Basescu la Chisinau. Comunistii ii pregatesc un protest. Seful statului se va afla astazi in Republica Moldova, unde va avea o serie de intalniri cu lideri politici, dar si cu reprezentanti ai societatii civile. Pe agenda vizitei figureaza convorbiri cu presedintele tarii, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leanca, precum si cu presedintele Parlamentului, Igor Corman, si cu primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca. In cursul dupa-amiezii, presedintele Basescu va avea intalniri cu liderii principalelor partide din Republica Moldova, dar si cu lideri de opinie si cu lideri ai societatii civile. Potrivit unor informatii obtinute de EVZ, Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, pregateste pentru astazi o serie de proteste fata de vizita lui Traian Basescu, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Stenograme din 2012. Ovidiu Silaghi, nominalizat ministru, desi ar fi santajabil. Nominalizarea lui Ovidiu Silaghi de catre PNL pentru functia de ministru al Transporturilor este controversata deoarece, dupa cum rezulta dintr-un dosar penal in care au fost inculpati procurori si seful filialei Ilfov a serviciului secret al Ministerului de Interne, acesta ar fi santajabil. Informatiile compromitatoare s-ar afla in fisetele serviciului secret al MAI. De altfel, in 2012, acestea urmau a fi livrate chiar de catre seful serviciului secret al MAI din Ilfov de atunci, Vlad Mihai. In plus, atunci insusi presedintele CJ Ilfov de la PNL, Marian Petrache, spunea despre Silaghi ca nu intelege de ce a acceptat functia de ministru deoarece "nu stie nimic despre Ministerul Transporturilor", scrie Romania libera.

Va rezista pactul de coabitare? Numirea unui nou ministru al Transporturilor risca sa devina prilejul unui nou conflict institutional. Primul ministru a dezvaluit ca l-a consultat pe presedinte in privinta desemnarii lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor si ca acesta a manifestat o rezerva ambigua. Este posibil de aceea ca politica romaneasca sa se afunde iarasi intr-o controversa neproductiva. Presedintele va refuza cel mai probabil numirea lui Ovidiu Silaghi, invocand situatia sa din justitie, iar premierul se va gasi intr-o mare incurcatura. Ar putea insista si repeta propunerea, mizand pe o mai veche interpretare a Curtii Constitutionale, dar, chiar admitand ca va avea castig de cauza, nu va reusi decat sa ofere presedintelui o platforma de atac, scrie Deutsche Welle.

Bufonul regelui musca mana care l-a hranit. Valer Marian, o amenintare pentru Liviu Dragnea. Un exotic senator ex-PSD, folositor cata vreme isi ataca adversarii politici, s-a rasculat si isi ataca fostii sefi, printr-un denunt legat de posibile masinatiuni de fraudare a referendumului de anul trecut. Autorul sesizarii trimise procurorilor anticoruptie este nimeni altul decat controversatul Valer Marian, senator de Satu Mare, care a descris in detaliu ordinele venite de la Liviu Dragnea, presedintele executiv al PSD, referitoare la modul de derulare a referendumului din 2012. Valer Marian a fost audiat ieri, vreme de trei ore, de procurorii DNA asupra acuzatiilor aduse. El sustine ca a depus si probe, dar nu vrea sa de adetalii despre acestea, ca sa "nu-i pun in garda pe cei reclamati", scrie Adevarul.

Cum cheltuie alesii banii in strainatate. Desi se plang ca nu le ajung banii alocati si cer noi fonduri de la Guvern, parlamentarii nu renunta la deplasarile exotice. Interesant este interesant si cum isi prelungesc senatorii si deputatii sederea in Ecuador, Maroc ori Senegal. In ciuda bugetului "de avarie" pe care l-au invocat in mod repetat, in primele cinci luni ale anului, deputatii s-au "plimbat" in strainatate de peste 540.000 lei (circa 122.000 euro). Ca si in alte legislaturi, destinatiile exotice atrag cel mai mult, atat prin specificul locurilor, cat si prin durata mai mare a deplasarilor. Adica, daca o deplasare in Belgia sau Franta se intinde, de regula, pe doua-trei zile (cinci zile in mod exceptional), una in Ecuador sau Maroc poate ajunge si la zece zile, scrie Romania libera.

Unde a disparut Crin Antonescu? Seful PNL raspunde, din SUA, la aceasta intrebare. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat intr-un interviu pentru gandul ca nu este in concediu, ci se afla in Statele Unite ale Americii intr-o vizita privata. El a precizat ca va participa la o conferinta transatlantica (TPN) in care se negociaza viitorul acord SUA - UE. Antonescu a subliniat ca va participa la aceasta reuniune in calitate de presedinte al Senatului, dar cheltuielile legate de aceasta deplasare nu sunt suportate de institutia pe care o conduce. Antonescu a dezvaluit pentru gandul ca va efectua o vizita oficiala in SUA in aceasta toamna sau la inceputul anului viitor, scrie Gandul.

Filmul vietii lui Sechelariu: "Primarul guvizilor". La cinci luni de la moartea fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, si in preajma datei cand acesta ar fi implinit 55 de ani, sotia a decis ca viata fostului baron local PSD merita sa fie subiect de film. "Primarul guvizilor" este titlul filmului in care, timp de 45 de minute, este prezentata marirea si decaderea lui Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacaului si, totodata, cel care se autoproclamase "primul capitalist din comunism". Cuvantul "guvizi" folosit in titlu este expresia utilizata de Sechelariu atunci cand se referea la locuitorii Bacaului, scrie Adevarul.