Vasile Dancu: Ponta are cele mai mari sanse la Cotroceni. Sociologul Vasile Dancu sustine ca premierul Victor Ponta are cele mai mari sanse sa castige cursa pentru alegerile prezidentiale. "Glumind, as putea spune ca poate PSD s-a obisnuit, dupa 10 ani, fara om la Cotroceni. Este destul de greu de imaginat aceasta situatie, dar PSD trebuie sa evite un context politic si mai grav: acela in care candidatul PSD ar fi singur impotriva tuturor. Fac o precizare: un candidat PSD puternic poate sa lupte impotriva PDL, PNL si a partiduletelor de dreapta - acestea nu fac 50%", a spus Vasile Dancu pentru "ziuanews". "Daca un candidat al PSD ia dintre cei care nu sunt angrenati politic, in jur de 1 milion de voturi, atunci poate castiga impotriva dreptei unite. Nimeni nu poate insa castiga daca se bazeaza doar pe discursul ideologic si actualizeaza doar pe cei motivati politic, chiar daca alegerile prezidentiale nu sunt alegeri de partid. Candidatul care poate castiga trebuie sa aiba in spate un partid cu peste 30% in sondaje, si sa poata aduna din coalitii - dar nu numai! - peste 20%. Oamenii trebuie sa poata sa si-l inchipuie pe viitorul presedinte din perspectiva urmatoare: ce poate face pentru mine", a adaugat sociologul, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Schimburi de replici la Comisiile de Buget din Parlament:"Sunteti penibila", "Aoleu, ce prost esti!" Parlamentarii de la putere si din opozitie din Comisiile de Buget-Finante au avut, miercuri seara, in debutul dezbaterilor bugetului pe 2014, schimburi repetate de replici dure, acuzandu-se, reciproc, ca sunt prosti, penibili si mincinosi, dar si ca si-ar fi cumparat titlurile universitare. Totodata, parlamentarii au folosit, in schimburile de replici si termeni precum "preludiu" sau "perversa". Primul atac frontal i-a apartinut deputatului PDL Andreea Paul, care a spus ca "nici pesedistii nu au visat vreodata un ministru de finante mai de stanga ca asa-numitul liberal Chitoiu". "Asta-i preludiul", a replicat, premonitoriu, social-democratul Vasile Popeanga. "Va arde de glume sau de joaca... Taxarea e cea mai perversa forma de taiere a veniturilor romanilor", a adaugat Andreea Paul, in acelasi registru, anuntaGandul.

Cum ignora parlamentarii legea in numele bisericii. Senatorii si deputatii au depus si anul acesta un numar mare de amendamente, pentru a directiona bani publici catre bisericile din propriile colegii. Asta, in conditiile in care o modificare legislativa recenta, menita sa previna tocmai avalansa de amendamente, face deja inutile multe dintre solicitarile avansate de parlamentari. O modificare adusa Legii finantelor publice, promulgata deja de presedintele Traian Basescu, obliga Parlamentul sa ia in dezbatere numai amendamentele care vizeaza obiectivele de investitii deja prinse in proiectul de bugetul pe anul urmator. Desi sunt primii care ar trebui sa respecte legea, senatorii si deputatii ignora acum prevederea pe care au votat-o in urma cu cateva luni, informeazaRomania Libera.

PDL, dispus sa participe la discutii cu Mihai Razvan Ungureanu. MRU a avut, astazi, o discutie cu Vasile Blaga la Parlament pe aceasta tema, presedintele PDL declarandu-se deschis la dialog. Urmeaza sa fie stabilita data intalinirii pe care liderii formatiunilor de dreapta o vor avea, presedintele Fortei Civice preferand ca intalnirea sa aiba loc in perioada 6-14 decembrie. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, dimineata, ca sunt binevenite discutiile privind crearea unui Bloc al Unitatii Nationale. Blaga crede ca se poate incheia un protocol pentru un candidat unic la prezidentiale, dar insista ca partidele de dreapta sa mearga separat la europarlamentare, scrieEVZ.

Cum au ajuns liberalii din Consiliul Local Brasov sa le multumeasca PDL-istilor. "Puteau sa faca orice, dar au fost fair play". Consiliul Local Brasov, dominat de USL, a scapat in ultima clipa de dizolvare, miercuri dupa-amiaza, gratie primarului democrat- liberal George Scripcaru si a celor noua consilieri minoritari ai PDL. Dizolvarea devenise iminenta deoarece, din septembrie a.c., consiliul nu s-a mai putut intruni intr-o sedinta ordinara, intrucat nu mai avea comisii de specialitate, Tribunalul Brasov anuland HCL-ul (Hotararea Consiliului Local) prin care acestea fusesera infiintate in vara anului trecut, dupa alegerile locale. Sentinta fusese pronuntata la capatul unui proces intentat de consilierul Christian Macedonschi, ales din partea Forumului Democrat al Germanilor din Romania, dupa ce majoritatea USL din CL Brasov refuzase categoric includerea sa intr-una dintre comisiile de specialitate ale deliberativului local, asa cum prevede legea. Pretextul: consilierul Macedonschi si colegul sau din partea FDGR-ului, Werner Braun, refuzasera sa se afilieze vreunui grup politic din CL si se declarasera independenti, anuntaGandul.