Descentralizarea lui Dragnea baga zazanie intre PSD si PNL. Proiectul initiat de vicepremier l-a nemultumit pe ministrul de Interne, Radu Stroe. Surse EVZ spun ca PNL nu va renunta la prerogativele ministrilor sai in favoarea sefilor de Consilii Judetene. Proiectul de descentralizare initiat de vicepremierul Liviu Dragnea a provocat proteste din partea ministrului de Interne, Radu Stroe. Liberalul a fost nemultumit de perspectiva de a ceda catre sefii de Consilii Judetene controlul politiei rutiere sau de a spori competentele politiei locale. "Imaginati-va ce s-ar intampla intr-o situatie ca asta (de urgenta - n.r.), cand avem morti, raniti si sapte centre de comanda. (...) Avem 200 de orase. Ce facem, impartim politia in 200-300?" a mai comentat ministrul, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Zgonea: Grupul PSD sustine adoptarea noului Cod rutier prin lege, nu prin OUG. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marti, ca grupul PSD sustine adoptarea modificarii Codului rutier prin proiect de lege, nu prin ordonanta de urgenta si inasprirea legislatiei, pana la confiscarea masinii sau a retragerii permisului in zonele cu accidente grave, transmite Mediafax. "Grupul din care fac eu parte a avut discutii aprinse pe aceasta tema, foarte multi dintre colegii mei sunt sustinatorii ideii ca proiectul de lege sa fie dezbatut in Parlament si el sa fie unul, asa cum doreste si Guvernul, care, in anumite zone, sa fie inasprit chiar cu confiscarea autoturismelor, cu retragerea permisului astfel incat sa avem cat mai putine accidente mortale sau cu vatamare corporala", a precizat Valeriu Zgonea, anuntaRomania Libera.

Promisiunea CNS: Formatiunile maghiare vor mobiliza 20.000 de mureseni la marsul din 27 octombrie, din Covasna. Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, a declarat, marti, dupa o intalnire cu conducerile filialelor din Mures ale UDMR, CNMT si PCM, ca formatiunile maghiare vor mobiliza in total circa 20.000 de mureseni la marsul impotriva proiectului de regionalizare, programat in 27 octombrie Presedintele Consiliului National Secuiesc, Izsak Balazs, s-a intalnit, marti seara, cu conducerile UDMR Mures si Targu Mures si ale filialelor judetene ale Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) si Partidului Civic Maghiar (PCM), avand ca unic punct pe ordinea de zi pregatirea marsului programat in 27 octombrie, in Covasna, impotriva proiectului actual de regionalizare, informeazaGandul.

Trei senatori PSD impotriva liberalului Vosganian. Comisia juridica a Senatului a avizat negativ, ieri, solicitarea de incepere a urmaririi penale impotriva ministrului Varujan Vosganian, acuzat de subminarea economiei. Surpriza a venit insa din partea senatorilor PSD, trei dintre acestia votand favorabil inceperii urmarii penale a ministrului liberal. Absenta celui de-al 11-lea membru al comisiei, senatorul UDMR, Pataki Csaba, a creat situatia de paritate: cinci voturi fiind "pentru" inceperea urmaririi penale si cinci voturi "impotriva". Potrivit regulamentului, avizul consultativ al Comisiei Juridice a fost negativ. Desi votul a fost secret, la scurt timp de la finalizarea sedintei, au aparut in presa informatii privind votaul exprimat de senatori, scrieAdevarul.

Vasile Blaga: Cred ca PDL va depasi PNL la europarlamentare, tinta noastra e peste 20%. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, la Gandul live, ca democrat-liberalii vor obtine un scor mai bun decat PNL la alegerile europarlamentare din 2014, estimand un procentaj peste 20%. Blaga a precizat ca la aceasta ora PDL este pe un trend bun si se situeaza la 18% in preferintele electorale, potrivit unor sondaje comandate de democrat-liberali, astfel ca in niciun caz nu poate fi catalogat drept un partid "mic" sau "slab". "Niciodata nu am vorbit de procente inaintea unor alegeri, desi am condus toate campaniile electorale. Nu fac aceasta gafa ca sa vin si sa anunt eu procentul. (...) Nu am facut niciodata lucrul acesta, dar eu cred ca un scor de peste 20% este un scor accesibil partidului si va fi un scor bun, un scor de etapa al unui partid greu incercat care, stabilizand Romania, a fost aspru sanctionat. Motivele nu mai conteaza. Privim spre viitor si am convingerea ca ne vom face datoria ca partid de opozitie, ca vom veni nu numai cu critici, normale, pentru ca in fiecare zi ne dau ocazia. Uitati-va numai astazi, discutiile despre regionalizare in USL, despre descentralizare", a spus Vasile Blaga, anuntaEVZ.

Cod rosu in USL. Ministerul Afacerilor Interne, condus de liberalul Radu Stroe, a respins ieri proiectul de descentralizare discutat de vicepremierul Liviu Dragnea (PSD) cu alesii locali din cauza problemelor puse de transferul atributiilor administratiei centrale. Fara sprijinul PNL, proiectul nu poate trece de Parlament. In ciuda pozitiei ministrului Stroe, vicepremierul Dragnea a afirmat, ieri, ca sustine in continuare proiectul si a avertizat ca asteapta, pana la 15 octombrie, punctul de vedere al PNL pe un proiect de lege privind infiintarea Consiliilor de Dezvoltare Regionala (institutii preliminare regiunilor, pana cand notiunea de regiune va fi inclusa in Constitutie), informeazaRomania Libera.