Prima infrangere a Guvernului in Parlament. Un act normativ menit sa intareasca lupta anticoruptie a fost respins de senatori din toate partidele. Cu toate ca anterior dadusera semnale ca vor sprijini Ordonanta DGA, in ciuda opozitiei PNL si PC, mai multi senatori PSD s-au opus ieri initiativei propriului Guvern. Senatorii au respins ieri ordonanta de urgenta prin care atributiile Directiei Generale Anticoruptie (DGA), din cadrul MAI, ar fi urmat sa fie extinse, astfel incat institutia sa ii poata cerceta si pe demnitari sau pe functionarii publici. Impotriva actului normativ au votat 95 de senatori din toate partidele, in timp ce opt au fost impotriva, iar 14 s-au abtinut. Senatul este for decizional in acest caz, si desi USL are o majoritate de 70%, acesta este primul caz de ordonanta de urgenta respinsa in Parlament, scrie Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

Initiativa legislativa: Parlamentarii de Ilfov vor sa primeasca diurna de deplasare si suma pentru cazare in Bucuresti. Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a depus la Parlament o initiativa legislativa semnata si de alti 31 de senatori PNL si PDL, prin care propune modificarea Statutului parlamentarilor astfel incat parlamentarii de Ilfov sa primeasca diurna de deplasare si suma forfetara pentru cazarea in Bucuresti. In forma actuala a actului normativ, parlamentarii alesi in Ilfov sunt asimilati parlamentarilor alesi in colegii din municipiul Bucuresti si sunt exceptati de la prevederile mentionate anterior din considerente care au vizat restrangerea cheltuielilor, scrie EVZ.

Valcov: Miercuri vom avea raportul final pe proiectul de lege Rosia Montana. Presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov, a declarat ca raportul final al forului va fi votat miercuri, dupa o intarziere de trei saptamani. "Prima parte a raportului a fost finalizata. Maine (miercuri, n.r.) ne vom intruni din nou la ora 13.00 si vom da votul pe aceasta parte. Partea a doua, cele patru grupuri au adus punctele de vedere si maine se va da un vot pe fiecare punct de vedere. Maine seara incercam sa luam in dezbatere si amendamentele si sa nu inchidem sedinta pana nu dam un vot pe raport", a anuntat Valcov, la finalul sedintei comisiei. Potrivit social-democratului, prima parte a raportului este o sinteza a audierilor efectuate de comisie. "Este cea mai importanta parte", a subliniat el, potrivit Adevarul.

Sorin Rosca Stanescu il ataca din nou pe Basescu: Corporatii i-au livrat bani care ajung in conturi in Seychelles. Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a continuat marti atacurile la adresa presedintelui Traian Basescu, avertizandu-l sa fie atent la conturile pe care le-ar avea in Seychelles, dupa ce seful statului l-a dat in judecata pe liberal pentru acuzatiile ca ar fi luat mita pentru a sustine proiectul RMGC. "Celui care ieri m-a dat in judecata pentru ca am spus, in calitate de senator PNL, cateva adevaruri scandaloase vizand legaturile frauduloase pe care le are cu Gold Corporation in afacerea Rosia Montana, ii atrag astazi atentia asupra propriilor sale conturi. Din strainatate. Depozite de bani in sucursale bancare situate in Seychelles", a sustinut Sorin Rosca Stanescu, potrivit Gandul.

Predoiu: In acest moment, pe dreapta nu e nimic clar, mai putin PDL. Prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a explicat, marti seara, la Targu Mures, ca el si Gheorghe Falca au viziuni diferite asupra momentului in care ar trebui sa se produca unificraea dreptei. El a aratat ca oricat s-ar vorbi de principii, concretizarea unui astfel de proiect nu e deloc simpla si trebuie facuta in momentul in care lucrurile sunt clare. In opinia sa, "in acest moment, pe dreapta nu e nimic clar, mai putin PDL". "Cel mai bun lucru pentru PDL este sa se concentreze pe propria activitate, pe recladirea partidului, pe o noua ofensiva in opozitia la USL, pe o constructie interna care va servi si dreptei", a mai spus Predoiu, potrivit Romania libera.

Tariceanu i-a stricat cheful lui Antonescu dupa vizita FMI. Fostul premier este nemultumit ca ministrii PNL nu au reusit impunerea unor masuri de dreapta in negocierile cu FMI. Crin Antonescu vede partea plina a paharului si il ia peste picior. Dupa ce au parut perdantii negocierilor cu FMI, liberalii s-au reunit ieri in sedinta conducerii partidului pentru a-i cere explicatii ministrului de Finante, Daniel Chitoiu. Tonul nemultumirilor a fost dat de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, care, potrivit surselor EVZ, a afirmat ca ministrii PNL au esuat in a promova masuri de dreapta in Guvern, ca ar trebui sa insiste mai mult in acest sens si sa fie mai vizibili. De altfel, inainte de sedinta PNL, Tariceanu a avut o remarca ironica la adresa rezultatului negocierilor cu FMI. "Excelente! Nici prin gand nu imi trecea asa ceva", a spus acesta, scrie EVZ.

Scandal cu demisii in PPDD Bihor: "Asta nu mai este partid, ii casa de toleranta!". Cearta cu amenintari, imbranceli si demisii azi la PPDD Bihor. Suparati ca doi consilieri locali au fost dati afara din partid pentru ca ar fi adus prejudicii formatiunii, mai multi PPDD-isti s-au strans marti dimineata, cu demisiile in mana si presa locala alaturi, in fata sediului partidului din comuna Popesti. Membrii de partid, cu primarul din Popesti in frunte, strigau ca respectivii consilieri au fost dati afara abuziv din partid si acuzau ca diversi lideri de partid, intre care si un deputat, au luat bani sub forma de contributii de campanie, fara a le da chitanta si, mai spun ei, i-au bagat in propriul buzunar, scrie Gandul.

Antonescu: Unitatea Guvernului e proverbiala. Cu USL e mai complicat. Presedintele PNL a declarat marti ca liberalii din conducerea formatiunii au apreciat negocierile purtate de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, cu Fondul Monetar International, iar prezenta premierului Victor Ponta la anuntarea rezultatelor discutiilor dovedeste unitatea Guvernului. "Toti colegii au apreciat o negociere pe care domnul Chitoiu a dus-o intr-o situatie complicata si in care a obtinut ceva cand putini se mai asteptau. Dificultatea negocierilor a fost pusa de premier pe umerii lui Chitoiu, un gest absolut normal. Dupa aceea, a anuntat ca numai domnul Chitoiu face anunta rezultatele negocierii, un gest de unitate a Guvernului, stiti ca unitatea Guvernului este proverbiala. Cu USL e mai complicat", a declarat Antonescu, potrivit Adevarul.

Salariul minim intre stanga si dreapta. Daca peste tot in lume tema salariului minim este promovata de gruparile de stanga, in Romania am asistat la o dezbatere colorata cu nuante de dreapta. Una din masurile importante anuntate de primul ministru dupa incheierea negocierilor cu FMI a fost marirea salariului minim pe economie. Este de remarcat perseverenta manifestata in aceasta privinta. Anul acesta au fost deja operate doua mariri succesive: la 1 februarie salariul minim a crescut de la 700 la 750 de lei, iar la 1 iulie de la 750 la 800 de lei. Guvernul a anuntat ca va continua directia aceasta proiectand alte doua majorari succesive anul viitor. De la 1 ianuarie salariul minim va creste la 850 de lei, iar de la 1 iulie la 900 de lei, scrie Deutsche Welle.