Premierul ungar Viktor Orban a declarat, intr-un interviu acordat Digi 24, intrebat de relatiile pe care le are cu presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, ca se intelege mai bine cu un patriot roman decat cu un roman pentru care "chestiunile nationale sunt mai putin importante", explicand ca, "desi Basescu este un presedinte de dreapta, deci cu sentimente nationale, un patriot cu sentimente nationale solide, totusi ma inteleg mai bine cu el decat cu un prim-ministru roman mai putin influentat de sentimente nationale".

Interviul a fost realizat pe 27 iulie, la tabara de vara de la Tusnad.

"Relatiile romano-ungare se numara printre relatiile mai complicate in lume, nu este simplu. Au o psihologie complicata, o istorie grevata de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil.

Totodata interesul nostru este ca relatia dintre Romania si Ungaria sa fie una in care cetatenii nostri sa poata trai in conditii de securitate, stabilitate, si cu perspective economice bune. Atunci cand ambele tari au prim-ministri care inteleg ca acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ buna.

Atunci cand prim-ministrii nu inteleg acest lucru, sau sunt prea tineri, sau nu au petrecut destul timp in politica, sau sunt luati prea usor de valul pasiunilor, atunci lucrurile sunt mai dificile.

In ceea ce priveste legaturile de acum, pot spune ca avem cu presedintele o relatie cu baze solide, care functioneaza bine de mai multi ani. Ceea ce este interesant, pentru ca in general se considera ca pentru minoritatile de pe teritoriul unei tari, sa spunem maghiarii din Romania, este mai favorabil daca se afla la putere guvern de stanga. ... Dar eu am invatat in ultimii 20 de ani ca lucrurile functioneaza invers. Adica eu ma inteleg mai bine cu un patriot roman decat cu un roman pentru care chestiunile nationale sunt mai putin importante. De aceea desi Basescu este un presedinte de dreapta, deci cu sentimente nationale, un patriot cu sentimente nationale solide, totusi ma inteleg mai bine cu el decat cu un prim-ministru roman mai putin influentat de sentimente nationale. Acum in Romania nu este la putere un guvern de dreapta, ci de stanga, iar cu acest guvern nu avem inca o relatie care ar putea fi caracterizata in vreun fel. Pot sa spun cel mult ca relatiile noastre evolueaza, eu insumi astept cu interes sa vad unde ajungem."

Chestiunea economica ce preocupa ambele state, aceea a acordului cu Fondul Monetar International a fost si ea discutata, primul ministru maghiar explicand de ce tara sa nu mai doreste o noua colaborare cu FMI:

"Cand in 2010 ne-am asezat la discutii, daca continuam acest program sau nu, noi introdusesem deja impozitul bancar suplimentar. Iar FMI ne-a spus clar ca acest impozit trebuie anulat. Sau impozitele suplimentare, pe care le-am aplicat firmelor multinationale, trebuie anulate. Eu am refuzat acest lucru. Iar in aceste conditii, ei n-au vrut sa continue cooperarea. Deci, in conditiile in care noi avem o politica economica ce nu se bazeaza pe reducerea pensiilor, reducem alocatiile sociale, reducem alocatiile pentru familii si asa mai departe, ci incercam prin alte mijloace sa protejam pensionarii, angajatii, sa mentinem nivelul cultural al tarii, atunci e posibil sa intram in conflict cu reprezentantii FMI, ceea ce s-a si intamplat. Si am decis ca daca trebuie sa alegem, atunci mai bine ne intoarcem pe pietele de capital, vom procura bani de acolo, iar FMI-ului ii multumim pentru ajutor, recunoastem cu respect ca ne-au ajutat intr-un moment dificil, dar nu dorim sa cooperam in continuare."

Intrebat ce iubeste Viktor Orban la Romania si ce ii dispace, Orban a raspuns: "Poate ca aici, viata politica este putin mai galagioasa decat ar fi justificat, pe baza relatiilor dintre tarile noastre. Eu vad relatiile romano-ungare mai bune fata de cum se contureaza ele din declaratiile politicienilor. Si nu spun ca acest lucru se datoreaza doar romanilor, sau in primul rand lor, evident, si politicenii ungari au responsabilitatea lor, exageram mai des, folosim mai des cuvinte grele decat ar fi justificat. Nu ar fi rau daca acest lucru ar lipsi din relatiile romano-ungare."

Interviul integral va fi difuzat sambata, la ora 18.30, pe Digi24.