Ioan Oltean (PDL): "Regret ca ne-am atins de pensiile oamenilor". Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean, a discutat la "Adevarul Live" despre retragerea membrilor PDL din Comisia de revizuire a Constitutiei, despre sabotarile din interiorul PDL si despre modul in care vor raspunde democrat-liberalii la initiativa presedintelui Traian Basescu de reluare a refendumului. "Am constatat ca eforturile noastre sunt egale cu 0. Toate amendamentele noastre au fost respinse, iar cele care au fost accptate, au fost modificate, Comisia le-a modificat. De aceea, am considerat necesar sa ne retragem. Nu am considerat niciodata utill sa parasesc lucarile unei comisii parlamentare. Cei de la USL sunt atat de multi incat pot lucra singuri. De trei zile nu am mai participat la nicio sedinta a comisiei, asteptam forma finala a proiectului. Vom boicota referendumul pentru revizuirea Constitutiei. Vom cere membrilor si simpatizantilor PDL sa nu iasa la vot", a declarat Oltean, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

USL pastreaza diversiunea "300 de deputati". Adoptat prin votul parlamentarilor USL, proiectul de revizuire a Constitutiei intra in analiza Consiliului Legislativ si, apoi, a judecatorilor constitutionali. Controversatele amendamente admise pana acum, inclusiv cel prin care se incearca distragerea atentiei de la referendumul din 2009, au fost mentinute si ieri, in absenta reprezentantilor PDL si PPDD si cu abtinerea UDMR. Prima forma a proiectului de revizuire a fost aprobata ieri cu 17 voturi "pentru" si o singura abtinere, a deputatului UDMR Mate Andras-Levente. Dupa trimiterea proiectului la conducerile celor doua Camere, spre a fi asumat si semnat de o treime dintre parlamentari, actul pleaca la Consiliul Legislativ. In termen de cinci zile, Consiliul este nevoit sa-si exprime un punct de vedere, urmand ca proiectul sa ajunga pe masa judecatorilor constitutionali, anuntaRomania Libera.

Revizuirea Constitutiei, la bani marunti. Ce a spus Inalta Curte, pusa sub ultimatum. In ciuda obiectiunilor forurilor Justitiei, proiectul de revizuire a Constitutiei a fost adoptat de catre Comisia de resort cu 17 voturi pentru si o singura abtinere. Urmatoarea institutie care se va pronunta este Consiliul Legislativ Comisia lui Crin Antonescu, fara a apela la specialisti si fara sa tina cont de obiectiunile forurilor Justitiei, profitand si de lipsa reprezentantilor PDL si PP-DD de la sedinta, a votat rapid felul in care sa arate viitoarea Lege Fundamentala a Romaniei. EVZ ia proiectul "la bani marunti", cu reprezentantii Justitiei si specialisti in dreptul constitutional, dar nu numai. Astazi, va prezentam primele selectiuni din opinia Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), pe scurt, Instanta Suprema. Raspunderea materiala a magistratilor. Judecatorii Instantei Supreme resping introducerea in Constitutie a acestei forme de raspundere. "Masura este de natura sa afecteze insasi independenta justitiei, prin presiunea exercitata asupra celui care, prin solutia data, trebuie sa stabileasca, printr-o raportare exclusiv la lege, adevarul juridic", informeazaEVZ.

Consiliul Local Cluj-Napoca se reuneste vineri la miezul noptii, sa demonstreze ca "orasul nu doarme". Primarul Emil Boc a convocat o sedinta extraordinara a Consiliului Local Cluj-Napoca pentru miezul noptii de vineri si sambata, care face parte din proiectul "Cluj Never Sleeps", prin care vrea sa arate ca orasul nu doarme, ci "este viu, respira prin prospetime si dinamism". Emil Boc a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax ca prin programul "Cluj Never Sleeps" Primaria Cluj-Napoca vrea sa arate ca orasul nu doarme, "ca este un oras viu, care respira prin prospetime, dinamism si activitati culturale, prin ceea ce tinerii dau forta si consistenta municipiului", scrieGandul.

Parlamentul are o noua Comisie. Mircea Geoana va conduce Comisia pentru aderarea la Schengen. Plenul Parlamentului a adoptat, cu unanimitate de voturi, infiintarea unei noi Comisii comune pentru aderarea la Schengen. Presedintele Comisiei va fi senatorul Mircea Geoana. Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de hotarare privind constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Dputatilor si Senatului pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Comisia comuna va fi formata din 19 membri, conducerea fiind asigurata de presedintele Mircea Geoana, deputatul Laurentiu Rosca, in functia de vicepresedinte si senatorul Traian Igas, in calitate de secretar. Membrii Comisiei, propusi de grupurile parlamentare, sunt: Florian Bodoc, Mihai Viorel Fifor, Natalia Elena Intotero, Ana Birchal, Ioan Vulpescu, Dorel Caprar, Nelu Tataru, Catalin Boboc, Gigel-Sorinel Stirbu, Daniel Budurescu, Cezar Preda, Haralambie Vochitoiu, Mario Caloianu, Borbely Laszlo, Ovidiu Gant si Danut Cristian Mihai, anuntaAdevarul.

Cum arata calculele liderilor PSD si PNL. Social-democratii si liberalii au tot mai multe neintelegeri in public, cea mai recenta vizand atitudinea diametral opusa fata de referendumul lui Traian Basescu. In culise, ambele partide cauta variante de majoritate parlamentara pentru eventualitatea despartirii. Acuzati de social-democrati ca ar fi incalcat o inte-legere privind avizarea referendumului dorit de Traian Basescu, liberalii au inceput sa riposteze. Crin Antonescu a sustinut, ieri, ca, inainte de votul din Parlament, a convenit telefonic cu Victor Ponta sa nu sprijine initiativa prezidentiala. Dialogul a avut loc in timp ce Crin Antonescu era intr-o vizita oficiala in Croatia. "Am discutat cu domnul Ponta si, cu termenul domniei sale, il citez, am convenit ca vom exprima prin votul nostru ideea ca este inoportun acest referendum. Asta a fost intelegerea, nu a fost, ca sa spun asa, o decizie oficiala", a sustinut Crin Antonescu. El a incercat sa explice si faptul ca, in plenul Parlamentului, PSD a sprijinit referendumul lui Traian Basescu, in timp ce PNL a votat impotriva, informeazaRomania Libera.