Constitutia lui Crin, plina de defecte. Consiliul Legislativ (CL), organism al Parlamentului cu rol consultativ, a pus la zid proiectul de revizuire a Constitutiei, adoptat in graba de Comisia condusa de Crin Antonescu. Intr-un document de 33 de pagini, desi a avizat favorabil proiectul de lege privind modificarea Constitutiei, Consiliul Legislativ a desfiintat articolele scandaloase si ilogice inserate de parlamentari in noul text constitutional, pe motiv ca acestea nu pot constitui obiect al Legii fundamentale, scrie Adevarul. PSD leapada noua Constitutie in bratele PNL. Dupa ce proiectul nasit de Crin Antonescu a fost criticat de Consiliul Legislativ si de profesorii de drept constitutional, social-democratii iau distanta de opera liberalilor, scrie EVZ.

PoliticFoto: Colaj foto

Florin Iordache (PSD): Vom tine cont de o parte din observatiile Consiliului Legislativ pe revizuire, vom decide prin vot. Deputatul PSD Florin Iordache a declarat, marti, ca observatiile si propunerile Consiliului Legislativ vor fi analizate de comisia parlamentara inainte de a fi sesizata Curtea Constitutionala, iar o parte dintre acestea ar putea fi acceptate. El a fost intrebat cand ar putea avea loc o noua sedinta a comisiei de revizuire, pentru a fi analizate observatiile CL. "Sa vedem cand reusim, pentru ca deocamdata colegii sunt in vacanta, nu stiu", a precizat deputatul PSD pentru Mediafax.

Deputatii au aprobat cultivarea plantelor modificate genetic in ariile naturale protejate. Parlamentul Romaniei a adoptat in urma cu cateva zile o lege care permite cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Legea a fost trimisa la Presedintele Romaniei pentru promulgare. Articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(4) In ariile naturale protejate, de interes comunitar, national si international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana", scrie Capital.

Ovidiu Silaghi, in locul lui Relu Fenechiu. PNL a luat deja in calcul posibilitatea ca Relu Fenechiu sa fie condamnat in prima instanta, pe 4 iulie, in dosarul "Transformatorul". Surse liberale au declarat pentru EVZ, ca in situatia in care Fenechiu va fi condamnat, chiar si cu suspendare, acesta va demisiona din functie, urmand ca locul de ministru al Transporturilor sa-i revina lui Ovidiu Silaghi. El a mai ocupat aceasta functie in Guvernul Ponta I, pana in decembrie 2012. In noiembrie 2012, Silaghi a fost declarat incompatibil de ANI, dupa ce s-a stabilit existenta unei diferente intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate si nu a mai fost sustinut de USL pentru un nou mandat la Transporturi. In aprilie insa, Silaghi a castigat procesul cu ANI, scrie EVZ.

De ce a eliminat Parlamentul licitatiile. Supravietuirea in lupta cu operatorii economici privati si anchilozarea birocratica de la nivelul ANRMAP ar fi principalele motive care i-au determinat pe parlamentarii USL sa modifice legea achizitiilor publice. Ei nu neaga ca se deschide astfel poarta catre comiterea de abuzuri. Romania libera a stat de vorba cu unii dintre membrii Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, structura in care au fost introduse modificarile girate ulterior de plen, pentru a vedea cum argumenteaza alesii necesitatea modificarii legislatiei achizitiilor publice. Explicatiile acopera de la dorinta de a debloca unele proiecte la nivel local pana la intentia de a ajuta firmele de stat, Romania libera.

CJ Braila, "plocon" de la Guvern prin OUG. Executivul a transferat terenuri aflate in proprietatea Academiei de Stiinte Agricole "Gheorghe Ionescu-Sisesti" catre institutia condusa de pesedistul Bunea Stancu. Consiliul Judetean Braila primeste un cadou de la Guvern. Prin Ordonanta de Urgenta 81/2013, publicata sambata in Monitorul Oficial, 2.815 hectare de teren agricol sunt transferate de la Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti" catre CJ Braila. Institutia beneficiara este condusa de Gheorghe Bunea Stancu (PSD), trimis in judecata de DNA in dosarul finantarii campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2009, scrie EVZ.