Un an de la tentativa de lovitura de stat! USL nu abandoneaza lupta cu statul de drept. Desi au pierdut razboiul cu Traian Basescu, Ponta, Antonescu si Dan Voiculescu au reusit sa ingenuncheze o serie de institutii ale statului. Acum un an, pe 29 iulie 2012, esua tentativa USL de demitere a presedintelui Traian Basescu. Cu o prezenta la urne de 8,4 milioane (46%), referendumul prin care populatia se pronunta pentru demiterea sefului statului era invalidat. O analiza a masurilor luate de USL in acea perioada, pentru a asigura succesul loviturii de stat, arata insa ca numeroase decizii nedemocratice sunt si azi in vigoare si ca, pe diverse cai, Uniunea incearca in prezent sa repuna in vigoare masuri la care a renuntat in vara lui 2012 sub presiunea comunitatii internationale, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Sebastian Ghita: "Voiculescu e un tip extrem de abil, va sti sa speculeze totul in favoarea sa". Deputatul PSD Sebastian Ghita a vorbit sambata seara, la Romania TV, despre situatia lui Dan Voiculescu, urmarit penal pentru santaj, dar si despre presupusa implicare a lui Traian Basescu in mai multe procese. In opinia lui Ghita, insa, nu disputele cu seful statului au fost, neaparat, vinovate de condamnarile rasunatoare din politica. In opinia deputatului PSD, Voiculescu va reusi totusi sa se descurce, desi Ghita a admis ca procurorii nu ar fi actionat fara probe. In ce priveste alte condamnari, Sebastian Ghita si-a exprimat regretul pentru condamnarea lui Adrian Nastase, insa a declarat ca,referitor la Gigi Becali, nu crede sa fi fost elemente necunoscute care sa fi dus la condamnarea pe nedrept a acestuia, anuntaAdevarul.

Cum vor parlamentarii PSD sa forteze legea ANI. Un proiect de lege prin care primarii ar putea face parte din AGA la societatile de stat a fost aprobat tacit de Camera Deputatilor si va fi dezbatut de Senat. Guvernul pregatea o ordonanta de urgenta pe aceeasi tema, dar aceasta a fost avizata negativ de Ministerul Justitiei. Proiectul de lege este initiat de sase parlamentari PSD si prevede eliminarea incompatibilitatii intre functia de presedinte al Consiliului Judetean sau primar cu cea de reprezentant in conducerea unor companii de utilitati publice. Semnatarii sunt parlamentarii Florin Iordache, Ioan Axente, Gheorghe Fraticiu, Gheorghe Roman, Marian Neacsu si Dorel Covaci. Potrivit proiectului de lege, primarii si presedintii Consiliilor Judetene sunt reprezentantii de drept ai unitatilor administrativ - teritoriale in adunarea generala a asociatiilor respective. Ei isi pot delega calitatea de reprezentant in adunarea generala a asociatiei prin dispozitie, informeazaRomania Libera.

Dragnea, acuzat ca a fraudat referendumul prin 10 metode. Vicepremierul Liviu Dragnea si-a facut aparitia la Directia Nationala Anticoruptie la ceas de seara, dupa ce initial anuntase procurorii ca nu poate onora invitatia primita, pe motiv ca avocatul lui este ocupat. El fusese citat pentru a definitiva procedura de prezentare a materialului de urmarire penala in "Dosarul Referendumului". Acest act procedural precede trimiterea in judecata. Vicepremierul a stat la DNA aproximativ 10 minute, unde, potrivit surselor EVZ, a semnat procesul-verbal care atesta ca i s-a prezentat materialul de urmarire penala, pe care l-a studiat pe indelete in data de 18 iulie, anul acesta, scrieEVZ.

Vadim Tudor: "Puteau sa-l faca pe Funar imparatul Japoniei. Nu au cum sa ma schimbe". Fostul lider PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat luni seara, la Romania TV, ca a fost exclus din formatiune pe baza unor acte false si sustine ca, la Congresul extraordinar de sambata, a fost reconfirmat in functia de presedinte al partidului. "Noi am avut un Congres extraordinar in 20 iulie, tot sambata si cei peste 1.200 de delegati din toata tara m-au reinvestit in functia de presedinte al partidului, oameni de care a auzit cineva. Nu au cum sa ma schimbe. Il puteau face pe Funar imparatul Japoniei si noi ne uitam in gura lor", a declarat Vadim, la Romania TV. "Deocamdata, ei sunt in ilegalitate, au convocat un Congres ilegal", a insistat el. "Nu i-am lasat sa fure, normal ca m-au numit dictator", a mai spus Vadim Tudor, aratand ca, in opinia sa, nu este "singurul lider care a gresit in politica romaneasca". "Uitati-va la PDL, la PNL ce dezastru este!", a adaugat el, anuntaAdevarul.

PDL blocheaza "transferurile" la Miscarea Populara. Conducerea PDL a anuntat, ieri, ca excluderea celor 22 de primari din Arges a fost respinsa de Comisia de etica. In acest fel, PDL incearca sa impiedice plecarea primarilor la Partidul Miscarea Populara (PMP). "BPN a luat act de decizia Comisiei de etica de a invalida decizia organizatiei judetene de excludere a celor 22 de primari din Arges", a anuntat prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul. Ea a spus ca astfel cei 22 de primari nu sunt exclusi din PDL, aratand ca in partid nu mai sunt asemenea situatii. Paul a mai spus ca ea considera decizia fostului presedinte PDL Arges Mircea Andrei de a exclude pe cei 22 de primari si apoi de a-si da demisia ca fiind un "gest impardonabil", informeazaRomania Libera.