Cristian Preda: Daca am avea un Parlament responsabil, Ponta ar fi demis. Intr-o postare pe blogul sau, europarlamentarul Cristian Preda scrie ca premierul il impiedica pe presedintele Romaniei sa-si exercite atributiile, prin faptul ca nu-i raspunde la telefon. "Refuzand sa comunice cu seful statului, dr. Ponta il impiedica, de fapt, sa-si exercite atributiile. Fiindca nu-mi inchipui ca Basescu il suna pe Ponta din motive personale, ci din ratiuni strict institutionale. Daca am avea un Parlament responsabil, Ponta ar fi demis. Camerele noastre sunt insa paralizate", sustine Cristian Preda. El le "sugereaza" lui Eugen Tomac, presedintele Partidului Miscarea Populara, si lui Mihai Razvan Ungureanu, presedintele Fortei Civice, sa "actioneze la nivelul legislativului", scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Mircea Geoana: "Trebuie sa redevenim un jucator care sa nu mai cante dupa dictare". Invitat la Adevarul Live, senatorul PSD Mircea Geoana, fost ambasador roman la Washington, a dezbatut, alaturi de jurnalista Diana Rusu, tensiunile dintre Statele Unite si Rusia, in contextul anularii vizitei presedintelui Obama la Moscova, dar si despre rolul geopolitic al Romaniei in Europa de Est. "Este momentul cel mai scazut al relatiilor ruse-americane din ultimii 20 de ani. Presedintele a declarat ca este un moment de time out. Multa lume se gandeste la episodul Snowden. Este o aliere de razboi rece. Rusia nu mai este ce a reprezentat Uniunea Sovietica. Disproportia de resurse face ca America sa ramana cea mai puternica putere. Tentatia pe care administratia de la Kremlin este o judecata pripita pentru ca Federatia Rusa nu are resursele necesare, cum are America", a declarat Mircea Geoana. Integral peAdevarul.ro.

Batalia pentru 2014 intre Ponta si Basescu. Dupa 15 luni de guvernare USL si tot atatea inaintea prezidentialelor, tabloul politic arata asa: premierul il acuza pe seful statului de "ticalosie, tupeu, nesimtire", iar presedintele critica Executivul ca si cum ar fi in turneu electoral. In lunile ce urmeaza, sunt toate sansele ca situatia sa se inrautateasca si mai mult. Ca nu mai exista coabitare intre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu este un fapt evident. Totusi, ultimele saptamani si zile au consemnat mult mai mult decat sfarsitul coabitarii. Au consemnat inceputul unui razboi fatis, ce abunda in cuvinte grele si atitudini de neconceput in tari europene cu democratii mai vechi si consolidate. Orice subiect, de la privatizarea CFR Marfa la moartea "autointitulatului" rege Cioaba, a devenit prilej de inclestare. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca, pe de o parte, premierul Ponta vrea sa distraga atentia de la esecurile guvernarii sale, iar pe de alta, presedintele are tot interesul sa taxeze fiecare miscare gresita a liderilor USL si sa puncteze electoral, atragandu-i de partea sa pe romanii dezamagiti de modul in care social-liberalii au inteles sa-si exercite puterea dobandita. Cine va castiga din acest razboi? Greu de spus. Mai usor este de anticipat cine va pierde: romanul de rand, informeazaRomania Libera.

Crint Antonescu, despre nominalizarea de la Transporturi: "Am o propunere si nu e niciuna dintre cele care s-au vehiculat pana acum". Dupa ce presa a vehiculat mai multe variante privind nominalizarea pe cae o va face PNL pentru Ministerul Transporturilor, dupa retragerea candidaturii lui Ovidiu Silaghi, cercetat de DNA, Crin Antonescu si-a intrerupt concediul si a intervenit, in aceasta seara, la Realitatea TV pentru a combate informatiile publicate in mass-media. "Nu s-a pus in discutie nicio secunda un schimb de ministere intre noi si partenerii de guvernare. PNL si-a asumat acest portofoliu si o va face in continuare. Nu se pune problema trecerii lui Radu Stroe de la Ministerul de Interne, la Transporturi. Radu Stroe este un ministru de Interne care isi face datoria si va ramane sa se achite de obligatia asumata", a precizat Antonescu, scrieEVZ.

PDL a mai pierdut un membru in favoarea Miscarii Populare. Valerian Vreme a demisionat din PDL. Fostul ministru Valerian Vreme a demisionat din PDL pentru a se inscrie in Partidul Miscarea Populara, noua formatiune sustinuta de Traian Basescu, precizand ca este o constructie politica deschisa catre societatea civila, spre oamenii scolii si mediul de afaceri. "Intiatorii Miscarii Populare au ambitia de a forma un altfel de partid, unul avand o imagine nepatata fata de cele constituite in Romania post decembrista, o formatiune politica conectata la problemele reale, libertatile, prosperitatea cetatenilor, la reformele necesare pentru atingerea acestor obiective, dar si pentru conturarea unei imagini pozitive a Romaniei in lumea democratica", si-a argumentat decizia Valerian Vreme, cel ce va fi si presedintele interimar al filialei judetene a PMP, anuntaAdevarul.