Premierul Victor Ponta sustine ideea Statelor Unite ale Europei, mentionata de presedintele Traian Basescu in mai multe randuri, afirmand, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, ca "acesta este proiectul pe care trebuie sa-l sustina orice om politic cu viziune".

Intrebat de reporterul DW despre reticenta USL fata de aceasta formula, Ponta a raspuns: "Eu nu (sunt reticent - n.r.). Eu sunt total convins ca, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil ca va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins ca acesta este proiectul pe care trebuie sa-l sustina orice om politic cu viziune."

"Indiferent de cedarile de suveranitate sau costuri. In cei 50-60 de ani de constructie europeana, toate costurile sau cedarile de suveranitate s-au dovedit mai mici decat beneficiile. Inclusiv pentru Romania. E cred ca, din 2007 pana acum, Romania a avut mai mult de castigat fiind membra a Uniunii Europene decat daca ar fi stat in afara. Sunt intotdeauna si costuri. A fost o iluzie ca vom avea numai beneficii. Ai in schimb si responsabilitati, ai si costuri comune. Dar per total, tragand linie, aspectul ideatic e evident, eu cred, Europa ca sa reziste in competitia mondiala trebuie sa fie unita, nu avem nicio sansa separat in competitia cu Statele Unite, cu China¬", a adaugat premierul.

Intrebat ulterior de afirmatia analistului american George Friedman care spunea ca romanii au o teama nefireasca de a ramane in afara Uniunii Europene si ca acest fapt ii impiedica sa-si gandeasca viitorul pe cont propriu, Ponta a replicat:

"Eu cred ca teama e fireasca, nu e nefireasca. Pentru ca istoria noastra ne-a invatat ca, de multe ori, am ramas pe din afara salii unde se luau decizii si ca, pur si simplu, a trebuit sa acceptam si sa aplicam niste decizii care nu erau neaparat in favoarea Romaniei. Ma gandesc, de pilda, la Tratatul de la Berlin de la 1878 , ... uneori lucrurile au fost bune, alteori au fost rele. Asa incat eu cred ca e naturala si fireasca aceasta obsesie a Romaniei de a nu ramane singura, de a nu fi izolata si, in mod clar, pentru noi in urmatorii zeci de ani,- nu stiu daca pot sa ma uit la mai mult de zeci de ani, - directia corecta e directia europeana."

Presedintele Traian Basescu a sustinut in urma doi ani necesitatea realizarii Statelor Unite ale Europei, el precizand ca acesta este punctul sau de vedere si avertizand ca "numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara".

Ulterior, el a reluat ideea, inclusiv intr-un discurs sustinut la Congresul Partidului Popular European (PPE), noteaza Mediafax.

Interviul acordat DW a fost publicat vineri, in contextul vizitei in Germania a premierului, care are loc luni.