​Gabriela Firea inventeaza primarul cu raspundere limitata. Senatorul PSD Gabriela Firea sotia primarului din Voluntari, Florentin Pandele, a initiat un proiect de lege prin care propune ca primarii si presedintii de Consilii Judetene sa nu mai fie obligati sa semneze toate actele administrative, pe motiv ca nu au studii de specialitate. Textul a fost depus la Parlament in procedura de urgenta, co-initiator fiind senatorul PSD Darius Valcov. Documentul propune ca primarii sa nu mai fie obligati sa semneze PUZ-uri, autorizatii sau proiecte de investitii, ba chiar sa poata delega dreptul de semnatura viceprimarilor sau chiar personalului din aparatul administrativ-teritorial. Cu alte cuvinte, directorul de investitii, arhitectul unui oras si chiar un angajat dintr-o structura de specialitate ar putea fi imputerniciti sa semneze aprobarea unei investitii sau un alt document, fara ca acesta sa mai fie contrasemnat de primarul localitatii. Si sa fie integral raspunzatori pentru consecintele acestora. In prezent, potrivit legii administratiei publice locale, edilul unei localitati este principalul ordonator de credite si cel care semneaza documentele emise de institutie, fiind totodata raspunzator pentru consecintele acestora, inclusiv in plan juridic, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Crin Antonescu: PNL este suficient de puternic sa-l poata intretine politic pe Tariceanu. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca PNL este un partid suficient de puternic pentru a-l "intretine" politic pe Calin Popescu Tariceanu. "Nu avem nicio problema in interiorul PNL. (...) Ce se intampla cu domnul Tariceanu... PNL este un partid suficient de puternic ca sa poata sa-l intretina politic pe domnul Tariceanu. Nu este niciun fel de problema. Domnul Tariceanu are, cred, destul de evident pentru oricine, desi partidul s-a pronuntat in atatea randuri si are o strategie asumata, si optiunea dupa republica parlamentara. Decat sa fie Antonescu presedinte, mai bine sa nu mai aiba Romania presedinte. Are, de asemenea, un mod de a comenta daca noi suntem mai tari sau nu pe dreapta, desi cand a condus acest partid si a putut fi prim-ministru al tarii nu era un pesedist, era un liberal, dar a pierdut partida pe dreapta intr-un mod categoric", a spus Antonescu, anuntaAdevarul.

Ce se afla in spatele bataliei pentru dreapta romaneasca. Seria aproape nesfarsita de atacuri, contraatacuri, excluderi si amenintari din partidele care se revendica de centru-dreapta, precum si aparitia unor initiative civico-politice in acelasi spectru ascund o lupta pe viata si pe moarte pentru rolul de forta politica dominanta a viitoarei opozitii la mamutul politic de stanga care este PSD. Acum doua saptamani, Crin Antonescu afirma in cadru restrans ca "daca noi o dam in 14-16% (la europarlamentare - n.n.), atunci si eu m-as pune in pielea celor de la PSD si sa ma intreb daca nu se intampla altceva pe partea dreapta". Aceasta afirmatie scoate la lumina ingrijorarea lui Antonescu si a PNL ca un scor slab la europarlamentare va ruina sansele PNL de a-si revendica pozitia de principal partid din spectrul de centru-dreapta, care, in perspectiva ruperii USL, sa devina principala forta de opozitie, informeazaRomania Libera.

Vasile Blaga: PDL va cere alegatorilor sa boicoteze referendumul pentru modificarea Constitutiei. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat la Romania TV ca democrat-liberalii vor cere alegatorilor sa boicoteze referendumul pentru revizuirea Constitutiei, in cazul in care pragul minim de prezenta va fi de numai 30%, asa cum s-a votat astazi la Camera Deputatilor. Vasile Blaga a aratat ca revizuirea legii fundamentale ar trebuie sa se faca in conditii similare modificarii din 2003, cand revizuirea a fost aprobata cu 50% plus unu dintre romanii cu drept de vot. "Este clar ca USL-ului ii este frica de prima infrangere in fata electoratului, referendumul pentru Constitutie. Constitutia din 1991 a fost revizuita cu jumatate plus unu din voturile cetatenilor cu drept de vot, iar azi USL isi propune sa poata revizui Constitutia cu 1.750.000 de voturi, pentru ca 25%, pragul pe care il propun din numarul de voturi valabil exprimate, impartit la 2, da 1.750.000 de voturi, deci o minoritate absoluta doreste sa poata modifica Constitutia Romaniei", a declarat Blaga, scrieEVZ.

Comisia de revizuire a Constitutiei. Amendamentul UDMR privind scoaterea cuvantului "national" a fost respins. Amendamentul UDMR, prin care se solicita scoaterea cuvantului "national", din articolul 1, aliniatul 1, din Constitutie a fost respins de Comisia de revizuire. Amendamentul a fost respins cu un vot "pentru" si 20 de voturi "impotriva". Amendamentul UDMR, prin care se solicita scoaterea cuvantului "national", din articolul 1, aliniatul 1, din Constitutie a fost respins de Comisia de revizuire. Amendamentul a fost respins cu un vot "pentru" si 20 de voturi "impotriva". Argumentele votului impotriva: Toni Grebla, senator PSD: "A intrat in constiinta publicului. Daca umblam la articolul 1, nu va trece de referendum". Petre Roman, deputat PNL: "Nu e bine sa ne atingem de acest articol. Problema este cum definim natiunea. Daca o definim drept comunitatea tuturor cetatenilor Romaniei, atunci nimeni nu ar trebui sa se supere ca apare cuvantul national. Ce intelegem prin natiune?" ARTICOLUL 1 (1): Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Comisia de revizuire a Constitutiei a decis cu trei voturi "pentru" si 16 voturi "impotriva" sa respinga amendamentul care instituia republica parlamentara ca forma de guvernamant a statului roman, anuntaAdevarul.

Boc dezvaluie care este "pacatul originar" in cazul Bechtel. "Pacatul originar" in cazul Bechtel este contractul incheiat in 2004 de Guvernul PSD pentru construirea Autostrazii Transilvania, incheiat "in totalitate" in defavoarea statului roman, afirma fostul premier Emil Boc, potrivit Mediafax. "Vad ca toata lumea vorbeste de situatia legata de Bechtel, dar nimeni nu merge la pacatul originar, care este incheierea contractului din 2004, de catre Guvernul PSD de atunci, care este cel mai scandalos si fraudulos contract din istoria Romaniei care s-a incheiat vreodata. Este inadmisibil sa se ia in analiza 5 kilometri din cei 415 kilometri, sa faci un calcul pe hartie, mazgalit, si sa multiplici cu 415 si sa spui ca acesta este valoarea contractului", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, fostul premier Emil Boc, citat de corespondentul Mediafax. El a spus ca o a doua greseala este ca acel contract a fost facut in totalitate in defavoarea statului roman, "toate garantiile posibile", de penalitati, fiind in favoarea Bechtel si nici o garantie si siguranta pentru statul roman, informeazaRomania Libera.