​Sondaj CSOP. Increderea in Guvern si Victor Ponta, in scadere. Increderea in Guvernul USL este in scadere, arata un sondaj CSOP realizat in perioada 25 septembrie- 3 octombrie, aceasta ajungand la 13%, dupa ce in luna august era situata la 15%. Pe cale de consecinta si increderea in premierul Ponta este in scadere, aceasta scazand intr-o singura luna 4 procente: de la 29% in luna septembrie la 25% in luna august. Guvernul si premierul Ponta deconteaza astfel atat protestele de strada impotriva proiectului Rosia Montana, dar si tensiunile din USL. In ceea ce priveste increderea in alte institutii, Presedintia are un grad de incredere de 12% , Parlamentul- 10% si Primaria- 43%. Cel mai mare grad de incredere il inregistreaza Biserica- 67% si Armata- 54%, scrieEVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Forta Civica si Miscarea Populara, negocieri pentru fuziune. Mihai-Razvan Ungureanu, presedintele Partidului Forta Civica, si Eugen Tomac, liderul Miscarii Populare, au purtat discutii, la Chisinau, pentru o colaborare mai stransa intre cele doua partide, alianta care face parte din proiectul de unificare a dreptei. Cei doi lideri politici au avut intalniri cu sustinatorii de peste Prut, cu studenti, jurnalisti si oameni politici. "Ceea ce vedeti astazi in fata dvs are o semnificatie desprinsa din faptul ca la aceasta intalnire se afla reprezentantii a doua partie, FC si PMP, care de ceva vreme gandesc asupra a ceea ce i-ar putea uni, in incercarea de a face dintr-un plural politic un singular. De mai mult timp avem aceleasi ganduri. Avem un inceput de dialog care va continua si va avea si un sfarsit, care sa acomodeze principiul unitatii fortelor politice romanesti de centru-dreapta si proiectele noastre comune care sunt numeroase. Toti stim ca unirea face puterea si aratam ca suntem perfect constiensi de asta. Un inceput de dialog inseamna o continuare de dialog, nu doar o intalnire prieteneasca fara efect", a declarat MRU, anuntaAdevarul.

Cum arata cursa din PNL pentru Ministerul Economiei. Conducerea PNL se va reuni, astazi, pentru a discuta despre nominalizarea pentru Ministerul Economiei, ramas vacant dupa demisia lui Varujan Vosganian. O prima intalnire la varful PNL, desfasurata duminica, s-a incheiat fara o decizie clara. Printre liberali se discuta ca seful PNL, Crin Antonescu, ar putea veni cu o propunere surpriza, care sa dea peste cap variantele discutate in partid. Deocamdata, in PNL s-au conturat doua posibile scenarii. Primul vizeaza nominalizarea unui tehnocrat, iar o posibila varianta ar fi Remus Borza, proaspat demisionar din fruntea Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. Un alt nume vehiculat este cel al lui Remus Vulpescu, sef de cabinet la Ministrului Economiei, Daniel Chitoiu. Acesta are, insa, probleme de imagine, dupa ratarea privatizarii Oltchim. Varianta a fost alimentata si de faptul ca demisionarul Vosganian a relatat pe blogul personal ca Vulpescu i-a ocupat biroul de ministru de la Ministerul Economiei. Vulpescu a sustinut, ieri, ca nu i-a propus portofoliul Economiei, informeazaRomania Libera.

Valeriu Zgonea: PSD nu doreste sa construiasca alta majoritate. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca PSD nu doreste sa construiasca nicio alta majoritate. "Nu exista nicio alta majoritate pe care vrem sa o construim, intotdeauna PSD a avut cel mai puternic grup politic si aceasta este tinta oricarui grup politic, sa aiba un grup majoritar. Dar eu spun inca odata, si eu, si premierul Victor Ponta ramanem la ideea veche ca, odata cu modificarea Constitutiei, trebuie sa blocam migratia politica. Si atunci cand aceasta Constitutie va avea, asa cum am castigat si noi alegerile, si partea etica, eu voi fi unul dintre cei care o vor vota cu ambele maini si voi face si un lobby puternic, asa cum am promis, pentru ca am castigat alegerile pe acest principiu si eu vreau sa raman solidar cu principiile care ne-au adus pe noi, cu 70%, la castigarea alegerilor", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, scrieEVZ.

Inca o tradare a PC ar schimba majoritatea parlamentara. PSD ar putea guverna fara liberali, daca i-ar convinge pe parlamentarii din partidul lui Dan Voiculescu sa renunte definitiv la parteneriatul cu PNL si sa treaca numai de partea lor. PSD si-a ingrosat randurile cu parlamentari racolati la bucata de la PPDD, iar ultimele calcule matematice arata ca social-democratii au mai multe variante de a ramane la guvernare fara liberali. Cea mai sigura cale este o alianta cu UDMR si cu PC, partid care a inghetat relatiile cu PNL. Apeland la "o solutie imorala", PSD si-ar putea construi o majoritate linistitoare atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat. La Camera Deputatilor, PSD are in acest moment 167 de alesi, iar pentru a obtine majoritatea trebuie sa ajunga la 204. Cu cele 18 voturi de la formatiunea prietena UDMR si cu voturile deputatilor conservatori (tot 18), PSD ar ajunge la numai un vot de majoritate. In acest sens, liderii PSD negociaza deja cu unul dintre parlamentarii neafiliati, iar in aceasta saptamana se va oficializa noua majoritate la Camera. Pentru mai multa liniste, PSD ar putea numara si cele 18 voturi ale minoritatilor nationale, care voteaza intotdeauna de partea puterii, anuntaAdevarul.

Calculele "senzationale" ale lui Dan Diaconescu. PP-DD vrea sa-i cheme in instanta pe cei 27 de senatori si deputati care au trecut la PSD, PC si PNL, in speranta de a obtine de la fiecare daune de 2 milioane euro. In actiunea ei, conducerea PP-DD se bazeaza pe conventiile pe care le-au semnat, inainte de alegerile parlamentare, toti candidatii partidului la o functie de senator ori deputat. Potrivit actului respectiv, "in situatia in care candidatul - ales deputat sau senator - demisioneaza din partid, se retrage din grupul parlamentar al partidului, intreprinde actiuni ostile partidului si/sau conducerii acestuia sau are o atitudine neconforma cu strategia si statutul partidului determinand excluderea sa din partid, candidatul va datora de drept, cu titlu de daune conventionale, suma de 2.000.000 euro". Trebuie subliniat ca, potrivit conventiei mentionate, suma ar trebui platita cu titlul de daune "fara a fi necesara indeplinirea vreunei formalitati prealabile sau interventia vreunei instante judecatoresti sau arbitrale". Ca si cum conducerea PP-DD se astepta ca "dezertorii" sa vina singuri la casieria partidului si sa plateasca milioanele de euro, informeazaRomania Libera.