Premierul Ponta si-a luat consilier de stat un obisnuit al afacerilor cu statul. Cel mai nou consilier de stat al Cancelariei premierului are o istorie politica si de afaceri complexa: a dus la urmarirea penala a lui Bebe Ivanovici, a lucrat cu Victor Ponta pe vremea cind actualul premier era sef al Corpului de control al prim-ministrului Adrian Nastase, s-a ocupat de campania electorala a lui Teodor Stolojan si a PLD (partiduletul desprins din PNL si alipit, apoi, PD-ului), a fost pina saptamina trecuta secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), "ministerul" condus de Dan Sova. Si in tot acest timp a avut contracte cu mai multe institutii de stat, de la Consiliul Judetean Dimbovita pina la Parchetul General, Consiliul Superior al Magistraturii si Ministerul Afacerilor Externe. De vineri, acest personaj, care poarta numele Alexandru Nastase, este subordonatul direct al lui Victor Ponta la Guvern, scrie Romania libera.

Politic showFoto: Colaj foto

Batalia pentru cele 400 de tone de aur se reia de la zero. Recomandarile strecurate in raportul comisiei speciale pentru Rosia Montana semnaleaza intentia PSD de a se lupta pentru demararea exploatarii. Intelegerea de la varful USL a fost pusa in practica printr-un vot negativ al comisiei speciale pe marginea proiectului initiat de Executiv. Ce se va intampla mai departe?, scrie Romania libera. Directorul RMGC: "Nu exista nicio ilegalitate. Nu inseamna ca nu vom incepe exploatarile la Rosia Montana". Directorul RMGC, Dragos Tanase, sustine ca RMGC nu se simte amenintat de raportul de respingere al comisiei speciale pentru Rosia Montana si considera ca, dupa ce legea generala privind exploatarile miniere va fi adoptata, RMGC va incepe lucrarile propriu-zise la Rosia, chiar din 2014, scrie Gandul.

Antonescu catre Ponta: Dumneavoastra aveti apucaturi de procuror si eu de judecator. Victor Ponta are apucaturi de procuror. A spus-o Crin Antonescu, cu premierul alaturi de el. In conferinta de presa de dupa sedinta USL de luni, Antonescu a fost rugat sa comenteze afirmatiile lui Victor Ponta, care declarase vineri ca il deranjeaza faptul ca presedintele PNL "sta la putere dar se comporta ca si cand ar fi in opozitie". "Nu-l lua in serios, ca nu spune adevarul. Am zis eu ca sunt dezamagit de Crin Antonescu?", a intervenit Ponta. "Va rog frumos, lasati martorul", a intervenit Antonescu ironic. "Dumneavoastra aveti apucaturi de procuror si eu de judecator. Lasati martorul sa vorbeasca", a spus liderului PNL, scrie EVZ.

Stroe ii raspunde lui Nichita: Nu e bine sa vorbesti de funie in casa spanzuratului. Ministrul de Interne Radu Stroe i-a transmis luni primarului Iasiului, Gheorghe Nichita, ca nu trebuie sa pomeneasca "de funie in casa spanzuratului". Nichita l-a acuzat pe Stroe ca impiedica descentralizarea Politiei pentru ca doreste sa mentina controlul "pe sefi". "Ii voi raspunde personal domnului Nichita referitor la cele afirmate, cu toate ca doar fac o simpla adaugire. Nu e bine sa vorbesti de funie in casa spanzuratului, apropos de centralism. Noi nu suntem nici centralisti, centralismul democratic nu e preocuparea noastra, a liberalilor, poate a altora", a afirmat Stroe, intrebat cum raspunde declaratiilor lui Nichita, scrie Adevarul.

Limba maghiara, a doua limba oficiala a justitiei? De la finalul lunii trecute, o propunere legislativa de modificare a Legii 303/2004, initiata de doi deputati UDMR, a fost aprobata tacit la Camera Deputatilor, un pas lipsind ca limba maghiara sa devina a doua limba de comunicare in justitie. Astfel, proiectul a ajuns la Senat, unde urmeaza sa fie luat in discutie si sa se decida daca va deveni lege sau nu. Concret, deputatii Arpad-Francisc Marton si Andra-Levente Mate spera sa modifice limba in care sunt redactate documentele din dosarele aflate pe rolul unor instante unde minoritatile au o pondere de cel putin 20%, dar si sa modifice o parte dintre examenele pe care le dau magistratii, scrie Capital.

Basescu, atacat "european" in ziarul lui Voiculescu. Un articol critic la adresa presedintelui Traian Basescu, intitulat "Basescu, ultimul autocrat al Europei", a fost publicat duminica in editia electronica a saptamanalului "New Europe". Curios, jurnalistul Vlad Ionescu, director general al Scolii de Televiziune "Tudor Vornicu", a vrut sa afle mai multe lucruri despre "importanta publicatie de la Bruxelles". Judecand dupa caseta redactionala, publisher-ii sunt greci, a sustinut Ionescu, precizand ca, tot in caseta redactionala, se spune ca ziarul este proprietate privata si nu este subsidiat sau finantat de nicio institutie a UE, scrie EVZ.

Studiu: Romania, la coada clasamentului cand vine vorba de politicieni si sistemul de taxare. Romanii sunt printre cei mai nemultumiti cetateni din Europa de Sud-Est in ceea ce priveste activitatea politicienilor si sistemul de taxare din Romania. "Doar unul din zece romani se declara multumit sau foarte multumit de sistemul de taxare (10,5%) sau de politicieni (8,2%). Nemultumirea fata de aceste doua aspecte reprezinta un fenomen general in regiune. Cu toate acestea, in ceea ce priveste taxele, Romania ocupa penultimul loc, cu o medie semnificativ mai mica decat cea a regiunii (10,5% Romania fata de 14,4% media regiunii)", se arata intr-un comunicat al Daedalus Millward Brown, scrie Adevarul.

Politica romaneasca pare captiva. Dupa atatea saptamani de audieri, Comisia parlamentara Rosia Montana ar fi trebuit sa se pronunte nu doar asupra unui proiect de lege, ci asupra fondului problemei. Dezbaterea din Comisia Rosia Montana pare ratata. Indiferent de natura avizului, Comisia a evitat sa se pronunte transant asupra exploatarii insesi, limitand aria competentei sale la proiectul de lege al guvernului. Cu alte cuvinte Parlamentul nu se pronunta "pe fond", ci numai "pe forma", permitand guvernului sa reia, eventual, subiectul intr-o alta infatisare, scrie Deutsche Welle.