Bilantul traseistilor pe 2013: 28. In prima sesiune parlamentara, nu mai putin de 28 de senatori si deputati au parasit partidul sub sigla caruia au ajuns in Legislativ. Fenomenul traseismului in politica romaneasca s-a accentuat in aceasta legislatura. In prima sesiune parlamentara, 24 de deputati si patru senatori au ales sa intoarca spatele partidelor care i-au propulsat pe bancile Parlamentului. Dintre acestia, 14 au ramas independenti. Partidul cel mai afectat de traseism este PPDD, care mai are in prezent doar 50 de senatori si deputati din cei 68 pe care i-a obtinut la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Dezertarile din PPDD sunt motivate in special de conflictele parlamentarilor cu Dan Diaconescu, dar si de ofertele de nerefuzat primite din partea partidelor aflate la putere, scrieAdevarul.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

De ce l-au chemat rusii pe Corlatean la Moscova? Titus Corlatean s-a intalnit ieri la Moscova cu omologul sau rus. Lavrov a intrat la discutii declarand ca impartaseste "aspiratia Romaniei spre dezvoltarea deplina a relatiilor bilaterale" si a iesit vorbind despre "integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova". Vizita lui Corlatean la Moscova este, cu siguranta, un succes diplomatic. Ultima oara cand a avut loc o intalnire la nivel de ministri de Externe a fost in februarie 2009, cand ministru era Cristian Diaconescu. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi ne-a marturisit ca MAE a incercat vreme de un an si jumatate sa puna la punct o intalnire bilaterala si nu a reusit, singura intalnire Baconschi-Lavrov petrecandu-se la New York, in marja unei reuniuni ONU, anuntaRomania Libera.

Liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochitoiu: Predoiu e interesant, dar "prea prieten cu toata lumea". Liderul senatorilor PPDD, Haralambie Vochitoiu, a salutat intrarea in politica a fostului ministru al Justitiei Catalin Predoiu, despre care a spus ca este un personaj politic interesant. "Are insa o problema, este prea prieten cu toata lumea. Trece granitele unui partid politic. Este o aparitie interesanta pe scena politica", a opinat liderul grupului PPDD din Senat, conform mediafax.ro. Vochitoiu i-a invitat pe toti oamenii care au un cuvant de spus sa intre in politica. Fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu a intrat in PDL la finele saptamanii si a fost votat prim-vicepresedinte, pe o functie infiintata special pentru el. Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu este propunerea de premier al guvernului alternativ al partidului, informeazaEVZ.

Romanii tin cu dintii sa-si aleaga presedintele. Electoratul roman nu este inca dispus sa lase pe mana Parlamentului alegerea sefului statului, sunt de parere istoricii si politologii contactati de ziarul "Adevarul" Comisia de revizuire a Constitutiei, condusa de Crin Antonescu, i-a taiat presedintelui o serie de atributii importante, insa a lasat neatins articolul 81 care stipuleaza ca "presedintele Romaniei este ales prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat". Istoricul Tudor Salagean admite ca alegerea presedintelui prin vot direct poate produce efecte neplacute, dar, in acelasi timp, reprezinta cea mai democratica forma de alegere. Ambitia romanilor de a-si alege conducatorul, crede istoricul Dan Falcan, vine "dintr-o anumita fudulie". "Desi alegem prost, ne domina dorinta de a ne alege presedintele. Romania crede intr-un personaj mesianic. Am avut mereu o societate corupta, iar noua ne-au placut personajele incoruptibile, precum Vlad Tepes sau Avram Iancu. O parte si-au justificat menirea, dar pe termen scurt", a comentat istoricul, scrieAdevarul.

Cum ocoleste Victor Ponta Curtea Constitutionala. Guvernul Ponta a emis, de la inceputul anului, 80 de ordonante de urgenta, cu toate ca are o majoritate de 70% in Parlament. Motivul: ordonantele de urgenta pot fi contestate la Curtea Constitutionala (CCR) doar de Avocatul Poporului, care a recurs la acest drept, o singura data, dar si atunci la cererea premierului. Guvernul condus de Victor Ponta recurge din ce in ce mai des la practica ordonantelor de urgenta, prin care ocoleste, de fapt, dezbaterea parlamentara.Paradoxal, in Romania numarul ordonantelor de urgenta creste, in ciuda consolidarii majoritatii parlamentare care ar permite aprobarea unor proiecte de lege. Astfel, in primele sase luni ale anului 2012, cele trei guverne care au condus in acea perioada - Boc, Ungureanu si Ponta 1 - au emis in total 37 de ordonante de urgenta. In acea perioada, majoritatea parlamentara a fost, in permanenta, pe muchie de cutit, diferenta dintre Putere si Opozi-tie depinzand de numai cateva voturi. Ulterior, USL a ramas la putere si si-a consolidat majoritatea parlamentara, dar a emis 58 de ordonante de urgenta in a doua jumatate a anului 2012, anuntaRomania Libera.