Specialistii in Constitutie prefera un presedinte puternic. Cea mai buna forma de guvernamant pentru Romania este republica semiprezidentiala, spun expertii in drept constitutional. In contextul in care parlamentarii din Comisia de revizuire s-au grabit sa modifice Constitutia si sa taie din prerogativele presedintelui, Adevarul a contactat o serie de specialisti in drept constitutional care au transat problema: republica semiprezidentiala este cea mai buna forma de guvernamant pentru Romania. Noua Constitutie, revizuita si negociata. Proiectul noii Constitutii ar putea sa sufere unele modificari in urma recomandarilor Comisiei de la Venetia. USL nu a stabilit cand va avea loc referendumul de revizuire, dar Victor Ponta avanseaza deja o exceptie: viitorul presedinte sa aiba mandat de cinci ani, potrivit actualei Constitutii, si atributii reduse, potrivit textului revizuit, scrie Romania libera.

Scena politicaFoto: Colaj foto

Fenechiu isi pregateste om de paie la Transporturi. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu (PNL), isi pregateste un inlocuitor pentru a prelua conducerea ministerului in eventualitatea in care va fi condamnat, chiar si cu suspendare, vineri, in dosarul "Transformatorul". Potrivit surselor EVZ, varianta preferata de Relu Fenechiu este deputatul Mugur Cozmanciuc, vicepresedinte al PNL Iasi si cunoscut ca fiind mana dreapta a actualului ministru al Transporturilor. Astfel, Fenechiu spera ca, in cazul unei condamnari cu suspendare, sa isi mentina controlul asupra ministerului, scrie EVZ.

DW: Unificarea dreptei nu este o prioritate. In ciuda tuturor declaratiilor de intentii opozitia de dreapta nu are deocamdata niciun motiv sa fuzioneze sau sa initieze o alianta electorala. In limbajul curent "unificarea dreptei" inseamna cel putin doua lucruri: 1. reconstituirea unui front anti-PSD si 2. fuziunea actualelor grupuri pro-Basescu. Este clar ca cele doua acceptiuni, desi par variante inrudite sunt de fapt ireconciliabile. Presedintele Basescu face imposibila prima varianta si nu este deloc intamplator ca el a vorbit recent despre caracterul solidar al USL, scrie Deutsche Welle.

Vanghelie, despre Liceul Bolintineanu: Sunt degajat; o sa vedeti ca profesorul de religie e nevinovat. Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, luni, raspunzand unor intrebari ale jurnalistilor in legatura cu scandalul de la Liceul "Bolintineanu", ca este "degajat" si ca profesorul de religie, consilier local la Sectorul 5 si care ar fi colectat mita pentru Bacalaureat, este nevinovat. "Cand veti gasi formule in care veti considera ca pot sa am o problema, va raspund eu, va caut eu pe voi. Cand nu va caut, inseamna ca sunt degajat", a raspuns Vanghelie intrebarilor jurnalistilor, potrivit Gandul.

Primar de nota 2,85 - a ratat toate probele examenului de maturitate: "Nici nu am vrut vreodata sa-l trec". Petru Dochiei, primarul comunei bacauane Letea Veche, una dintre cele mai importante comune din judet, a obtinut note sub 5 la toate cele trei probe scrise ale examenului de Bacalaureat din acest an. Comisia de evaluare a decis ca valoarea notiunilor acumulate de catre primar este de 1,30 la Limba Romana, 3,05 la Geografie si 4,20 la Istorie. Cu o medie de 2,85, Petru Dochiei a fost declarat respins la examenul de Bacalaureat, scrie Adevarul.

Emotii de nas. Cum a auzit Valeriu Zgonea slujba in italiana desi s-a oficiat in latina. Presedintele Camerei Deputatilor a cununat-o pe deputata PSD, Cristina Dumitrache. Cununia a fost oficiata la Constanta, la o biserica catolica, slujba fiind oficiata atat in romana, cat si in latina. Numai Valeriu Zgonea a auzit ca preotii au vorbit in italiana. Cununia religioasa a avut loc dupa rit romano-catolic si, desi nu a fost pentru prima oara nas, Valeriu Zgonea a fost bulversat. El a avut impresia ca liturghia a avut loc in italiana, desi era latina, scrie EVZ.

Daniel Constantin: Nu a fost o cearta cu PNL, a fost pur si simplu o constatare; USL functioneaza. Liderul PC, Daniel Constantin, a declarat, luni, la Targoviste, ca nu a existat "o cearta" cu PNL, ci doar "o constatare, un regret" si in acelasi timp "o satisfactie" ca USL functioneaza si "produce rezultate guvernamentale", acest lucru fiind cel mai important. "Oamenii sunt mai putin interesati de ce se intampla in interiorul USL, de cearta dintre PNL ... eu vreau sa va marturisesc ca nici nu a fost o cearta cu PNL. Pur si simplu a fost o constatare si nimic mai mult", a spus el, potrivit Gandul.