Teodor Baconschi: "PDL a dezamagit orice om lucid, care nu se lasa imbatat cu lozinci". Aflat pe lista neagra a PDL alaturi de Cristian Preda, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi nu a asteptat decizia partidului si a demisionat. Acesta a acordat EVZ un interviu in care comenteaza decizia de suspendare a lui Preda din partid si isi expune nemultumirile fata de PDL. Cum comentati suspendarea lui Cristian Preda? E o masura umilitoare si nejustificata. Cristian Preda, ca si ceilalti reformisti, nu a atacat o persoana sau PDL. A semnalat niste probleme reale care, in loc sa fie rezolvate, au fost ascunse sub presul acestei sanctiuni. Ce nu e adevarat din ce s-a spus? Ca partidul a facut non-combat, ca sa se intre la redistribuire? Ca face o falsa opozitie, ratand toate ocaziile de a critica rateurile USL? Ca, desi fracturat, la Conventie, PDL defileaza sectar doar cu fidelii lui Blaga? Ca statutul - care cerea guvern din umbra, prezidentiabil etc - nu e respectat? Integral inEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Calin Popescu Tariceanu: "Problema PNL nu era Chiliman, ci scaderea din sondaje". Fostul presedinte liberal Calin Popescu Tariceanu este nemultumit ca liderii partidului nu gasesc solutii pentru "pierderea de viteza" a PNL. Fostul premier Calin Popescu Tariceanu este, la ora actuala, unul dintre criticii presedintelui PNL, Crin Antonescu. Acum cateva luni, Tariceanu a cerut organizarea de alegeri interne pentru stabilirea candidatului liberal la prezidentiale, desi Antonescu fusese desemnat pentru aceasta pozitie de Congresul PNL. Comparativ cu alti adversari ai lui Antonescu, Tariceanu a avut o atitudine nuantata. El nu s-a implicat in organizarea Initiativei Romania Liberala, ai carei membri au fost exclusi, recent, din PNL, in frunte cu Andrei Chiliman si Vlad Moisescu. Antonescu nu l-a sanctionat pe Tariceanu, marginindu-se la atacuri verbale la adresa acestuia, anuntaAdevarul.

Macovei: Propunerea de suspendare a lui Cristian Preda arata "obtuzitatea" actualului BPN al PDL. Monica Macovei considera ca propunerea de suspendare din partid a lui Cristian Preda pentru sase luni arata "obtuzitatea" actualului BPN al PDL, informeaza Mediafax. "Cristian Preda a fost sanctionat de BPN cu suspendare pe o perioada de 6 luni pentru ca si-a exprimat public opiniile si a atras atentia ca PDL nu respecta intocmai Statutul, de pilda - nu stabileste un guvern din umbra", scrie Macovei pe blogul sau, precizand ca, potrivit Statutului, propunerea de suspendare pentru 6 luni urmeaza sa fie aprobata sau nu in Consiliul National de Coordonare (CNC). "In acelasi timp, Alin Popoviciu, vicepresedinte PDL, care a propus excluderea lui Cristian Preda, ramane in conducerea partidului, dupa ce a reusit si trista performanta sa determine doi fosti ministri ai PDL - Daniel Funeriu si Teodor Baconschi - sa demisioneze in decurs de o saptamana. Desi a adus prejudicii concrete partidului prin pierderea a doi membri profesionisti si de calitate, dl Popoviciu nu a fost sanctionat", adauga Monica Macovei, informeazaRomania Libera.

Casa Regala a Romaniei isi gaseste un loc in Constitutie. In preambul. PC a propus saptamana trecuta, la prima sedinta a Comisiei constituante, introducerea unui articol cu acest continut in proiectul de modificare a legii fundamentale. Propunerea a cazut la vot, singurul care s-a pronuntat "pentru" fiind initiatorul, deputatul PC Aurel Ionescu. Si Crin Antonescu, presedintele Comisiei, s-a opus, explicand ca mentionarea monarhiei in Constitutie ar putea crea confuzie. Ca urmare, problema a ajuns su biect de discutie in cadrul USL. "Fiind deja mai multe propuneri pentru preambulul Constitutiei, probabil ca va fi o rubrica, discutata dupa ce vor fi discutate toate articolele de revizuire a Constitutiei, si cred ca articolul va fi cuprins in preambulul viitoarei Constitutii si nu va face altceva decat sa recunoasca rolul istoric pe care Casa Regala l-a avut in constituirea statului democratic, unitar roman", a explicat Constantin, scrieEVZ.

PSD vrea sa "rada" tot la viitoarele alegeri. Conducerea PSD a decis sa sustina uninominalul intr-un singur tur. Sistemul avantajeaza PSD, partidul cel mai bine clasat in sondaje. Biroul Permanent National al PSD a decis, ieri, sa sustina sistemul uninominal pur in discutiile pe tema legii electorale. "S-a decis in BPN ca vom merge in continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputati si 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere", a anuntat purtatorul de cuvant al PSD, Catalin Ivan. El a aratat ca aceasta este pozitia ferma a PSD, desi a admis ca in BPN "au fost colegi care vedeau mai util votul pe lista". Adoptarea noului proiect va fi negociata cu liberalii. Crin Antonescu a afirmat, de mai multe ori, ca vrea un sistem proportional si aceeasi pozitie a avut-o, pana recent, si Victor Ponta, anuntaAdevarul.