor din Piata Universitatii: Jumatate din manifestanti erau platiti de PSD. Revolutionarul Teodor Draghici, unul din cei mai activi participanti la protestele din Piata Universitatii, in iarna lui 2012, a declarat ca "jumatate din cei care veneau in Piata Universitatii erau platiti". "Cei care am iesit atunci, in ianuarie si februarie 2012, de n-am mai suportat, in iarna aia, am iesit din constiinta noastra, exact cum am iesit si la Revolutie. Ca apoi PSD-ul sa spuna: noi am avut oameni infiltrati acolo, noi am facut fenomenul Piata Universitatii. I-am prins si noi pe aia de la USL, ca erau printre noi, astia au primit cate 50 de lei ca sa vina acolo in fiecare zi. Cam jumatate dintre cei care veneau in Piata Universitatii erau platiti. E rusinos si e scandalos, noi veneam din constiinta...", scrie EVZ.

Facebook ii deconspira pe consilierii prezidentiali. Colaboratorii presedintelui Traian Basescu au fost avertizati sa nu mai utilizeze retelele de socializare in scopuri partinice. Implicarea fostului presedinte Ion Iliescu in politica partizana fusese obiectul unei aprinse polemici. Faptul ca figurase la un moment dat pe listele de candidati ai PDSR in timp ce exercita functia de Presedinte al Republicii a facut chiar obiectul unei contestatii la Curtea Constitutionala. Traian Basescu l-a intrecut insa pe predecesorul sau, desi in chipuri diferite. Nu este de mirare ca, recent, un senator liberal a propus sa se interzica unui presedinte sa faca politica dupa incheierea mandatului, caci exista in Romania prea multe precedente negative. Chiar daca propunerea nu il viza pe Traian Basescu, caci legea nu este retroactiva, ea este expresia unei exasperari pe care o impartasesc nu doar adversarii sai consacrati, ci si destui dintre fostii sai sustinatori, scrie Deutsche Welle.

Adriana Saftoiu: "Nu poti sa spui ca PDL e izolat atunci cand sta pe 18%". Purtatorul de cuvant al PDL, Adriana Saftoiu, a fost invitata luni la Adevarul Live, unde a stat de vorba cu jurnalista Ioana Lupea. "Cred ca partidele de dreapta trebuie sa caute si sa faca aliante de dreapta. Am apreciat faptul ca domnul Ungureanu a fost prezent la ISP atunci cand am prezentat Cartea neagra a guvernarii USL.Nu poti sa spui ca PDL e izolat atunci cand in ultimele sondaje sta pe 18%". Despre criticii din interiorul PDL: "Nu te astepta la o toleranta nesfarsita atunci cand faci rau altuia, chiar si cu vorba. Nu cred ca este in favoarea cuiva sa isi faca notorietate certandu-se cu propriul partid. Care este notorietatea Monicai Macovei?", scrie Adevarul.