Vasile Dancu: E greu de presupus ca PSD va risca la prezidentiale cu Crin Antonescu. Daca nu va fi in sondaje imediat sub liderul PSD Victor Ponta, social-democratii nu ar risca sa intre in cursa prezidentiala cu Crin Antonescu. Liderul PNL e la jumatate din scorul USL si daca nu-si va ameliora inca de anul acesta intentia de vot, atunci el are sanse sa piarda alegerile prezidentiale din 2014, a spus sociologul Vasile Dancu, intr-un interviu acordat pesurse.ro. Vasile Dancu spune ca liderul PNL Crin Antonescu a inceput sa piarda procente atunci cand s-a dezvoltat coabitarea intre presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta. "A pierdut procente, de asemenea, vara trecuta, cu acel mandat interimar la presedintie. Acum Crin Antonescu se afla la intentie de vot undeva la jumatatea USL-ului. USL are in jur de 60%, Crin Antonescu are undeva la 30% pe intrebare deschisa", a aratat Vasile Dancu, precizand ca asta este o problema pentru sustinatorii din PSD, pentru ca oamenii vor in campanie un candidat care are cele mai mari sanse sa castige, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Baronii locali incoltiti de ANI santajeaza Guvernul prin primarii de comune; Incompatibilitatea, cuiul lui Pepelea. Alesii locali ameninta Guvernul Ponta cu retragerea sprijinului la alegerile prezidentiale si europarlamentare daca nu va modifica Legea privind incompatibilitatea primarilor 2.800 de alesi locali, in cea mai mare parte de la PSD si PNL, au realizat un rechizitoriu dur impotriva actualei guvernari, concluzia fiind ca, dupa 15 luni de putere, "deziluzia este generala". Principala nemultumire pe care a punctat-o Asociatia Comunelor din Romania (AcoR) este legata de starea de incompatibilitate in care se regasesc aproximativ 1.200 de primari, majoritatea de la USL. "Cerem eliminarea din legislatie ale unor situatii de incompatibilitate pentru alesii locali, cu precadere pentru primari, actualele reglementari sunt depasite din punctul de vedere al evolutiei societatii, determinand o situatie fara precedent in Romania si chiar in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul primarilor constatati a fi in stare de incompatibilitate", se arata in documentul ACOR. Plangerea a fost trimisa special premierului Victor Ponta si ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, care au girat actiunea inspectorilor ANI, anuntaAdevarul.

Planurile de austeritate ale Guvernului. Executivul planuieste sa reduca sumele acordate elevilor navetisti. Prin comparatie, pentru a participa la lucrari, un parlamentar care nu este din Bucuresti poate primi chiar si 1.900 lei. La asta se adauga si alte facilitati, astfel ca, dupa caz, se poate ajunge chiar si la 4.500 lei. In timp ce premierul Victor Ponta se razboieste pe toate canalele cu presedintele Traian Basescu, iar celalalt copresedinte al Uniunii aflate la putere, Crin Antonescu, se afla in continuare in vacanta, realitatea de zi cu zi contabilizeaza noi "performante" ale guvernarii USL. Una dintre ele, cu sanse mari sa se materializeze in toamna, ar putea afecta peste 150.000 de elevi, dat fiind ca este vorba de reducerea sumelor decontate pentru naveta scolara, informeazaRomania Libera.

Cristian Preda: PNL si PDL nu-si merita numele. Europarlamentarul Cristian Preda spune ca discutia despre colaborarea PNL-PDL a devenit un "joc gratuit si previzibil" care demonstreaza ca ambele partide pun persoanele mai presus de orice. "Discutia despre colaborarea PNL-PDL a devenit un soi de joc gratuit si previzibil. PNL si PD au colaborat intre 2003, cand s-a format Alianta DA, si primavara lui 2007, cand coalitia guvernamentala a fost sparta, cu larga contributie a PSD. Dupa formarea PLD si eliminarea de la guvernare a PD, relatiile dintre cele doua formatiuni au devenit conflictuale. Atunci a inceput jocul. PNL a spus (si tot spune): cooperam dupa ce pleaca Basescu de la Cotroceni. Trecut in opozitie, PDL a zis si el: cooperam dupa ce pleaca Antonescu de la sefia PNL. De cateva saptamani, jocul s-a reaprins. Pe rand, pedelistii spun ca asteapta ca Antonescu sa fie debarcat, iar penelistii dau si ei replica tocita de atata folosire. Cele doua partide demonstreaza astfel un singur lucru, si anume ca pun persoanele mai presus de orice", sustine Cristian Preda, scrieEVZ.

Fenechiu declara ca Nini Sapunaru se va descurca foarte bine la Transporturi. Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, a declarat, joi seara, ca noul ministru propus de Crin Antonescu, Nini Sapunaru, va prelua portofoliul Transporturilor cu succes, exprimandu-si aprecierea pentru el. "Domnul Sapunaru cred ca poate face fata cu succes unei astfel de provocari (preluarea portofoliului Transporturilor, n.r.). In ceea ce ma priveste, eu am toata aprecierea pentru Nini Sapunaru, chiar daca el este un personaj mai discret", a afirmat Fenechiu pentru Mediafax. Fenechiu a mentionat ca propunerile de ministri sunt facute de presedintele PNL si ca, in conditiile in care Sapunaru a fost propus de Antonescu, sunt sanse mici ca acesta sa primeasca un vot negativ, anuntaAdevarul.

Cernea asteapta sprijinul PNL si PSD pentru initiativa parteneriatelor civile. Deputatul independent Remus Cernea a declarat, pentru Romania Libera, ca se asteapta ca initiativa privind legalizarea parteneriatelor civile sa se bucure de sprijinul PNL si PSD, datorita apartanenetei la familii europene care promoveaza astfel de legislatii. Cernea a aratat ca spera ca cele doua partide mari din USL, Partidul National Liberal si Partidul Social-Democrat, care alcatuiesc majoritatea in Parlament, vor sustine in Comisii si la vot propunerea privind parteneriatele civile, intrucat fac parte din familii politice europene care au promovat in Europa legislatii asemanatoare. "De aceea, sunt increzator ca social-democratii si liberalii, in marea lor majoritate, din numeroase motive si pentru ca se mandresc cu apartenenta la aceste familii politice europene- ale socialistilor si liberalilor europeni- vor sustine, si in Comisii, si la vot, propunerea privind parteneriatul civil, pentru ca acest lucru concorda cu propriile lor doctrine politice", a declarat deputatul pentruRomania Libera.